ΑΠΟΠΕΙΡΑ ΚΑΤΑ ΤΡΑΜΠ

Απαγορεύτηκε η χρήση του ChatGPT στην Ιταλία - Κατηγορίες για παραβίαση προσωπικών δεδομένων

Απαγορεύτηκε η χρήση του ChatGPT στην Ιταλία - Κατηγορίες για παραβίαση προσωπικών δεδομένων Facebook Twitter
Φωτ.: Getty Images
0

Η ιταλική ρυθμιστική αρχή προστασίας της ιδιωτικής ζωής διέταξε σήμερα την απαγόρευση χρήσης του ChatGPT λόγω φερόμενων παραβιάσεων των προσωπικών δεδομένων.

Συγκεκριμένα, η εθνική αρχή προστασίας δεδομένων ανακοίνωσε ότι θα διεξάγει έρευνα για την OpenAI, την αμερικανική εταιρεία που βρίσκεται πίσω από το δημοφιλές εργαλείο τεχνητής νοημοσύνης, ώστε να διαπιστώσει αν επεξεργάζεται δεδομένα Ιταλών χρηστών. Η εντολή για απαγόρευση είναι προσωρινή έως ότου η εταιρεία, σύμφωνα με τη ρυθμιστική αρχή, σεβαστεί τον ευρωπαϊκό νόμο για την προστασία της ιδιωτικής ζωής, δηλαδή τον Γενικό Κανονισμό για την Προστασία Δεδομένων (GDPR).

Η αρχή ανέφερε επίσης ότι η εταιρεία δεν διαθέτει νομική βάση που να δικαιολογεί «τη μαζική συλλογή και αποθήκευση προσωπικών δεδομένων για την "εκπαίδευση" των αλγορίθμων» του ChatGPT. Στη συνέχεια, η ρυθμιστική αρχή τόνισε ότι η εταιρεία επεξεργάζεται δεδομένα «με ανακρίβεια», τη στιγμή που η OpenAI δεν επαληθεύει την ηλικία των χρηστών και «εκθέτει τους ανηλίκους σε απολύτως ακατάλληλες απαντήσεις».

Σημειώνεται ότι η OpenAI δεν έχει γραφείο στην ΕΕ, αλλά ο αντιπρόσωπός της στην Ένωση έχει 20 ημέρες προθεσμία για να ανακοινώσει πώς σκοπεύει να συμμορφώσει το ChatGPT με τους κανόνες της ΕΕ για την προστασία της ιδιωτικής ζωής ή να αντιμετωπίσει πρόστιμο που θα φτάνει έως και το 4% των συνολικών εσόδων της.

Υπενθυμίζεται ότι πρόσφατα μια δυσλειτουργία (glitch) του ChatGPT, σύμφωνα με την OpenAI, επέτρεψε σε ορισμένους χρήστες να δουν τίτλους συνομιλιών άλλων χρηστών. 

Η παραδοχή αυτή ήρθε καθώς χρήστες άρχισαν να κυκλοφορούν εικόνες από ιστορικά συνομιλιών με το chatbot ισχυριζόμενοι ότι αυτές οι συνομιλίες δεν ήταν δικές τους. Ο διευθύνων σύμβουλος της OpenAI, Σαμ Άλτμαν αφού παραδέχθηκε την ύπαρξη του προβλήματος δήλωσε ότι η εταιρεία αισθάνεται «απαίσια» για την εξέλιξη αυτή τονίζοντας ότι το σφάλμα έχει πλέον διορθωθεί.

Πολλοί χρήστες, ωστόσο, εξακολουθούν να ανησυχούν για την προστασία των δεδομένων τους στην πλατφόρμα. Εκατομμύρια άνθρωποι έχουν χρησιμοποιήσει το ChatGPT για να συντάσσουν μηνύματα, να γράφουν τραγούδια, ακόμη και κώδικα, από τότε που έκανε «πρεμιέρα» για το κοινό τον Νοέμβριο του περασμένου έτους. 

Με πληροφορίες από Politico

Διεθνή
0

ΑΠΟΠΕΙΡΑ ΚΑΤΑ ΤΡΑΜΠ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η Τέιλορ Σουίφτ αποτελεί πρότυπο για όσους αντιμετωπίζουν διατροφικές διαταραχές, σύμφωνα με μελέτη

Διεθνή / Η Τέιλορ Σουίφτ αποτελεί πρότυπο για όσους αντιμετωπίζουν διατροφικές διαταραχές, σύμφωνα με μελέτη

Μελέτη αποκαλύπτει τον θετικό αντίκτυπο που έχει η κορυφαία τραγουδίστρια στο κοινό της, λόγω της προθυμίας να συζητήσει ανοιχτά τις προσωπικές της δυσκολίες
LIFO NEWSROOM
Από την δολοφονία του Αβραάμ Λίνκολν στην απόπειρα κατά του Ντόναλντ Τραμπ

Διεθνή / Από την δολοφονία του Αβραάμ Λίνκολν στην απόπειρα κατά του Ντόναλντ Τραμπ

Στην αμερικανική ιστορία τέσσερις πρόεδροι δολοφονήθηκαν, από τον Αβραάμ Λίνκολν το 1865 μέχρι τον Τζον Φιτζέραλντ Κένεντι το 1963 - Απόπειρα δολοφονίας κατά του Ρόναλντ Ρήγκαν έγινε το 1981
ΕΥΑ ΠΑΥΛΑΤΟΥ