Αλαμπάμα: Απαγόρευσαν σε ρεπόρτερ «με κοντή φούστα» να καλύψει εκτέλεση δολοφόνου

Απαγόρευσαν σε δημοσιογράφο να καλύψει εκτέλεση επειδή «φορούσε κοντή φούστα» Facebook Twitter
0

Μια δημοσιογράφος στην Αλαμπάμα καταγγέλλει πως φρουροί σε φυλακή της νότιας πολιτείας της απαγόρευσαν να καλύψει μια εκτέλεση, το βράδυ της Πέμπτης, λέγοντας πως «η φούστα της ήταν πολύ κοντή.»

Η παραγωγός ειδήσεων για το AL.com, Ivana Hrynkiw Shatara, περιέγραψε πως στο Τμήμα Σωφρονιστικών Ιδρυμάτων, αξιωματικοί της είπαν ότι το ντύσιμό της ήταν «ακατάλληλο» και «πολύ αποκαλυπτικό», και της απαγόρευσαν να παρακολουθήσει μαζί με άλλους δημοσιογράφους τη εκτέλεση του καταδικασμένου δολοφόνου Joe Nathan James με θανατηφόρα ένεση. 

Τελικά αναγκάστηκε να δανειστεί ένα αδιάβροχο παντελόνι για τη βροχή, από έναν άνδρα φωτογράφο, το οποίο φόρεσε με τιράντες κάτω από τη φούστα της. Η εταιρεία στην οποία εργάζεται υποβάλλει τώρα επίσημη καταγγελία.

«Έχω φορέσει αυτή τη φούστα σε προηγούμενες εκτελέσεις χωρίς περιστατικό, στη δουλειά, σε επαγγελματικές εκδηλώσεις και πολλά άλλα, και πιστεύω ότι είναι κάτι παραπάνω από κατάλληλη», έγραψε η Shatara το βράδυ της Πέμπτης, δηλώνοντας αργότερα στη New York Post πως η φούστα της έφτανε τέσσερα εκατοστά πάνω από το γόνατό της. Επέμεινε μάλιστα ότι το ρούχο μπορεί να φαινόταν πιο αποκαλυπτικό επειδή τα πόδια της είναι μακριά. «Με ύψος 1,70 μ. και με τα τακούνια μου, είμαι ψηλή και με μακριά πόδια. Προσπάθησα να τραβήξω τη φούστα μου στους γοφούς μου για να την κάνω πιο μακριά, αλλά μου είπαν ότι και πάλι δεν ήταν κατάλληλη», πρόσθεσε.

Ακόμα και όταν φόρεσε το δανεικό παντελόνι, της είπαν ότι τα ανοιχτά τακούνια της ήταν επίσης ακατάλληλα. «Μου είπαν ότι τα παπούτσια μου ήταν επίσης πολύ αποκαλυπτικά... και έπρεπε να αλλάξω παπούτσια.» Έτσι, πήρε ένα ζευγάρι παπούτσια τένις από το αυτοκίνητό της και κάλυψε το γεγονός. 

Όταν τελείωσε με την δουλειά της, διαμαρτυρήθηκε δημοσίως καταγγέλλοντας ότι της φέρθηκαν άδικα. «Αυτή ήταν μια άβολη κατάσταση και ένιωσα αμήχανα που το σώμα μου και τα ρούχα μου αμφισβητήθηκαν σε ένα δωμάτιο γεμάτο ανθρώπους, τους οποίους, ως επί το πλείστον, δεν γνώριζα», έγραψε. «Κάθισα κάτω, προσπάθησα να σταματήσω να κοκκινίζω και έκανα τη δουλειά μου».

Το βράδυ της Παρασκευής, δήλωσε στην Post ότι η εταιρεία για την οποία εργάζεται, η Alabama Media Group, σχεδιάζει να στείλει επίσημη καταγγελία στο Τμήμα Σωφρονιστικών Ιδρυμάτων της Αλαμπάμα.
 

«Στο μέλλον, εάν υπάρχει κώδικας ενδυμασίας που πρόκειται να εφαρμοστεί, τα μέλη των μέσων ενημέρωσης πρέπει να ενημερώνονται πριν από την ημέρα των εκτελέσεων», δήλωσε. «Δεν υπήρξε ποτέ, τουλάχιστον την τελευταία δεκαετία που οι συνάδελφοί μου και εγώ καλύπτουμε εκτελέσεις στην Αλαμπάμα, κώδικας ενδυμασίας που να αποκαλύπτεται στους δημοσιογράφους ή να επιβάλλεται», πρόσθεσε.

«Η δημοσιευμένη πολιτική δεν κάνει αναφορά σε δημοσιογράφους (...) επίσης δεν αναφέρει κλειστά παπούτσια και εστιάζει μόνο σε γυναικεία ενδύματα». 

Το Τμήμα Σωφρονιστικών Ιδρυμάτων της Αλαμπάμα δεν απάντησε στο αίτημα της Post για σχολιασμό.

Σωφρονιστικά τμήματα σε άλλες πολιτείες έχουν εφαρμόσει κώδικες ένδυσης επισκεπτών που απαγορεύουν τα «αποκαλυπτικά ρούχα», όπως αναγράφουν, για να μην προκαλέσουν αντιδράσεις στους άνδρες κρατούμενους.

Ο 49χρονος Τζέιμς εκτελέστηκε με θανατηφόρο ένεση αφού καταδικάστηκε σε θάνατο για τη δολοφονία της 26χρονης πρώην φίλης του, Φέιθ Χολ, το 1994.

Πήγη New York Post

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΑΥΤΟ ΔΗΜΟΣΙΕΥΤΗΚΕ ΓΙΑ ΠΡΩΤΗ ΦΟΡΑ ΣΤΙΣ 30.7.2022

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