No.1

Αντιπαράθεση για το μέλλον της Γάζας μεταξύ Νετανιάχου και Γκάλαντ

Αντιπαράθεση για το μέλλον της Γάζας μεταξύ του πρωθυπουργού Νετανιάχου και του υπουργού Άμυνας Ιώβ Γκάλαντ Facebook Twitter
Ο Μπενιαμίν Νετανιάχου με τον υπουργό Άμυνας του Ισραήλ Ιώβ Γκάλαντ / Φωτ: ΑΠΕ
0

Ο υπουργός Άμυνας του Ισραήλ Ιώβ Γκάλαντ εξέφρασε δημόσια την δυσαρέσκειά του για την καθυστέρηση της κυβέρνησης του Μπενιαμίν Νετανιάχου να απαντήσει στο κρίσιμο ερώτημα ποιος θα κυβερνήσει τη Γάζα μετά την λήξη του πολέμου.

Τα πρώτα σημάδια διαφωνιών στο εσωτερικό της κυβέρνησης Νετανιάχου φάνηκαν κατά την διάρκεια της πρόσφατης σύγκλισης του πολεμικού συμβουλίου, όταν ο Γκάλαντ κάλεσε τον Ισραηλινό πρωθυπουργό να δηλώσει δημόσια πως το Ισραήλ δεν έχει κανένα σχέδιο να κυβερνήσει τη Γάζα μετά το τέλος του πολέμου. «Από τον Οκτώβριο, θέτω το θέμα διαρκώς στο συμβούλιο και δεν έχω λάβει καμία απάντηση», δήλωσε ο Ιώβ Γκάλαντ.

Νετανιάχου: «Δεν είμαι έτοιμος να ανταλλάξω το Χαμαστάν με το Φατάχσταν»

Ο πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου απάντησε σε αυστηρό τόνο πως «δεν είναι έτοιμος να ανταλλάξει το Χαμαστάν με το Φατάχσταν», εννοώντας προφανώς τις δύο αντίπαλες παλαιστινιακές οργανώσεις Χαμάς και Φατάχ. Από την πλευρά του ο Ισραηλινός υπουργός Άμυνας Ιώβ Γκάλαντ προειδοποίησε πως η αναποφασιστικότητα θα αφήσει στη Γάζα μόνο δύο κακές επιλογές: Την κυριαρχία από τη Χαμάς ή την κυριαρχία από τον Ισραηλινό στρατό. Όποιο από τα δύο συμβεί «θα αποδυναμώσει τις στρατιωτικές μας επιτυχίες, θα μειώσει την πίεση στην Χαμάς και θα σαμποτάρει τις ευκαιρίες για την επιτυχία ενός σχεδίου απελευθέρωσης των ομήρων», δήλωσε ο Γκάλαντ.

Ο Μπένι Γκαντζ, υπουργός άνευ χαρτοφυλακίου και μέλος του πολεμικού συμβουλίου, τάχθηκε στο πλευρό του Ιώβ Γκάλαντ και δήλωσε: «Ο Γκάλαντ λέει την αλήθεια. Είναι ευθύνη της εξουσίας να κάνει το σωστό για τη χώρα με κάθε κόστος». Ο υπουργός Άμυνας Ιώβ Γκάλαντ τόνισε πως το αμυντικό επιτελείο, στο οποίο είναι επικεφαλής, είχε παρουσιάσει ένα πολεμικό σχέδιο στο υπουργικό συμβούλιο, ήδη, από τη νύχτα που το Ισραήλ εισέβαλε στο έδαφος της Γάζας τον περασμένο Οκτώβριο. Ο Γκάλαντ ανέφερε πως το σχέδιο περιελάμβανε προτάσεις «για την εγκατάσταση μιας τοπικής, μη εχθρικής, παλαιστινιακής κυβερνητικής λύσης». «Η μέρα μετά τη Χαμάς, θα πετύχει μόνο με παλαιστινιακούς φορείς, που θα έχουν τον έλεγχο της Γάζας με την συνεργασία διεθνών παραγόντων», δήλωσε ο Ισραηλινός υπουργός Άμυνας και τόνισε πως οι προτάσεις του υπουργείου του δεν συζητήθηκαν ποτέ ενώ δεν υποβλήθηκαν προτάσεις από άλλους φορείς.

Ιώβ Γκάλαντ: H έλλειψη ενός σχεδίου για τη Γάζα οδηγεί το Ισραήλ σε επικίνδυνη πορεία

Ο ίδιος, ανέφερε πως η έλλειψη ενός σχεδίου για τη Γάζα (μετά τη λήξη του πολέμου) οδηγεί το Ισραήλ σε επικίνδυνη πορεία. «Αυτή η προοπτική είναι αρνητική και επικίνδυνη για το Κράτος του Ισραήλ στρατηγικά, στρατιωτικά και από άποψη ασφάλειας», δήλωσε ο Γκάλαντ και τόνισε: «Πρέπει να επαναλάβω: Δεν θα συμφωνήσω στην εγκατάσταση ισραηλινής στρατιωτικής διακυβέρνησης στη Γάζα. Το Ισραήλ δεν πρέπει να εγκαταστήσει πολιτική κυριαρχία στη Γάζα. Καλώ τον πρωθυπουργό Μπενιαμίν Νετανιάχου να πάρει μια απόφαση και να διακηρύξει πως το Ισραήλ δεν θα εγκαταστήσει πολιτικό έλεγχο στη Λωρίδα της Γάζας, το Ισραήλ δεν θα εγκαταστήσει  στρατιωτική κυβέρνηση στη Λωρίδα της Γάζας και πως μια διακυβέρνηση αντί για τη Χαμάς θα εγκατασταθεί άμεσα στη Λωρίδα της Γάζας».

