Ανατολικά της Μοσούλης, η πρώτη προσευχή Χριστιανών σε μια μισοκαμένη εκκλησία

Ανατολικά της Μοσούλης, η πρώτη προσευχή Χριστιανών σε μια μισοκαμένη εκκλησία Facebook Twitter
1

Δίπλα στους μισοκαμένους τοίχους και μπροστά από το κατεστραμμένο ιερό, δεκάδες Ιρακινοί Χριστιανοί παρέστησαν σήμερα στη λειτουργία στην Εκκλησία του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου στο Καρακός, που τελέστηκε για πρώτη φορά μετά την ανακατάληψη της πόλης από το Ισλαμικό Κράτος.


Οι καμπάνες του ναού ήχησαν στην πόλη που βρίσκεται στα νοτιοανατολικά περίχωρα της Μοσούλης όπου τα ιρακινά στρατεύματα, επικουρούμενα από χερσαίες και αεροπορικές ξένες δυνάμεις με επικεφαλής τις ΗΠΑ, ανάγκασαν σε οπισθοχώρηση του τζιχαντιστές ενόψει τις μάχης για την ανακατάληψη της πόλης της Μοσούλης.


«Σήμερα το Καρακός είναι ελεύθερο από το Ντάες (σ.σ αραβικό ακρωνύμιο του Ισλαμικού Κράτους)» είπε στους πιστούς ο καθολικός αρχιεπίσκοπος της Μοσούλης Μπούτρους Μόσε.

Το Ισλαμικό Κράτος έβαλε στο στόχαστρό τους πιστούς και τους χώρους λατρείας των μειονοτικών ομάδων τόσο στο Ιράκ όσο και στη Συρία. Όταν κατέλαβε τη Μοσούλη πριν από δύο χρόνια έδωσε τελεσίγραφο στους Χριστιανούς: πληρώστε τον φόρο που σας επιβάλλουμε, προσηλυτιστείτε το Ισλάμ ή πεθάνετε από το ξίφος.


Οι περισσότεροι εγκατέλειψαν τα σπίτια τους και έφυγαν προς την αυτόνομη κουρδική περιοχή, αφήνοντας πίσω τους ένα από παλαιότερα κέντρα του Χριστιανισμού.


«Ο ρόλος μας σήμερα είναι να απομακρύνουμε όλα τα κατάλοιπα του Ντάες» σημείωσε ο αρχιεπίσκοπος. «Αυτό περιλαμβάνει να διαγράψουμε κάθε εξέγερση, κάθε διχασμό, κάθε διαμάχη που μας θυματοποίησαν» τόνισε ο καθολικός αρχιεπίσκοπος, που γεννήθηκε στο Καρακός.


«Ο πολιτικός και δογματικός αλληλοσπαραγμός, ο διαχωρισμός μεταξύ ενός άνδρα από έναν άλλο, ενός ηγέτη από έναν υποστηρικτή, αυτές οι νοοτροπίες πρέπει να αλλάξουν» σημείωσε.

1

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΥΠΟΒΟΗΘΟΥΜΕΝΗ ΑΥΤΟΚΤΟΝΙΑ ΣΛΟΒΕΝΙΑ

Διεθνή / Σλοβενία: Το κοινοβούλιο νομιμοποίησε την υποβοηθούμενη αυτοκτονία

Σύμφωνα με τον νέο νόμο, όσοι πάσχουν από ανίατη ασθένεια, έχουν διαύγεια και η κατάσταση της υγείας τους είναι τέτοια που δεν μπορούν πλέον να αντέξουν τους πόνους, έχουν το δικαίωμα να βάλουν τέλος στη ζωή τους
LIFO NEWSROOM
«Είμαστε εμείς οι ίδιοι και η κοινωνία σε δίκη»: Η υπόθεση Πελικό γίνεται θεατρικό έργο

Διεθνή / «Είμαστε εμείς οι ίδιοι και η κοινωνία σε δίκη»: Η υπόθεση Πελικό έγινε θεατρικό έργο

Το έργο έχει την υποστήριξη των δικηγόρων της Πελικό και φεμινιστικών ομάδων - Δημοσιογράφοι και ερευνητές έδωσαν πρόθυμα χιλιάδες σελίδες από τα σημειωματάριά τους για τη δίκη
LIFO NEWSROOM

σχόλια

1 σχόλια