Ανοιχτές οι εκκλησίες στη Βουλγαρία για το Πάσχα - «Ο κόσμος έχει πεσμένο ηθικό», λέει ο Μπορίσοφ

Ανοιχτές οι εκκλησίες στη Βουλγαρία για το Πάσχα - «Ο κόσμος έχει πεσμένο ηθικό», λέει ο Μπορίσοφ Facebook Twitter
0

Ο πρωθυπουργός της Βουλγαρίας Μπόικο Μπορίσοφ ανακοίνωσε πως οι εκκλησίες της χώρας θα παραμείνουν ανοιχτές για το Πάσχα παρά την πανδημία του κορωνοϊού, επειδή «πολλοί άνθρωποι είναι με πεσμένο  ηθικό».

Ωστόσο κάλεσε τους πολίτες να παραμείνουν στα σπίτια τους και να προσευχηθούν από εκεί, καθώς οι λειτουργίες στους μεγάλους ναού θα μεταδίδονται ζωντανά από την τηλεόραση. 

«Μια δύσκολη απόφαση αλλά είμαι έτοιμος να υποστώ τις αποδοκιμασίες. Οι επίσκοποι μού είπαν ότι υπάρχουν πολλοί άνθρωποι με πεσμένο ηθικό, απελπισμένοι. Οπότε δεν μπορώ να δώσω μια τέτοια εντολή (να κλείσουν οι εκκλησίες)», είπε σε συνέντευξη Τύπου. 

Στις λειτουργίες αυτές, ιδίως την Κυριακή του Πάσχα, συρρέουν χιλιάδες πιστοί στις εκκλησίες όλης της χώρας.

Ο υπουργός Εσωτερικών Μλάντεν Μαρίνοφ πρόσθεσε πως θα υπάρχει ισχυρή παρουσία αστυνομικών γύρω από τις εκκλησίες για να διαφυλάσσεται η τάξη και να τηρούνται οι προβλεπόμενες αποστάσεις μεταξύ των πιστών.

Η Βουλγαρία ήταν μια από τις πρώτες ευρωπαϊκές χώρες που επέβαλαν μέτρα περιορισμού της κυκλοφορίας, από τις 13 Μαρτίου, απαγορεύοντας μεταξύ άλλων τις συναθροίσεις άνω των δύο ενηλίκων. Μέχρι στιγμής έχουν καταγραφεί 661 κρούσματα και 28 θάνατοι, με τις αρχές να εκτιμούν ότι η πανδημία θα φτάσει στην κορύφωσή της μετά το Πάσχα, στα τέλη Απριλίου.

Οι ιερείς δεν θα μοιράσουν βάγια την Κυριακή, όπως συνηθίζεται, είπε ο Επίσκοπος Γαβριήλ του Λόβετς, τονίζοντας ότι «δεν πρόκειται για μικρό συμβιβασμό», εξηγώντας πως οι λειτουργίες θα γίνονται εκτός των ναών, ενώ κάλεσε ταυτόχρονα τους πιστούς να φορούν μάσκες.

Στα social media πολλοί ήταν εκείνοι που κατέκριναν την Ορθόδοξη Εκκλησία της Βουλγαρίας που διατηρεί πρακτικές όπως το φίλημα των εικόνων και την Θεία Κοινωνία από το ίδιο κουταλάκι για όλους.

Ο Βαλέρι Σιμεόνοφ, επικεφαλής ενός εθνικιστικού κόμματος που μετέχει στον κυβερνητικό συνασπισμό, είπε ότι η Εκκλησία πρέπει να σταματήσει αυτήν την πρακτική. «Ας μην προσποιούμαστε ότι η εκκλησία είναι άγια. Είμαστε σε πόλεμο με έναν αόρατο εχθρό», είπε.

Ωστόσο άλλοι πολιτικοί συνεχίζουν να συμμετέχουν στη Θεία Κοινωνία, δηλώνοντας ότι δεν φοβούνται. «Μην φοβάστε! Όπου είναι η χάρη του Κυρίου, όλα τα μικρόβια καίγονται. Δεν υπάρχει καμία περίπτωση μόλυνσης μέσω της Θείας Κοινωνίας», είπε ο επίσκοπος Γαβριήλ.

Με πληροφορίες από New York Times

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Κωνσταντινούπολη: «Ίσως δεν χρειαστεί συνάντηση με Πούτιν», λέει ο Ζελένσκι - «Έτοιμοι για συμβιβασμούς» δηλώνουν οι Ρώσοι

Διεθνή / «Ίσως δεν χρειαστεί συνάντηση με Πούτιν», λέει ο Ζελένσκι - «Έτοιμοι για συμβιβασμούς» δηλώνουν οι Ρώσοι

«Είμαστε έτοιμοι να κάνουμε πιθανούς συμβιβασμούς και να τους συζητήσουμε» είπε ο Βλαντιμίρ Μεντίνσκι - Ο Ζελένσκι κατηγόρησε τους Ρώσους για ασέβεια
LIFO NEWSROOM
Ο Ζελένσκι στέλνει τον υπουργό Άμυνας στην Κωνσταντινούπολη – Κατηγορεί τη Ρωσία ότι δεν θέλει ειρήνη

Διεθνή / Ο Ζελένσκι στέλνει τον υπουργό Άμυνας στην Κωνσταντινούπολη – Κατηγορεί τη Ρωσία ότι δεν θέλει ειρήνη

Οι συνομιλίες στην Κωνσταντινούπολη ξεκινούν σε κλίμα δυσπιστίας και χαμηλών προσδοκιών, με τις πραγματικές εξελίξεις να εξαρτώνται από την πολιτική βούληση των δύο προέδρων που παραμένουν εκτός τραπεζιού: του Πούτιν και του Τραμπ
LIFO NEWSROOM
Η πτώση του Τζο Μπάιντεν: Πώς η ομάδα του συγκάλυψε την παρακμή του

Διεθνή / Η πτώση του Τζο Μπάιντεν: Πώς η ομάδα του συγκάλυψε την παρακμή του

Το περασμένο καλοκαίρι, το καταστροφικό ντιμπέιτ με τον Ντόναλντ Τραμπ εξέθεσε τον 81χρονο πρόεδρο. Σε νέο βιβλίο, με τίτλο Original Sin, άνθρωποι του Λευκού Οίκου αποκαλύπτουν πώς οι αδυναμίες του Τζο Μπάιντεν κρύφτηκαν από το κοινό
LIFO NEWSROOM