Ανήλικα κορίτσια πέθαναν κάνοντας Blackout Challenge: «Πίστευε πως θα γινόταν διάσημη»

Ανήλικα κορίτσια πέθαναν κάνοντας Blackout Challenge: «Πίστευε πως θα γινόταν διάσημη» Facebook Twitter
Την 9χρονη Arriani βρήκε ο πατέρας της, «κρεμασμένη από το λουρί του σκύλου της οικογένειας». Εδώ με τον 5χρονο αδελφό της, Φωτ: GoFundMe
0

Δύο κορίτσια πέθαναν πέρυσι, ενώ δοκίμαζαν το viral «Blackout Challenge» στο TikTok και τώρα οι γονείς τους κάνουν μήνυση στην πλατφόρμα κοινωνικής δικτύωσης.

Στις 26 Φεβρουαρίου 2021, η Arriani Jaileen Arroyo πέθανε από ασφυξία όταν δοκίμασε την αμφιλεγόμενη πρόκληση, όπου οι χρήστες των social media «πνίγουν» τον εαυτό τους μέχρι να χάσουν τις αισθήσεις τους, λέει η οικογένειά της. Ήταν 9 ετών.

Ο πατέρας της, Heriberto Arroyo Roman, και η μητέρα της, Christal Arroyo Roman, μήνυσαν έκτοτε το TikTok, ισχυριζόμενοι ότι «ο αλγόριθμος του TikTok είναι σχεδιασμένος να προωθεί "TikTok Challenges" σε νεαρούς χρήστες για να αυξήσει τη συμμετοχή τους και να μεγιστοποιήσει τα κέρδη του TikTok», σύμφωνα με το Good Morning America.

Το TikTok έχει δηλώσει προηγουμένως ότι το challenge «προϋπήρχε της πλατφόρμας μας και δεν υπήρξε ποτέ trend του TikTok».

Ανήλικα κορίτσια πέθαναν κάνοντας Blackout Challenge: «Πίστευε πως θα γινόταν διάσημη» Facebook Twitter
H Arriani Arroyo. Μετά το θάνατό της, ο πατέρας της βρήκε το ημερολόγιο της Arriani όπου η 9χρονη έγραφε «για το πόσο ευτυχισμένη ήταν». Φωτ: GoFundMe

«Δεν είναι εύκολο να ξυπνάς κάθε μέρα και να ξέρεις ότι το κοριτσάκι σου δεν θα επιστρέψει ποτέ», δήλωσε η μητέρα της. «Δεν σκεφτήκαμε ποτέ ότι υπήρχε μια πιο σκοτεινή πλευρά σε αυτό που επιτρέπει το TikTok στην πλατφόρμα του».

Περιέγραψε την Arriani ως έξυπνη, μοντέρνα και γενναιόδωρη και θυμήθηκε ότι το να κάνει νύχια και να χορεύει ήταν μερικές από τις αγαπημένες δραστηριότητες της κόρης της.

Η οικογένεια της Arriani ξεκίνησε πέρυσι ένα GoFundMe για να βρει χρήματα για τα έξοδα της κηδείας της, συγκεντρώνοντας πάνω από 5.000 δολάρια από τον στόχο των 10.000 δολαρίων.

«Αυτή η όμορφη ψυχή ήταν σοφή και έξυπνη πέρα από την ηλικία της. Το μέλλον της ήταν εξαιρετικά λαμπρό. Δεν μπορούμε να μετρήσουμε πόσες καρδιές γέμισε με τη χαρά, την ενέργεια και τη μαγνητική της προσωπικότητα», έγραψε η οικογένειά της, προσθέτοντας ότι είχε «εμμονή» με τον 5χρονο αδελφό της και «αγαπούσε όλα τα αδέλφια της».

Μετά το θάνατό της, ο πατέρας της βρήκε το ημερολόγιο της Arriani όπου η 9χρονη έγραφε «για το πόσο ευτυχισμένη ήταν».

Στέλνοντας μια προειδοποίηση σε άλλους γονείς, το GoFundMe τους ζητά «να παραμείνετε σε εγρήγορση σχετικά με το σε τι εκτίθενται τα παιδιά σας ενώ χρησιμοποιούν εφαρμογές κοινωνικής δικτύωσης όπως το TikTok».

