Άνδρας στο Αφγανιστάν έκοψε τη μύτη της συζύγου του και μετά διέφυγε στους Ταλιμπάν

Άνδρας στο Αφγανιστάν έκοψε τη μύτη της συζύγου του και μετά διέφυγε στους Ταλιμπάν Facebook Twitter
0

Κατακραυγή και αποστροφή έχει πυροδοτήσει στο Αφγανιστάν η φωτογραφία μιας 20χρονης Αφγανής κοπέλας, ξαπλωμένης στο κρεβάτι του νοσοκομείου, με το ενός έτους μωρό της στην αγκαλιά της και την μύτη της κομμένη από την επίθεση που δέχθηκε από τον σύζυγο της.

Ο ενδοοικογενειακός καβγάς που ξέσπασε την Κυριακή μεταξύ του ζευγαριού, Μοχάμαντ Χαν και Ρέζα Γκουλ, κατέληξε με τον 25χρονο άνδρα να κόβει την μύτη της 20χρονης συζύγου του και κατόπιν να διαφεύγει στους μαχητές Ταλιμπάν, σε μια απομονωμένη περιοχή στο Αφγανιστάν. Το περιστατικό συνέβη στο χωριό Τσαρ Τσαρ, που βρίσκεται σε μια περιοχή που τελεί υπό τον έλεγχο των ανταρτών Ταλιμπάν, στους οποίους ο Χαν πήγε αναζητώντας καταφύγιο από την αστυνομία.

«Ο Χαν αποπειράθηκε αρχικά να σκοτώσει την γυναίκα του με το όπλο του, όμως αυτό έπαθε εμπλοκή και τότε έβγαλε από την τσέπη του ένα μαχαίρι και της έκοψε τη μύτη», ανέφερε ο Τζαβέντ Μπεντάρ, εκπρόσωπος του κυβερνείου της επαρχίας Φαριάντ, στα βορειοανατολικά της χώρας, με το αστυνομικό τμήμα της περιοχής να επιβεβαιώνει την αφήγηση του περιστατικού. Ο Χαν δεν είχε απασχολήσει τις αρχές πριν το περιστατικό και δεν είχε σχέσεις με τους Ταλιμπάν, σύμφωνα με τον Μπεντάρ, αλλά βιαιοπραγούσε, σε τακτική βάση, ενάντια στην γυναίκα του, Γκουλ. 

«Ο σύζυγος μου μου έδεσε τα χέρια και μου έκοψε την μύτη», είπε στο Γαλλικό Πρακτορείο η Γκουλ, μιλώντας με αδύναμη φωνή, από το κρεβάτι του νοσοκομείου όπου νοσηλεύεται, με έναν άσπρο επίδεσμο να κρύβει το πρόσωπο της. «Με βασάνιζε επανειλημμένα», πρόσθεσε, έχοντας στην αγκαλιά της το μωρό της.

«Η μύτη της έχει κοπεί τελείως και δεν μπορεί στο Αφγανιστάν να γίνει επέμβαση (αποκατάστασης)», είπε ο Μπεντάρ.

Αυτή η υπόθεση ήταν «μια βάρβαρη πράξη», δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο η Αλέμα, ακτιβίστρια οργάνωσης για προάσπιση των δικαιωμάτων των γυναικών, που όπως πολλές Αφγανές γυναίκες, δεν φέρει επώνυμο. «Τέτοια περιστατικά δεν θα συνέβαιναν, αν το δικαστικό σύστημα επέβαλε αυστηρές ποινές στους δράστες επιθέσεων με θύματα γυναίκες», πρόσθεσε.

«Η ατιμωρησία που απολαμβάνουν εκείνοι που προβαίνουν σε πράξεις βίας με θύματα γυναίκες, ενισχύει την άποψη κάποιων ανδρών ότι οι γυναίκες τους ανήκουν και πως η χρήση βίας είναι αποδεκτή», σχολίασε η Χέδερ Μπαρ από το Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