Το τελευταίο διάστημα δημοσιεύματα στον ισραηλινό Τύπο αναφέρουν πως οι στρατιωτικοί αρχηγοί έχουν εκφράσει σοβαρές αμφιβολίες για την έλλειψη ενός βιώσιμου σχεδίου για τη Γάζα μετά το τέλος του πολέμου. Σύμφωνα με το BBC τα σχόλια του Ιώβ Γκάλαντ στο πολεμικό συμβούλιο έφεραν αυτές τις αμφιβολίες στο προσκήνιο με πολιτικά εκρηκτικό τρόπο.

Ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν σε επίσκεψη στην Ουκρανία που πραγματοποίησε την Τετάρτη δήλωσε πως το Ισραήλ πρέπει να παρουσιάσει ένα ξεκάθαρο σχέδιο για το μέλλον της Γάζας. «Δεν μπορούμε να έχουμε αναρχία και ένα κενό το οποίο πιθανώς να καλυφθεί με χάος», δήλωσε ο Αμερικανός ΥΠΕΞ.

Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου έχει δηλώσει στο παρελθόν πως οι συζητήσεις για το μέλλον της διακυβέρνησης στη Γάζα είναι απλώς «κενές συζητήσεις» για όσο διάστημα η Χαμάς παραμένει στα εδάφη της Γάζας.

Mε πληροφορίες από BBC

Διεθνή
0

No.1

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Μελέτη UCLA: Η κυβέρνηση Τραμπ αφαίρεσε LGBTQ+ ερωτήσεις από 360 ομοσπονδιακές έρευνες

Διεθνή / Η κυβέρνηση Τραμπ αφαίρεσε ερωτήσεις περί σεξουαλικού προσανατολισμού από 360 ομοσπονδιακές έρευνες

Μελέτη του UCLA Williams Institute συνδέει τις αλλαγές με το εκτελεστικό διάταγμα του 2025 για τον ορισμό του φύλου σε ομοσπονδιακό επίπεδο και προειδοποιεί ότι η απουσία δεδομένων SOGI ενδέχεται να επηρεάσει την καταγραφή ανισοτήτων και τη χάραξη πολιτικών για LGBTQ+ κοινότητες.
THE LIFO TEAM
ΝΤΑΒΟΣ ΠΑΓΚΟΣΜΙΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟ ΦΟΡΟΥΜ ΤΖΕΦΡΙ ΕΠΣΤΑΙΝ ΜΠΟΡΓΚΕ ΜΠΡΕΝΤΕ

Διεθνή / Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ: Παραιτείται ο CEO μετά από έρευνα για τις σχέσεις του με τον Τζέφρι Επσταϊν

Η αποχώρησή του από τον φορέα που διοργανώνει το ετήσιο συνέδριο στο Νταβός έρχεται λιγότερο από έναν μήνα μετά τη δημοσιοποίηση νέας δέσμης εγγράφων που συνδέονται με την υπόθεση Έπσταϊν
THE LIFO TEAM
ΑΝΤΡΙΟΥ ΣΥΛΛΗΨΗ ΣΑΡΑ ΦΕΡΓΚΙΟΥΣΟΝ

Διεθνή / Τι ακολουθεί για τον Άντριου μετά τη σύλληψή του και πού βρίσκεται η Σάρα Φέργκιουσον;

Bιογράφος της βασιλικής οικογένειας τονίζει ότι η «κηλίδα» των πράξεων του Άντριου επηρεάζει και υπονομεύει συνολικά τη μοναρχία, κάτι πρωτοφανές για τη σύγχρονη εποχή
THE LIFO TEAM
Αρχεία Έπσταϊν: Η οικογένεια του Στίβεν Χόκινγκ υποστηρίζει ότι οι γυναίκες στη φωτογραφία ήταν φροντίστριές του

Διεθνή / Αρχεία Έπσταϊν: Η οικογένεια του Στίβεν Χόκινγκ υποστηρίζει ότι οι γυναίκες στη φωτογραφία ήταν φροντίστριές του

Το όνομα του καθηγητή αναφέρεται περισσότερες από 250 φορές στα εκατομμύρια emails και έγγραφα που δημοσιοποιήθηκαν από το αμερικανικό υπουργείο Δικαιοσύνης στο πλαίσιο της έρευνας για τον Έπσταϊν
THE LIFO TEAM
ΕΠΣΤΑΙΝ ΤΡΑΜΠ ΕΓΓΡΑΦΑ

Διεθνή / «Θα τα εξετάσουμε ξανά»: Τι περιείχαν τα αρχεία Έπσταϊν για τον Τραμπ που φέρεται να έκρυψαν

Το αμερικανικό υπουργείο Δικαιοσύνης δημοσιοποίησε στις 30 Ιανουαρίου «περισσότερες από τρία εκατομμύρια σελίδες», από τα αρχεία Έπσταϊν, υποστηρίζοντας ότι η κυβέρνηση Τραμπ εκπλήρωσε έτσι τη νομική υποχρέωσή της
THE LIFO TEAM
ΙΡΑΝ ΗΠΑ ΝΤΟΝΑΛΝΤ ΤΡΑΜΠ ΠΥΡΗΝΙΚΑ ΟΠΛΑ

Διεθνή / Το Ιράν κατηγορεί τις ΗΠΑ για «εκστρατεία παραπληροφόρησης» ενόψει των αυριανών συνομιλιών στη Γενεύη

Εκπρόσωποι των δύο χωρών θα συναντηθούν αύριο στη Γενεύη - Ο Τραμπ έχει δηλώσει επανειλημμένα πως εάν δεν καταλήξουν σε συμφωνία δεν θα διστάσει να επιτεθεί στο Ιράν
THE LIFO TEAM