Απειλές Ερντογάν: Η Άγκυρα θα πλήττει τις συριακές κυβερνητικές δυνάμεις όπου τις συναντά

Απειλές Ερντογάν: Η Άγκυρα θα πλήττει τις συριακές κυβερνητικές δυνάμεις όπου τις συναντά Facebook Twitter
EPA
0

Η Τουρκία θα πλήττει τις συριακές κυβερνητικές δυνάμεις όπου τις συναντά στη βόρεια Συρία, αν πληγεί και άλλος Τούρκος στρατιώτης, δήλωσε ο Τούρκος πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Σε ομιλία του στην Άγκυρα, ο Ερντογάν δήλωσε πως η Τουρκία είναι αποφασισμένη να απωθήσει τις συριακές κυβερνητικές δυνάμεις μέχρι το τέλος Φεβρουαρίου πέραν των τουρκικών θέσεων παρατήρησης στη βορειοδυτική επαρχία Ιντλίμπ.

«Αν υπάρξει ο παραμικρός τραυματισμός στρατιώτη μας σε θέση παρατήρησης ή αλλού, δηλώνω από εδώ ότι θα πλήττουμε τις δυνάμεις του καθεστώτος παντού από σήμερα, ανεξάρτητα από τα σύνορα της Ιντλίμπ ή τις προβλέψεις της συμφωνίας του Σότσι», δήλωσε ο Ερντογάν αναφερόμενος στη συμφωνία κατάπαυσης του πυρός του 2018.

«Θα το πράξουμε χρησιμοποιώντας οποιαδήποτε απαραίτητα μέσα, στον αέρα ή στο έδαφος, χωρίς να διστάσουμε, χωρίς να επιτρέψουμε οποιαδήποτε χρονοτριβή», δήλωσε ο Ερντογάν απευθυνόμενος σε μέλη του κόμματός του, του AKP, στην Άγκυρα. Η Ρωσία, η οποία διαθέτει μια αεροπορική βάση στη Συρία, ελέγχει εδώ και χρόνια τον εναέριο χώρο της Ιντλίμπ.

«Το καθεστώς και οι ρωσικές δυνάμεις (...) που το υποστηρίζουν επιτίθενται αδιάκοπα σε αμάχους, διαπράττουν σφαγές και αιματοχυσίες», πρόσθεσε ο τούρκος πρόεδρος σε μια σπάνια φραστική επίθεσή του εναντίον της Μόσχας, σημαντικής συμμάχου του συριακού καθεστώτος, αλλά και συναναδόχου με την Άγκυρα της διαδικασίας της Αστάνα για την κατάπαυση του πυρός στη Συρία.

Δεκατέσσερις Τούρκοι στρατιώτες έχουν σκοτωθεί και 45 τραυματισθεί από τις αρχές Φεβρουαρίου σε επιθέσεις του καθεστώτος στην επαρχία Ιντλίμπ, οι οποίες επέτρεψαν στη Δαμασκό να ανακτήσει πολλούς τομείς στην επαρχία, προς μεγάλη απογοήτευση της Άγκυρας.

«Τα αεροπλάνα που πλήττουν τους άμαχους πληθυσμούς στην Ιντλίμπ δεν θα μπορούν πλέον να επιχειρούν με ησυχία όπως πριν», δήλωσε σήμερα ο Ερντογάν, χωρίς να διευκρινίσει τα μέσα που θα χρησιμοποιηθούν για τον σκοπό αυτό ούτε αν τα ρωσικά αεροπλάνα θα αποτελούν επίσης στόχους.

Στη Μόσχα, το Κρεμλίνο ανακοίνωσε, σύμφωνα με το πρακτορείο TASS, πως ο ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν και ο Ερντογάν είχαν τηλεφωνική συνομιλία και συμφώνησαν πως οι δύο πλευρές θα συνεχίσουν τις επαφές τους σχετικά με τη Συρία.

Ο Ερντογάν δήλωσε πως οι υποστηριζόμενοι από την Τουρκία αντάρτες έχουν κινητοποιηθεί για να απωθήσουν τις συριακές κυβερνητικές δυνάμεις από την Ιντλίμπ, όμως πρόσθεσε πως οι αντάρτες αυτοί πρέπει να παραμείνουν πειθαρχημένοι.

