Απειλές Ερντογάν: Η Άγκυρα θα πλήττει τις συριακές κυβερνητικές δυνάμεις όπου τις συναντά

Απειλές Ερντογάν: Η Άγκυρα θα πλήττει τις συριακές κυβερνητικές δυνάμεις όπου τις συναντά Facebook Twitter
EPA
0

Η Τουρκία θα πλήττει τις συριακές κυβερνητικές δυνάμεις όπου τις συναντά στη βόρεια Συρία, αν πληγεί και άλλος Τούρκος στρατιώτης, δήλωσε ο Τούρκος πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Σε ομιλία του στην Άγκυρα, ο Ερντογάν δήλωσε πως η Τουρκία είναι αποφασισμένη να απωθήσει τις συριακές κυβερνητικές δυνάμεις μέχρι το τέλος Φεβρουαρίου πέραν των τουρκικών θέσεων παρατήρησης στη βορειοδυτική επαρχία Ιντλίμπ.

«Αν υπάρξει ο παραμικρός τραυματισμός στρατιώτη μας σε θέση παρατήρησης ή αλλού, δηλώνω από εδώ ότι θα πλήττουμε τις δυνάμεις του καθεστώτος παντού από σήμερα, ανεξάρτητα από τα σύνορα της Ιντλίμπ ή τις προβλέψεις της συμφωνίας του Σότσι», δήλωσε ο Ερντογάν αναφερόμενος στη συμφωνία κατάπαυσης του πυρός του 2018.

«Θα το πράξουμε χρησιμοποιώντας οποιαδήποτε απαραίτητα μέσα, στον αέρα ή στο έδαφος, χωρίς να διστάσουμε, χωρίς να επιτρέψουμε οποιαδήποτε χρονοτριβή», δήλωσε ο Ερντογάν απευθυνόμενος σε μέλη του κόμματός του, του AKP, στην Άγκυρα. Η Ρωσία, η οποία διαθέτει μια αεροπορική βάση στη Συρία, ελέγχει εδώ και χρόνια τον εναέριο χώρο της Ιντλίμπ.

«Το καθεστώς και οι ρωσικές δυνάμεις (...) που το υποστηρίζουν επιτίθενται αδιάκοπα σε αμάχους, διαπράττουν σφαγές και αιματοχυσίες», πρόσθεσε ο τούρκος πρόεδρος σε μια σπάνια φραστική επίθεσή του εναντίον της Μόσχας, σημαντικής συμμάχου του συριακού καθεστώτος, αλλά και συναναδόχου με την Άγκυρα της διαδικασίας της Αστάνα για την κατάπαυση του πυρός στη Συρία.

Δεκατέσσερις Τούρκοι στρατιώτες έχουν σκοτωθεί και 45 τραυματισθεί από τις αρχές Φεβρουαρίου σε επιθέσεις του καθεστώτος στην επαρχία Ιντλίμπ, οι οποίες επέτρεψαν στη Δαμασκό να ανακτήσει πολλούς τομείς στην επαρχία, προς μεγάλη απογοήτευση της Άγκυρας.

«Τα αεροπλάνα που πλήττουν τους άμαχους πληθυσμούς στην Ιντλίμπ δεν θα μπορούν πλέον να επιχειρούν με ησυχία όπως πριν», δήλωσε σήμερα ο Ερντογάν, χωρίς να διευκρινίσει τα μέσα που θα χρησιμοποιηθούν για τον σκοπό αυτό ούτε αν τα ρωσικά αεροπλάνα θα αποτελούν επίσης στόχους.

Στη Μόσχα, το Κρεμλίνο ανακοίνωσε, σύμφωνα με το πρακτορείο TASS, πως ο ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν και ο Ερντογάν είχαν τηλεφωνική συνομιλία και συμφώνησαν πως οι δύο πλευρές θα συνεχίσουν τις επαφές τους σχετικά με τη Συρία.

Ο Ερντογάν δήλωσε πως οι υποστηριζόμενοι από την Τουρκία αντάρτες έχουν κινητοποιηθεί για να απωθήσουν τις συριακές κυβερνητικές δυνάμεις από την Ιντλίμπ, όμως πρόσθεσε πως οι αντάρτες αυτοί πρέπει να παραμείνουν πειθαρχημένοι.

«Δώσαμε το μήνυμα ότι θα δράσουμε χωρίς συμβιβασμούς εναντίον αυτών από τις αντιπολιτευόμενες οργανώσεις που ενεργούν με απειθάρχητο τρόπο και δίνουν στο καθεστώς δικαιολογία για να επιτεθεί», δήλωσε ο Τούρκος πρόεδρος.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ / Reuters / AFP / TASS

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΦΡΙΝΤΡΙΧ ΜΕΡΤΣ ΓΕΡΜΑΝΙΑ ΦΩΤΟΓΡΑΦΟΙ ΧΤΕΝΙΣΜΑ ΜΑΚΙΓΙΑΖ

Διεθνή / Χιλιάδες ευρώ για χτένισμα, μακιγιάζ και φωτογράφους δαπανά ο Φρίντριχ Μερτς

Όλα τα υπουργεία στη Γερμανία έχουν δαπανήσει 58.738 ευρώ για μακιγιέρ και κομμωτές - Η απάντηση του πρωθυπουργικού γραφείου του Φρίντριχ Μερτς στην ακροδεξιά «Εναλλακτική για τη Γερμανία»
LIFO NEWSROOM
ΣΤΡΑΤΟΣ ΕΥΡΩΠΗ ΝΑΤΟ

Διεθνή / Η Ευρώπη ετοιμάζεται για ένα από τα πιο περίπλοκα σχέδια στρατιωτικής μετακίνησης στην ιστορία της

Η Ευρώπη επιχειρεί να διορθώσει μια κρίσιμη αδυναμία: τη μεταφορά στρατευμάτων και βαρέος εξοπλισμού από τα δυτικά λιμάνια στα ανατολικά σύνορα του ΝΑΤΟ
LIFO NEWSROOM
Στον Λευκό Οίκο ο Κριστιάνο Ρονάλντο την ημέρα της κρίσιμης συνάντησης Τραμπ – Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν

Διεθνή / Στον Λευκό Οίκο ο Κριστιάνο Ρονάλντο την ημέρα της κρίσιμης συνάντησης Τραμπ – Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν

Η παρουσία του συνδέεται με μια σημαντική διπλωματική στιγμή, καθώς ο Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν επιστρέφει στις ΗΠΑ για πρώτη φορά μετά τη δολοφονία του δημοσιογράφου Τζαμάλ Κασόγκι
LIFO NEWSROOM
CLOUDFLARE ΒΛΑΒΗ

Διεθνή / Cloudflare: Η εταιρεία επικαλείται «ασυνήθιστη υψηλή κίνηση» για το παγκόσμιο μπλακ άουτ

Ειδικοί, μιλώντας για τη βλάβη στην Cloudflare, σημειώνουν ότι όταν ένας μόνο «κομβικός» πάροχος έχει πρόβλημα, το αποτέλεσμα μπορεί να προκαλέσει αλυσιδωτές διακοπές σε δεκάδες υπηρεσίες
LIFO NEWSROOM