Αντιμέτωπος με δίκη ο πρίγκιπας Άντριου, μετά την απόφαση δικαστή για την υπόθεση Τζουφρέ

Αντιμέτωπος με δίκη ο πρίγκιπας Άντριου, μετά την απόφαση δικαστή για την υπόθεση Τζουφρέ Facebook Twitter
Πηγή φωτό EPA
0

Ο πρίγκιπας Άντριου είναι αντιμέτωπος με την προοπτική της κατάθεσης σε δίκη, μετά την απόφαση δικαστή στη Νέα Υόρκη να απορρίψει το αίτημά του σχετικά με τις καταγγελίες για σεξουαλική επίθεση σε βάρος της Βιρτζίνια Τζουφρέ, όταν εκείνη ήταν 17 ετών. 

Ειδικοί επί των νομικών αναφέρουν ότι «δεν έχουν απομείνει καλές εναλλακτικές» στον δούκα του Γιορκ, μετά την αποτυχία του να απορριφθεί η υπόθεση της Τζουφρέ σε βάρος του. Ο δικαστής Λιούις Κάπλαν απέρριψε το αίτημα του πρίγκιπα Άντριου «από όλες τις απόψεις». 

Η απόφαση αυτή θα μπορούσε να σημαίνει ότι ο Άντριου- που αρνείται σθεναρά τις σε βάρος του καταγγελίες- θα αναγκαστεί να αποκαλύψει πτυχές της προσωπικής του ζωής σε δημόσια συνεδρίαση δικαστηρίου το φθινόπωρο. 

Μία επιλογή για να αποφύγει κάτι τέτοιο θα μπορούσε να είναι η επίτευξη εξωδικαστικού συμβιβασμού με την Τζουφρέ, κάτι που πιθανώς θα του κόστιζε εκατομμύρια, αν και υπάρχουν υπαινιγμοί ότι η ίδια θα ήθελε να πάει σε δίκη. 

Μία τέτοια συμφωνία θα μπορούσε να προκαλέσει μνημειώδη βλάβη στην εικόνα της μοναρχίας, εκτιμά ο Guardian, ενώ ο δούκας ήδη έχει υποχρεωθεί να αποσυρθεί από τα δημόσια καθήκοντά του. Το Μπάκιγχαμ αρνήθηκε να σχολιάσει την τελευταία εξέλιξη, επειδή πρόκειται για «ανοιχτό» νομικό ζήτημα. 

Στη 46 σελίδων απόφασή του ο Κάπλαν απέρριψε το επιχείρημα των δικηγόρων του Άντριου ότι η Τζουφρέ παραιτήθηκε του δικαιώματός της να του κάνει αγωγή, υπό τον- μυστικό έως πρόσφατα- διακανονισμό ύψους 500.000 δολαρίων στον οποίο είχε καταλήξει εκείνη με τον Τζέφρι Έπσταϊν. Η Τζουφρέ καταγγέλλει ότι ο Έπσταϊν την έβαζε να κάνει σεξ με διάφορους ανθρώπους, συμπεριλαμβανομένου του Άντριου. 

«Το αίτημα του κατηγορουμένου για την απόρριψη της καταγγελίας ή για μια πιο σαφή δήλωση απορρίπτεται από κάθε άποψη», αναφέρει ο δικαστής στο συμπέρασμα της γραπτής απόφασής του.

Εξηγώντας τους λόγους της απόφασής του, ο Κάπλαν αναφέρει ότι το δικαστήριο δεν ήταν σε θέση σε αυτή τη φάση να εξετάσει τις προσπάθειες του δούκα να αμφισβητηθούν οι καταγγελίες της Τζουφρέ ή για το εάν καλυπτόταν από τη συμφωνία του διακανονισμού, προτείνοντας ότι αυτά είναι ζητήματα για δίκη.  

Ο δικηγόρος της Τζουφρέ, Ντέιβιντ Μπόις, δήλωσε ότι η εντολέας του θέλει να αποδοθεί δικαιοσύνη, αντί να επικεντρώνεται σε όποιο πρόσωπο. «Κάνει μια εκστρατεία για να προσπαθήσει να αποκαλύψει το sex trafficking και τα δεινά της σεξουαλικής κακοποίησης. Τα άτομα κλειδιά ήταν ο Τζέφρι Έπσταϊν και η Γκισλέιν Μάξγουελ. Πιστεύω ότι οι συμμετέχοντες στο sex trafficking επίσης πρέπει να λογοδοτήσουν», δήλωσε ο δικηγόρος μιλώντας στο Sky News. 

Πλέον, οι εναλλακτικές που απομένουν στον πρίγκιπα Άντριου είναι σκληρές και μη ελκυστικές, σχολιάζουν ειδικοί επί των νομικών. Θα μπορούσε να επιδιώξει έναν εξωδικαστικό συμβιβασμό, αν και μια τέτοια συμφωνία χωρίς την αποδοχή ευθύνης θα μπορούσε να είναι ακριβή και η Τζουφρέ μπορεί να μην επιθυμεί μια τέτοια διευθέτηση. Επίσης, θα μπορούσε να αμφισβητήσει την υπόθεση, κάτι που όμως θα σήμαινε ότι θα έπρεπε να καταθέσει ενόρκως, διαδικασία κατά την οποία θα δεχόταν ερωτήσεις για ιδιαίτερα προσωπικά ζητήματα. Ακόμη, μπορεί να μην παραστεί στο δικαστήριο, όμως αυτό θα οδηγούσε σε πόρισμα σε βάρος του. 

«Ο Άντριου δεν έχει καλές επιλογές αυτή τη στιγμή. Δεν μπορεί να κάνει καλύτερα τα πράγματα, οπότε ουσιαστικά είτε θα πρέπει να εμπλακεί στη διαδικασία της δίκης ή θα κάνει συμβιβασμό και αυτή μπορεί να είναι η λιγότερο κακή επιλογή του», δήλωσε στο BBC ο δικηγόρος Μαρκ Στίβενς. 

Επίσης θα μπορούσε να καταθέσει αίτημα επανεξέτασης της απόφασης του Κάπλαν ή να κάνει έφεση, κάτι που θα προκαλούσε καθυστέρηση της διαδικασίας. Αν η υπόθεση φτάσει σε πλήρη δίκη, θα μπορούσε να αναγκαστεί να καλέσει μάρτυρες, που πιθανόν θα περιελάμβαναν μέλη της βασιλικής οικογένειας και ειδικότερα την κόρη του, πριγκίπισσα Βεατρίκη. 

Στην ολέθρια συνέντευξη που έδωσε το 2019 στο BBC είχε πει ότι το βράδυ που αναφέρει η Τζουφρέ στην καταγγελία της, ο ίδιος είχε πάει σε παιδικό πάρτι με τη Βεατρίκη. Έπειτα από αυτό, υποστήριξε ότι ήταν στο σπίτι με τα παιδιά του, όλη τη νύχτα.  


Με πληροφορίες από Guardian 

Διεθνή
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

σχόλια

Δεν υπάρχει δυνατότητα σχολιασμού

ΘΕΜΑΤΑ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

THE GOOD LIFO ΔΗΜΟΦΙΛΗ