ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ

Άνγκελα Μέρκελ: «Αν δεν είχε πέσει το Τείχος, τώρα θα γυρνούσα με αμάξι την Αμερική ακούγοντας Springsteen»

Άνγκελα Μέρκελ: «Αν δεν είχε πέσει το Τείχος, τώρα θα γυρνούσα με αμάξι την Αμερική ακούγοντας Springsteen» Facebook Twitter
0

«Στην Ανατολική Γερμανία, οι γυναίκες έπαιρναν σύνταξη στα 60», δήλωσε η Άνγκελα Μέρκελ στη συνέντευξη της που δημοσιεύτηκε χθες. «Οπότε θα είχα ήδη εξασφαλίσει το διαβατήριο μου πριν από πέντε χρόνια και θα είχα κάνει το ταξίδι που ονειρευόμουν στην Αμερική».

«Οι συνταξιούχοι στην πρώην GDR [Γερμανική Λαϊκή Δημοκρατία] ήταν ελεύθεροι να ταξιδέψουν από τη στιγμή που πλέον δεν ήταν απαραίτητοι ως εργατικό δυναμικό», συνέχισε η Γερμανίδα καγκελάριος.

«Το πρώτο μου ταξίδι θα ήθελα να ήταν στην Αμερική, εξαιτίας του μεγέθους της χώρας, της ποικιλομορφίας, της κουλτούρας. Όταν ήμουν νέα ονειρευόμουν να δω τα Βραχώδη Όρη, διασχίζοντας τους μεγάλους αυτοκινητοδρόμους και ακούγοντας διαρκώς Bruce Springsteen στο αυτοκίνητο».

Ο 70χρονος ροκ σταρ ήταν εξαιρετικά δημοφιλής στην Ανατολική Γερμανία και μάλιστα είχε εμφανιστεί εκεί το 1988, ένα χρόνο πριν από την πτώση του Τείχους, σε μια απόπειρα κατευνασμού της νεολαίας εκ μέρους των αρχών της χώρας.

Η Άνγκελα Μέρκελ ρωτήθηκε αν σ' αυτό το ταξίδι θα οδηγούσε κάποιο αμερικανικό τύπου cruiser αυτοκίνητο.
«Θα προτιμούσα κάτι μικρότερο», απάντησε. «Αλλά πάντως κάτι καλύτερο από Trabant [το 'κλασσικό' φτηνό ΙΧ που κατασκευαζόταν στην Ανατολική Γερμανία», συμπλήρωσε χαμογελώντας.

Μιλώντας προχθές σε μια εκδήλωση σε ένα εργοστάσιο παραγωγής Volkswagen, η Μέρκελ θυμήθηκε ότι βρισκόταν σε λίστα αναμονής για να παραλάβει το δικό της Trabant αλλά η παράδοση δεν έγινε ποτέ αφού στο μεταξύ συνέβησαν τα κοσμογονικά γεγονότα του 1989 με την πτώση του Τείχους και του καθεστώτος της Ανατολικής Γερμανίας.

Οι αναμνήσεις της Καγκελαρίου συμπίπτουν με μια σειρά εορταστικών εκδηλώσεων στη Γερμανία με αφορμή την συμπλήρωση στις 9 Νοεμβρίου, τριάντα χρόνων από την πτώση του Τείχους στο Βερολίνο που οδήγησε στην επανένωση της χώρας την επόμενη χρονιά.

Η Άνγκελα Μέρκελ γεννήθηκε στο Αμβούργο το 1954 αλλά ο πατέρας της, που ήταν Λουθηρανός κληρικός, αποφάσισε τρεις μήνες μετά την γέννησή της, να μετακομίσει με την οικογένειά του στην ενορία μιας μικρής κωμόπολης στην Ανατολική Γερμανία σε μια εποχή που οι περισσότεροι ακολουθούσαν την αντίθετη διαδρομή.

 

Διεθνή
0

ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