Ανήλικα κορίτσια πέθαναν κάνοντας Blackout Challenge: «Πίστευε πως θα γινόταν διάσημη» Facebook Twitter
Η οικογένεια Arroyo με την 9 ετών Arriani (αριστερά).

Οι γονείς της Lalani Walton, 8 ετών, και το Social Media Victims Law Center συμμετέχουν επίσης στην αγωγή. Η Lalani πέθανε από ασφυξία όταν επιχείρησε να κάνει το challenge τον περασμένο Ιούλιο.

«Θα τη θυμόμαστε πάντα ως μια ταλαντούχα τραγουδίστρια, με εξωστρεφή προσωπικότητα και τα μεγαλύτερα όμορφα μάτια», ανέφερε η οικογένεια της Lalani στη νεκρολογία της, προσθέτοντας ότι το όνειρό της ήταν να γίνει ράπερ. «Της άρεσε να περνάει χρόνο με την οικογένειά της, να ντύνεται πριγκίπισσα και να μακιγιάρεται. Έκανε συλλογή από κούκλες LOL και το αγαπημένο της χρώμα ήταν το ροζ».

Ο πατέρας της Arriani, Heriberto, είπε ότι ελπίζει η αγωγή να βοηθήσει να μην έρθουν αντιμέτωπες άλλες οικογένειες με την ίδια τραγωδία.

«Θέλουμε απλώς να ευαισθητοποιηθεί ο κόσμος, δεν θέλουμε άλλα παιδιά εκεί έξω να ξαναγίνουν στατιστικές αυτής της κατάστασης. Θέλουμε να βεβαιωθούμε ότι μπορούμε να σώσουμε και άλλα παιδιά», είπε.

Ανήλικα κορίτσια πέθαναν κάνοντας Blackout Challenge: «Πίστευε πως θα γινόταν διάσημη» Facebook Twitter
Η Lalani Erika Walton «πίστευε ότι αν δημοσίευε ένα βίντεο με τον εαυτό της να κάνει το "Blackout Challenge", τότε θα γινόταν διάσημη». Φωτ: Obituary

Σε δικαστικά έγγραφα που περιήλθαν στην κατοχή της εφημερίδας Los Angeles Times, οι οικογένειες και το Social Media Victims Law Center ισχυρίζονται ότι η Arriani «σταδιακά απέκτησε εμμονή» με το TikTok. Τον Φεβρουάριο του 2021, ο αδελφός της Edwardo είπε στον πατέρα τους ότι η Arriani δεν κουνιόταν. Ο Heriberto πήγε να την ελέγξει και τη βρήκε «κρεμασμένη από το λουρί του σκύλου της οικογένειας» με αποτέλεσμα να μείνει εγκεφαλικά νεκρή.

Τον επόμενο Ιούλιο, λόγω του αλγορίθμου του Tiktok, η Lalani άρχισε να βλέπει το «Blackout Challenge» στην πλατφόρμα, ανέφερε η οικογένειά της στην αγωγή, σύμφωνα με τους Times. Είδε βίντεο του challenge κατά τη διάρκεια μιας 20ωρης διαδρομής στο αυτοκίνητο με την οικογένειά της. Λίγο μετά την επιστροφή στο σπίτι, η μητριά της Lalani τη βρήκε «κρεμασμένη από το κρεβάτι με ένα σχοινί γύρω από το λαιμό της».

Η αστυνομία έλεγξε το τηλέφωνό της και ανακάλυψε ότι η Lalani είχε δει βίντεο του challenge «επαναλαμβανόμενα» και «πίστευε ότι αν δημοσίευε ένα βίντεο με τον εαυτό της να κάνει το "Blackout Challenge", τότε θα γινόταν διάσημη».

Μιλώντας στην Washington Post τον Μάιο, εκπρόσωπος της πλατφόρμας δήλωσε ότι η θανατηφόρα πρόκληση δεν αποτέλεσε ποτέ trend του TikTok.

«Η ενοχλητική "πρόκληση", για την οποία ο κόσμος φαίνεται να μαθαίνει από άλλες πηγές εκτός του TikTok, προϋπήρχε της πλατφόρμας και δεν υπήρξε ποτέ trend του TikTok», δήλωσε τότε ο εκπρόσωπος, τονίζοντας ότι ότι το TikTok έχει αποκλείσει το hashtag #BlackoutChallenge από την αναζήτηση.

Διεθνή
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