Αναποτελεσματικά τα νέα πακέτα τσιγάρων λένε οι καπνοπώλες: "Ο καπνιστής είναι καπνιστής, δεν τον νοιάζει"

Αναποτελεσματικά τα νέα πακέτα τσιγάρων λένε οι καπνοπώλες: "Ο καπνιστής είναι καπνιστής, δεν τον νοιάζει" Facebook Twitter
9

Η πώληση "ουδέτερων", ομοιόμορφων πακέτων τσιγάρων με σοκαριστικές προειδοποιήσεις για την υγεία των καπνιστών ξεκίνησε σήμερα στη Βρετανία, όμως το μέτρο έγινε δεκτό με αρκετή δόση σκεπτικισμού στους δρόμους του Λονδίνου.


Τα πακέτα που κυκλοφορούν στο εξής στη βρετανική αγορά θα πρέπει να έχουν όλα το ίδιο σχήμα και το ίδιο χρώμα, χωρίς λογότυπο. Η μάρκα τους αναγράφεται με μικρά στοιχεία και περιστοιχίζεται από προειδοποιήσεις που υπενθυμίζουν τους κινδύνους που ενέχει για την υγεία το κάπνισμα.


Πολλοί καπνοπώλες και πελάτες τους που ρωτήθηκαν από το Γαλλικό Πρακτορείο εξέφρασαν επιφυλάξεις για την αποτελεσματικότητα του μέτρου.


"Είμαι κολλημένος με το τσιγάρο. Δεν με νοιάζει πώς θα είναι τα πακέτα, αυτό δεν αλλάζει τίποτα", είπε χαρακτηριστικά ένας πωλητής εφημερίδων στον σταθμό του Φάρινγκτον, στο κέντρο του Λονδίνου. "Αν θέλετε να εξαλείψετε το κάπνισμα δεν υπάρχει παρά μόνο ένας τρόπος, να το απαγορεύσετε", πρόσθεσε.


Το μέτρο "δεν θα επηρεάσει τις πωλήσεις μας" σχολίασε ο Πανκίτ Ντεσάι, ιδιοκτήτης ενός μικρού καταστήματος στο Σίτι. "Ο καπνιστής είναι καπνιστής. Θα ήταν πιο αποτελεσματικό να απαγορευτούν τα πακέτα των 10 τσιγάρων. Έτσι οι μη καπνιστές δεν θα ξεκινήσουν το κάπνισμα επειδή τα μεγάλα πακέτα κοστίζουν ακριβά", εξήγησε.


"Τα παιδιά τα ενδιαφέρει το περιεχόμενο, όχι το περιτύλιγμα" χαριτολόγησε από την πλευρά του ο Φαχίμ Μάλικ, με ένα αναμένο τσιγάρο στο χέρι. "Όταν είσαι εξαρτημένος, τα αγνοείς όλα αυτά. Ήδη αγνοώ τις προειδοποιήσεις πάνω στα πακέτα", είπε.


Μια οδηγία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής προβλέπει επίσης την απαγόρευση των τσιγάρων με άρωμα, όπως για παράδειγμα τα τσιγάρα μενθόλης. Μια ιδέα που χαρακτηρίζεται "ηλίθια" από το κίνημα Leave.eu, το οποίο τάσσεται υπέρ της εξόδου της Βρετανίας από την ΕΕ. "Η απαγόρευση των τσιγάρων μενθόλης θα ωθήσει απλώς τους ανθρώπους να τα αγοράζουν στη μαύρη αγορά (...) Πρόκειται για ένα ιδεολόγημα και όχι για λογική σκέψη, είναι μια ηλιθιότητα. Ορισμένοι καπνίζουν τσιγάρα μενθόλης στην προσπάθειά τους να κόψουν το κάπνισμα. Στο εξής δεν θα έχουν ούτε αυτήν την επιλογή", εκτιμά το κίνημα.


Την Πέμπτη το Ανώτατο Δικαστήριο του Λονδίνου απέρριψε την προσφυγή τεσσάρων καπνοβιομηχανιών που ζητούσαν να μην εφαρμοστεί το μέτρο του ομοιόμορφου, ουδέτερου πακέτου. Η εταιρεία Japan Tobacco International σκοπεύει να ασκήσει έφεση στην απόφαση αυτή, θεωρώντας ότι "δημιουργεί ένα επικίνδυνο προηγούμενο όσον αφορά την πνευματική ιδιοκτησία και τις επενδύσεις".


Οι πωλητές θα έχουν στη διάθεσή τους έναν χρόνο για να αποσύρουν τα παλιά πακέτα από την κυκλοφορία.

