ΑΘΗΝΑ

Αντιδράσεις στην Τουρκία: Ιερωμένοι μπορούν πλέον να τελούν πολιτικούς γάμους

Αντιδράσεις στην Τουρκία: Ιερωμένοι μπορούν πλέον να τελούν πολιτικούς γάμους Facebook Twitter
0

Ένας αμφιλεγόμενος νόμος που επιτρέπει στους ιερωμένους να τελούν τους πολιτικούς γάμους στην Τουρκία τέθηκε σήμερα σε ισχύ μετά τη δημοσίευση του από την Εφημερίδα της Κυβέρνησης και η αντιπολίτευση καταγγέλλει ένα μέτρο που απειλεί τα λαϊκά θεμέλια του κράτους.


Βάσει του νόμου αυτού, οι μουφτήδες, ιερωμένοι που απασχολούνται από τη Διεύθυνση Θρησκευτικών Υποθέσεων (Diyanet), είναι πλέον εξουσιοδοτημένοι να ενώνουν επισήμως τα ζευγάρια.


Έως τώρα, η αποστολή αυτή ήταν αρμοδιότητα των ληξιάρχων, με τους ιερωμένους να είναι αρμόδιοι για την ένωση των ζευγαριών μόνο ενώπιον του Θεού με μια τελετή που δεν είχε καμιά νομική ισχύ.


Για την κυβέρνηση, αυτό το νέο μέτρο έχει στόχο να προσφέρει περισσότερες επιλογές και να μειώσει τις προθεσμίες για τη γαμήλια ένωση. Εξάλλου, υπογραμμίζουν οι αρχές, οι γάμοι που τελούνται από τους ληξιάρχους παραμένουν έγκυροι.


Ωστόσο η αντιπολίτευση, με επικεφαλής το σοσιαλδημοκρατικό Ρεπουμπλικανικό Λαϊκό Κόμμα (CHP) που υποστηρίζει τον κοσμικό χαρακτήρα του τουρκικού κράτους, εκτιμά πως το κείμενο αυτό συνιστά την πιο πρόσφατη πρωτοβουλία του προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν με στόχο τον εξισλαμισμό της Τουρκίας.


«Το AKP υιοθέτησε ένα μέτρο, ακόμα ένα, που υπονομεύει τα λαϊκά θεμέλια του κράτους», δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο Σεζγκίν Τανρικουλού, βουλευτής του CHP, εκφράζοντας τον φόβο ότι η επιλογή ενός προσώπου να το παντρέψει ή όχι ένας μουφτής μπορεί να αποτελέσει έναν παράγοντα που θα λαμβάνεται υπόψη από έναν εργοδότη.


«Θα υπάρξει θρησκευτική πίεση επί των συμπολιτών μας», καταγγέλλει ο Τανρικουλού, ο οποίος εκτιμά εξάλλου πως το μέτρο αυτό θα μπορούσε να διευκολύνει τους γάμους παιδιών, ένα φαινόμενο που συνεχίζεται σε ορισμένα τμήματα της χώρας.


Ισχυρός άνδρας της Τουρκίας από το 2003, ο Ερντογάν κατηγορείται τακτικά ότι θέλει να εξισλαμίσει την τουρκική κοινωνία και την κοσμική δημοκρατία που ιδρύθηκε το 1923 από τον Μουσταφά Κεμάλ.


Η κυβέρνησή του σταδιακά κατήργησε την απαγόρευση της μαντίλας στους κρατικούς θεσμούς και επέτρεψε στις γυναίκες να κυκλοφορούν καλυμμένες μέσα στα πανεπιστήμια, στο κοινοβούλιο, ακόμη και στις δημόσιες υπηρεσίες.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ 

Διεθνή
0

ΑΘΗΝΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Φάρατζ: «Ναι» σε απέλαση γυναικών αιτουσών άσυλο πίσω στους Ταλιμπάν

Διεθνή / Φάρατζ: «Ναι» σε απέλαση γυναικών αιτουσών άσυλο πίσω στους Ταλιμπάν

Η τοποθέτηση του Φάρατζ έρχεται σε αντίθεση με δηλώσεις του τον Αύγουστο, όταν είχε πει ότι «δεν συζητάμε για γυναίκες και παιδιά σε αυτό το στάδιο», κατηγορώντας τότε τα ΜΜΕ για «λανθασμένη ερμηνεία»
LIFO NEWSROOM
Ντοκιμαντέρ για την Ουγγαρία αναδεικνύει τις ανησυχητικές ομοιότητες Όρμπαν– Τραμπ

Διεθνή / Ντοκιμαντέρ για την Ουγγαρία αναδεικνύει τις ανησυχητικές ομοιότητες Όρμπαν– Τραμπ