«Δώσαμε το μήνυμα ότι θα δράσουμε χωρίς συμβιβασμούς εναντίον αυτών από τις αντιπολιτευόμενες οργανώσεις που ενεργούν με απειθάρχητο τρόπο και δίνουν στο καθεστώς δικαιολογία για να επιτεθεί», δήλωσε ο Τούρκος πρόεδρος.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ / Reuters / AFP / TASS

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Αξιωματούχος ΟΗΕ: «Το Ισραήλ παραβιάζει το διεθνές δίκαιο εμποδίζοντας τη βοήθεια στη Γάζα»

Διεθνή / Αξιωματούχος ΟΗΕ: «Το Ισραήλ παραβιάζει το διεθνές δίκαιο εμποδίζοντας τη βοήθεια στη Γάζα»

«Τα αποθέματά μας θα μπορούσαν να καλύψουν τις ανάγκες ολόκληρου του πληθυσμού για περίπου τρεις μήνες, αλλά παραμένουν εκτός της Γάζας», δήλωσε ανώτερο στέλεχος της υπηρεσίας του ΟΗΕ για τους Παλαιστίνιους πρόσφυγες
LIFO NEWSROOM
Ο Τραμπ «σχεδόν αποφάσισε» για τη Βενεζουέλα – Αεροπλανοφόρο και 15.000 Αμερικανοί στρατιώτες στην περιοχή

Διεθνή / Ο Τραμπ «σχεδόν αποφάσισε» για τη Βενεζουέλα – Αεροπλανοφόρο και 15.000 Αμερικανοί στρατιώτες στην περιοχή

Ο Νικολάς Μαδούρο έχει θέσει τις ένοπλες δυνάμεις της Βενεζουέλας σε ύψιστο συναγερμό, ενώ δυτικοί σύμμαχοι των ΗΠΑ αναφέρουν ότι δεν έχουν ενημερωθεί για τις ακριβείς προθέσεις της Ουάσιγκτον
LIFO NEWSROOM
Joyce Carol Oates: Η κορυφαία Αμερικανίδα συγγραφέας αποδόμησε τον Μασκ χωρίς να τον κατονομάσει

Διεθνή / Joyce Carol Oates: Η κορυφαία Αμερικανίδα συγγραφέας αποδόμησε τον Μασκ χωρίς να τον κατονομάσει

Ο Μασκ αντέδρασε οργισμένα στις αιχμές της Oates, αποκαλώντας τις «ψεύτικες» και τη συγγραφέα «κακεντρεχή», ενώ υποβάθμισε και το έργο της με απαξιωτικούς χαρακτηρισμούς.
LIFO NEWSROOM
ΓΙΑ ΣΚ - «Beast Land»: Ο MrBeast εγκαινίασε θεματικό πάρκο στη Σαουδική Αραβία

Διεθνή / «Beast Land»: Ο MrBeast εγκαινίασε θεματικό πάρκο στη Σαουδική Αραβία

Η κίνηση εντάσσεται στη Vision 2030 του πρίγκιπα διαδόχου Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν, που στοχεύει στη διαφοροποίηση της οικονομίας από το πετρέλαιο και στον πλήρη μετασχηματισμό της σαουδαραβικής κοινωνίας
LIFO NEWSROOM
Πρίγκιπας Άντριου: O πραγματικός λόγος πίσω από την απόφαση να εγκαταλείψει το Royal Lodge

Διεθνή / Πρίγκιπας Άντριου: O πραγματικός λόγος πίσω από την απόφαση να εγκαταλείψει το Royal Lodge

Τι είναι αυτό που πραγματικά τον έπεισε να εγκαταλείψει επιτέλους το Royal Lodge, την ώρα που υπήρχαν πολλαπλές οικογενειακές και πολιτικές πιέσεις και ο ίδιος θεωρούσε ότι μια δημόσια αποχώρηση θα μπορούσε να εκληφθεί ως παραδοχή ενοχής
LIFO NEWSROOM