9

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ο Τραμπ διαψεύδει τη «Wall Street Journal»: «Fake news» το “πράσινο φως” στο Κίεβο για πλήγματα εντός Ρωσίας

Διεθνή / Ο Τραμπ διαψεύδει τη «Wall Street Journal»: «Fake news» το “πράσινο φως” στο Κίεβο για πλήγματα εντός Ρωσίας

Ο Τραμπ χαρακτήρισε το ρεπορτάζ «fake news», επιμένοντας ότι δεν υπάρχει καμία τέτοια απόφαση και ότι οι ΗΠΑ δεν επιθυμούν να οδηγηθούν σε ανοιχτή αντιπαράθεση με τη Ρωσία
LIFO NEWSROOM
Πορτογαλία: Η κρίση στα νοσοκομεία οδηγεί σε αύξηση των γεννήσεων μέσα στα ασθενοφόρα

Διεθνή / Πορτογαλία: Η κρίση στα νοσοκομεία οδηγεί σε αύξηση των γεννήσεων μέσα στα ασθενοφόρα

Δεν είναι λίγες οι περιπτώσεις όπου καλείται η Πυροσβεστική Υπηρεσία για την μεταφορά μίας εγκύου, όπως και εκείνες όπου πυροσβέστες αναγκάζονται να αναλάβουν τον ρόλο του μαιευτήρα
LIFO NEWSROOM
Ζευγάρι στη Γαλλία απήγαγε και βασάνιζε 45χρονη: Την είχαν σε υπόγειο 5 χρόνια και την έπλεναν με χλωρίνη

Διεθνή / Ζευγάρι στη Γαλλία απήγαγε και βασάνιζε 45χρονη: Την είχαν σε υπόγειο 5 χρόνια και την έπλεναν με χλωρίνη

Η 45χρονη γυναίκα «εξαφανίστηκε» για τις αρχές από τον Απρίλιο του 2022, όταν εκδόθηκε το διαζύγιό της, κοιμόταν σε μια ξαπλώστρα, έκανε την ανάγκη της σε ένα δοχείο ή σε πλαστικές σακούλες
LIFO NEWSROOM
Ληστεία στο Λούβρο: Η πρόεδρος του μουσείου ζητά να εγκατάσταση αστυνομικού τμήματος

Διεθνή / Ληστεία στο Λούβρο: Η πρόεδρος του μουσείου ζητά εγκατάσταση αστυνομικού τμήματος

Η πρόεδρος του Λούβρου ζητά αυστηρότερα μέτρα ασφαλείας μετά τη μεγάλη ληστεία ιστορικών κοσμημάτων. Σχέδιο για νέο αστυνομικό τμήμα και εκσυγχρονισμό βιντεοεπιτήρησης
LIFO NEWSROOM
Ο Τραμπ ισχυρίζεται πως η αμερικανική κυβέρνηση τού χρωστά 230 εκατ. δολάρια - «Μηνύω τον εαυτό μου»

Διεθνή / Ο Τραμπ ισχυρίζεται πως η αμερικανική κυβέρνηση τού χρωστά 230 εκατ. δολάρια - «Μηνύω τον εαυτό μου»

Σύμφωνα με τον Αμερικανό πρόεδρο πρόκειται για αποζημίωση λόγω ομοσπονδιακών ερευνών, στις οποίες υπεβλήθη κατά τη διάρκεια και μετά την πρώτη του θητεία
LIFO NEWSROOM
Ισραήλ: Ποιες οι υποχρεώσεις της χώρας απέναντι στη Γάζα και τους Παλαιστινίους, σύμφωνα με το Διεθνές Δικαστήριο

Διεθνή / Ισραήλ: Ποιες οι υποχρεώσεις του απέναντι στη Γάζα και τους Παλαιστινίους, σύμφωνα με το Διεθνές Δικαστήριο

Το Ισραήλ δεν συμμετείχε στη σημερινή ακροαματική διαδικασία, ωστόσο Ισραηλινός αξιωματούχος δήλωσε σε δημοσιογράφους πως πρόκειται για μια «κατάχρηση του διεθνούς δικαίου»
LIFO NEWSROOM
Η Ρωσία χτύπησε νηπιαγωγείο στο Κίεβο με πυραύλους και drone: Έξι νεκροί, μεταξύ των οποίων παιδιά

Διεθνή / Ουκρανία: Η Ρωσία επιτέθηκε με πυραύλους και drone - Έξι νεκροί, μεταξύ των οποίων παιδιά από πλήγμα σε νηπιαγωγείο

Οι νέες ρωσικές επιθέσεις με drone και βαλλιστικούς πυραύλους έχουν σκοτώσει επτά ανθρώπους στην Ουκρανία, ενώ η διπλωματική διαδικασία μεταξύ Τραμπ και Πούτιν μπλοκάρεται
LIFO NEWSROOM