Το «Democracy Noir» της βραβευμένης σκηνοθέτιδας Connie Field παρουσιάζει μέσα από την οπτική τριών γυναικών τη σταδιακή διολίσθηση της Ουγγαρίας προς τον αυταρχισμό υπό τον Όρμπαν, με σκηνές που θυμίζουν την άνοδο του Τραμπ
LIFO NEWSROOM
Γερμανία: Δέκα χρόνια μετά το άνοιγμα σε 1 εκατ. πρόσφυγες από τη Συρία – Τι έχει αλλάξει

Διεθνή / Γερμανία: Δέκα χρόνια μετά το άνοιγμα σε 1 εκατ. πρόσφυγες – Τι έχει αλλάξει

Το 2015-2016 πάνω από 1,1 εκατ. άνθρωποι ζήτησαν άσυλο στη Γερμανία. Συνολικά, από το 2015 έως το 2024, οι αιτήσεις ξεπέρασαν τα 2,6 εκατομμύρια, με τους περισσότερους να προέρχονται από Συρία, Αφγανιστάν και Ιράκ
LIFO NEWSROOM
«Βόμβα» από τον πρόεδρο της Βουλής των ΗΠΑ: Ο Τραμπ ήταν πληροφοριοδότης του FBI στην υπόθεση Έπσταϊν

Διεθνή / «Βόμβα» από τον πρόεδρο της Βουλής των ΗΠΑ: Ο Τραμπ ήταν πληροφοριοδότης του FBI στην υπόθεση Έπσταϊν

Ο Μάικ Τζόνσον ισχυρίζεται ότι ο Τραμπ υπήρξε πληροφοριοδότης του FBI στην υπόθεση Έπσταϊν, ενώ επιζώσες ετοιμάζουν λίστα πελατών και η Βουλή αποκαλύπτει 30.000 έγγραφα
LIFO NEWSROOM
«Lucky» Lackadoo: Πέθανε στα 103 του ο πιλότος των Β-17 του Β' Παγκοσμίου Πολέμου – Η απίστευτη ιστορία του

Διεθνή / Πέθανε στα 103 του ο πιλότος των Β-17 του Β' Παγκοσμίου Πολέμου – Η απίστευτη ιστορία του

Ο Τζον «Λάκι» Λακαντού, ο βετεράνος πιλότος του 100ού Σμήνους Βομβαρδισμού των ΗΠΑ, έφυγε στα 103 του χρόνια αφήνοντας πίσω του μια συγκλονιστική μαρτυρία για τις πιο αιματηρές αερομαχίες του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου και το βιβλίο του «Damn Lucky»
LIFO NEWSROOM
«Το Ισραήλ διαπράττει γενοκτονία στη Γάζα»: Η Κομισιόν παίρνει αποστάσεις από τη δήλωση της Ριμπέρα

Διεθνή / «Το Ισραήλ διαπράττει γενοκτονία στη Γάζα»: Η Κομισιόν παίρνει αποστάσεις από τη δήλωση της Ριμπέρα

Η Τερέσα Ριβέρα κατηγόρησε για πρώτη φορά δημόσια το Ισραήλ ότι διαπράττει γενοκτονία στη Γάζα, προκαλώντας αντιδράσεις από το Τελ Αβίβ και αποστασιοποίηση της ΕΕ
LIFO NEWSROOM
Σερβία: «Βούτσιτς φύγε» - Δακρυγόνα και συγκρούσεις διαδηλωτών και αστυνομίας

Διεθνή / Σερβία: «Βούτσιτς φύγε» - Δακρυγόνα και συγκρούσεις διαδηλωτών και αστυνομίας

Οι διαδηλωτές συνεπλάκησαν με την αστυνομία μπροστά από τη φιλοσοφική σχολή και πέταξαν φωτοβολίδες, ενώ η αστυνομία χρησιμοποίησε δακρυγόνα και χειροβομβίδες κρότου-λάμψης
LIFO NEWSROOM
Ο Τραμπ απειλεί με δασμούς την ΕΕ μετά το πρόστιμο-μαμούθ στην Google: «Η Κομισιόν πρέπει να σταματήσει»

Διεθνή / Ο Τραμπ απειλεί με δασμούς την ΕΕ μετά το πρόστιμο-μαμούθ στην Google: «Η Κομισιόν πρέπει να σταματήσει»

Η απόφαση των Βρυξελλών για την Google ήταν αναμενόμενη, καθώς από το 2023 η ΕΕ είχε προειδοποιήσει ότι θα επιδιώξει ακόμη και διάσπαση δραστηριοτήτων στον κλάδο του Adtech, χωρίς αυτό να αποφασιστεί στο παρόν στάδιο
LIFO NEWSROOM