Ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών, Άντονι Μπλίνκεν, απαγόρευσε την είσοδο στις ΗΠΑ στον πρώην πρόεδρο και πρωθυπουργό της Αλβανίας, Σαλί Μπερίσα και την οικογένειά του.

 

Ο Μπλίνκεν δήλωσε ο Μπερίσα, ιδιαίτερα ως πρωθυπουργός «ενεπλάκη σε ενέργειες διαφθοράς, όπως η κατάχρηση δημοσίου χρήματος και η παρέμβαση σε δημόσιες υποθέσεις, μεταξύ άλλων χρησιμοποιώντας την εξουσία του προς δικό του όφελος και για πλουτίσουν οι πολιτικοί σύμμαχοί του και οι συγγενείς του».

 

Ο Μπερίσα έχει υπονομεύσει τη δημοκρατία στην Αλβανία, έγραψε στο Twitter ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας.

 

«Δημοσίως δηλώνω ότι ο Μπερίσα και οι άμεσοι συγγενείς του δεν πληρούν τις προϋποθέσεις για είσοδο στις ΗΠΑ. Παραμένουμε ενωμένοι ενάντια στη διαφθορά, με τους εταίρους μας στην Αλβανία», έγραψε ακόμη ο Μπλίνκεν.

 

 

Ο πρώην πρόεδρος και πρωθυπουργός της Αλβανίας απέρριψε τις κατηγορίες και απαίτησε από το Στέιτ Ντιπάρτμεντ να αποδείξει δημόσια τις κατηγορίες. Δήλωσε ότι υπήρξε «ο φλογερός Αλβανός φιλοαμερικανός πολιτικός», που εφάρμοσε καθετί που του ζήτησαν οι αμερικανικές κυβερνήσεις.Ακόμη, πρόσθεσε ότι εκείνος αποκάλυψε τα σχέδια αλλαγής συνόρων στο Κοσσυφοπέδιο που, όπως ισχυρίστηκε, ετοίμαζε στο Βελιγράδι ο δισεκατομμυριούχος Τζόρτζ Σόρος.

 

Το θέμα απασχόλησε και την αλβανική Βουλή. Η υπουργός παρά τω πρωθυπουργώ, Ελίσα Σπυροπάλι, χαρακτήρισε «ξοφλημένο» τον Μπερίσα και τον κατηγόρησε ότι καλλιέργησε στη χώρα καταστροφικά φαινόμενα. «Η Αλβανία δεν του έχει καμιά υποχρέωση», ανέφερε χαρακτηριστικά.

 

Ο Σαλί Μπερίσα εξελέγη δύο φορές πρόεδρος της Αλβανίας και άλλες δύο πρωθυπουργός, ενώ ήταν ο ηγέτης της αντιπολίτευσης μέχρι την παραίτησή του, το 2013.

 

Με πληροφορίες από Reuters, ΑΠΕ