Απαισιόδοξοι οι οικονομολόγοι της Βρετανίας ενόψει Brexit

Απαισιόδοξοι οι οικονομολόγοι της Βρετανίας ενόψει Brexit Facebook Twitter
EPA
0

Άλλη μια χρονιά αβεβαιότητας αναμένουν οι οικονομολόγοι στη Βρετανία.


Πολλοί προβλέπουν ασθενέστερη οικονομική ανάπτυξη ακόμα κι αν η χώρα οριστικοποιήσει μια συμφωνία για το Brexit, προτού αποχωρήσει από την ΕΕ τον Μάρτιο, έγραψαν σήμερα οι Financial Times.

Η πλειονότητα των 81 οικονομολόγων, τη γνώμη των οποίων ζήτησε η βρετανική εφημερίδα, περιμένουν νωθρές επιχειρηματικές επενδύσεις και καταναλωτικές δαπάνες φέτος, ανεξαρτήτως εάν η πρωθυπουργός Τερέζα Μέι καταφέρει να πείσει το κοινοβούλιο να στηρίξει τη συμφωνία εξόδου, στην οποία κατέληξε με τις Βρυξέλλες και η οποία προβλέπει την αποχώρηση από την ΕΕ έπειτα από 40 χρόνια.

Το καλύτερο που η Βρετανία μπορεί να περιμένει είναι να διατηρήσει τον σημερινό ρυθμό ανάπτυξης, ύψους περίπου 1,5%, «ακόμα κι αν η οικονομία τελικά καταγράψει μια μέτρια ανάκαμψη στη βάση μιας συμφωνίας με την ΕΕ» σύμφωνα με την ετήσια δημοσκόπηση των FT.

Όπως σημειώνει η βρετανική εφημερίδα, οι περισσότεροι από τους ειδικούς απέφυγαν να δώσουν μια σταθερή ετήσια πρόβλεψη για την ανάπτυξη λόγω της αβεβαιότητας για το αποτέλεσμα των διαπραγματεύσεων της Μέι με την ΕΕ και τον οικονομικό αντίκτυπο του Brexit.

«Δεδομένου του πολιτικού χάους... η προοπτική θα μπορούσε να κυμαίνεται μεταξύ του μουντού και του καταστροφικού, ποιος ξέρει;» δήλωσε στην εφημερίδα η οικονομολόγος Ντάιαν Κόιλ, καθηγήτρια δημόσιας διοίκησης στο πανεπιστήμιο του Κέιμπριτζ.

Το Brexit θα είναι «είτε κακό είτε απαίσιο για τη βρετανική οικονομία» φέτος, επισημαίνει, από την πλευρά της, στους Financial Times η Νίνα Σκίρο, επικεφαλής μακροοικονομικών στο Κέντρο Οικονομικής και Επιχειρηματικής Έρευνας, μια εταιρεία παροχής συμβουλευτικών υπηρεσιών με έδρα το Λονδίνο.

Με πληροφορίες από το ΑΠΕ-ΜΠΕ

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Στοιχεία σοκ του Ισραηλινού στρατού: Σκοτώνουν κατά 83% αμάχους στη Γάζα

Διεθνή / Στοιχεία σοκ του Ισραηλινού στρατού: Σκοτώνουν κατά 83% αμάχους στη Γάζα

Απόρρητα στοιχεία ισραηλινής στρατιωτικής πληροφορίας δείχνουν ότι οι περισσότεροι Παλαιστίνιοι που σκοτώθηκαν στη Γάζα είναι άμαχοι, ενώ ο αριθμός των μαχητών φαίνεται να έχει υπερβολικά υψηλή αναφορά
LIFO NEWSROOM
Σφοδροί βομβαρδισμοί στη Γάζα: Σε εξέλιξη το «Σχέδιο Νετανιάχου» για κατάληψη της πόλης

Διεθνή / Σφοδροί βομβαρδισμοί στη Γάζα: Σε εξέλιξη το «Σχέδιο Νετανιάχου» για κατάληψη της πόλης

Ισραηλινές δυνάμεις έχουν ήδη αναπτυχθεί στις συνοικίες Ζεϊτούν και Τζαμπάλια για την «προετοιμασία της επιχείρησης», ενώ χιλιάδες Παλαιστίνιοι εγκαταλείπουν τα σπίτια τους
LIFO NEWSROOM
Ο Μπέρνι Σάντερς στηρίζει το σχέδιο Τραμπ για κρατικό μερίδιο στην Intel και άλλες εταιρείες

Διεθνή / Ο Μπέρνι Σάντερς στηρίζει το σχέδιο Τραμπ για κρατικό μερίδιο στην Intel και άλλες εταιρείες

Η ασυνήθιστη σύμπλευση του Σάντερς με τον Τραμπ υπογραμμίζει τη στροφή του Ρεπουμπλικανού προέδρου προς πολιτικές κρατικής παρέμβασης στην οικονομία, που συνήθως συνδέονται με την αριστερά
LIFO NEWSROOM
Παλαιστίνιοι εγκαταλείπουν τη Γάζα εν μέσω χερσαίας επίθεσης του Ισραήλ

Διεθνή / Παλαιστίνιοι εγκαταλείπουν τη Γάζα εν μέσω χερσαίας επίθεσης του Ισραήλ

Ο ισραηλινός στρατός έχει πλέον εδραιώσει παρουσία στα περίχωρα της πόλης - όπου ζουν πάνω από ένα εκατομμύριο Παλαιστίνιοι - έπειτα από μέρες σφοδρών βομβαρδισμών και πυρών πυροβολικού
LIFO NEWSROOM