Ανησυχία για τις αυξανόμενες καταγγελίες βασανιστηρίων στην Τουρκία εκφράζει ο ΟΗΕ

Ανησυχία για τις αυξανόμενες καταγγελίες βασανιστηρίων στην Τουρκία εκφράζει ο ΟΗΕ Facebook Twitter
1

Η τουρκική αστυνομία διέπραξε, σύμφωνα με καταγγελίες, βασανιστήρια εις βάρος ενός μεγάλου αριθμού πολιτικών αντιπάλων και υπόπτων για τρομοκρατία τον περασμένο χρόνο, δήλωσε σήμερα ο ειδικός απεσταλμένος του ΟΗΕ για τα βασανιστήρια Νιλς Μέλζερ, κατηγορώντας την Άγκυρα για υπονόμευση του κράτους δικαίου.

Ο Μέλζερ εξέφρασε την ανησυχία του για τον αυξανόμενο αριθμό καταγγελιών για κακομεταχείριση πολλών ανθρώπων, που έχουν κριθεί ύποπτοι για διασυνδέσεις με το δίκτυο του μουσουλμάνου ιεροκήρυκα Φετουλάχ Γκιουλέν, τον οποίο η Άγκυρα θεωρεί ενορχηστρωτή του αποτυχημένου πραξικοπήματος του 2016, ή με το Εργατικό Κόμμα του Κουρδιστάν (PKK).

«Οι καταγγελλόμενες κακομεταχειρίσεις περιλαμβάνουν ξυλοκόπημα, ηλεκτροσόκ, "ντους" με παγωμένο νερό, στέρηση ύπνου, απειλές, προσβολές και σεξουαλική κακοποίηση», τόνισε με ανακοίνωσή του ο αξιωματούχος των Ηνωμένων Εθνών.

Η αποτυχία της Τουρκίας να σταματήσει τα βασανιστήρια ως μια καθημερινή πρακτική «δείχνει να έχει ευνοήσει ένα κλίμα ατιμωρησίας, ανοχής και συναίνεσης» που υπονομεύει σοβαρά το κράτος δικαίου, πρόσθεσε.

Μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα της 15ης Ιουλίου, ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν κήρυξε κατάσταση έκτακτης ανάγκης και υπέγραψε διατάγματα που επιτρέπουν, μεταξύ άλλων, την παράταση της προσωρινής κράτησης μέχρι και 30 ημέρες.

Διεθνή
1

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΖΕΣΤΗ ΚΑΥΣΩΝΑΣ ΓΑΛΛΙΑ ΙΣΠΑΝΙΑ ΒΡΕΤΑΝΙΑ

Διεθνή / Ακραία ζέστη σε Γαλλία, Ισπανία και Βρετανία με νέα ρεκόρ για τον Μάιο

Οι μετεωρολογικές υπηρεσίες προειδοποιούν ότι το κύμα θερμότητας θα συνεχιστεί για αρκετές ακόμη ημέρες, με τις θερμοκρασίες να ξεπερνούν έως και κατά 13 βαθμούς τα φυσιολογικά επίπεδα για την εποχή
THE LIFO TEAM
Γκάμπορ Ματέ: «Τα smartphones είναι σχεδιασμένα να ανεβάζουν την ντοπαμίνη, όπως η κοκαΐνη»

Διεθνή / Γκάμπορ Ματέ: «Τα smartphones είναι σχεδιασμένα να ανεβάζουν την ντοπαμίνη, όπως η κοκαΐνη»

Με αφορμή την έκδοση του βιβλίου του για τον εθισμό, ο Γκάμπορ Ματέ μιλά για το τραύμα, την αποτυχία του πολέμου κατά των ναρκωτικών, τις «αξιοσέβαστες» δικές του εξαρτήσεις και τα κινητά που, όπως λέει, λειτουργούν πάνω στα ίδια κυκλώματα ανταμοιβής του εγκεφάλου.
THE LIFO TEAM
Ο Πάπας Λέων ΙΔ΄ κάνει την τεχνητή νοημοσύνη θρησκευτικό ζήτημα στην πρώτη του εγκύκλιο

Διεθνή / Ο Πάπας Λέων ΙΔ΄ κάνει την τεχνητή νοημοσύνη θρησκευτικό ζήτημα στην πρώτη του εγκύκλιο

Στην πρώτη του εγκύκλιο, Magnifica humanitas, ο Πάπας Λέων ΙΔ΄ προειδοποιεί για την εξουσία των εταιρειών τεχνητής νοημοσύνης, ζητά ισχυρούς κανόνες και συνδέει την AI με την εργασία, τον πόλεμο, την ανισότητα και την ίδια την ανθρώπινη αξιοπρέπεια.
THE LIFO TEAM

σχόλια

1 σχόλια