Ουκρανία: Αναχώρησε το πρώτο πλοίο με ουκρανικά σιτηρά από το λιμάνι της Οδησσού

Αναχωρεί σήμερα το πρώτο φορτίο με ουκρανικά σιτηρά από το λιμάνι της Οδησσού Facebook Twitter
Ρώσος στρατιώτης στέκεται φρουρός κατά τη διάρκεια συγκομιδής σιτηρών στην Ουκρανία - Φωτ.: EPA
0

Το πρώτο φορτίο ουκρανικών σιτηρών αναχώρησε από το λιμάνι της Οδησσού σήμερα στις 09:17 (ώρα Ελλάδας) σύμφωνα με τους όρους της διεθνούς συμφωνίας με τη Ρωσία που υπογράφηκε στην Κωνσταντινούπολη, ανακοίνωσε το τουρκικό υπουργείο Άμυνας.

«Το πλοίο Razoni απέπλευσε από το λιμάνι της Οδησσού με προορισμό το λιμάνι της Τρίπολης στο Λίβανο. Στις 2 Αυγούστου αναμένεται στην Κωνσταντινούπολη. Θα συνεχίσει την πορεία του προς τον προορισμό του έπειτα από επιθεωρήσεις που θα πραγματοποιηθούν στην Κωνσταντινούπολη», ανακοινώθηκε από το τουρκικό υπουργείο.

Η ίδια πηγή διευκρίνισε ότι θα ακολουθήσουν κι άλλες αναχωρήσεις μέσω των συμφωνημένων «θαλάσσιων διαδρόμων» καθώς «οι διαδικασίες έχουν ολοκληρωθεί».

Η Ρωσία και η Ουκρανία υπέγραψαν συμφωνία για τις εξαγωγές στο προηγούμενο διάστημα, μετά και τη μεσολάβηση της Άγκυρας και των Ηνωμένων Εθνών.

Η συμφωνία αυτή, προβλέπει την επανάληψη των εξαγωγών σιτηρών και λιπασμάτων, που έχουν αποκλειστεί στα σιλό λόγω του πολέμου, ώστε να μετριαστεί μια διεθνής επισιτιστική κρίση.

Το κοινό κέντρο συντονισμού (JCC) στην Κωνσταντινούπολη θα επιβλέψει τις αναχωρήσεις από τρία ουκρανικά λιμάνια στα οποία τα πλοία θα πρέπει να παρακάμψουν τις νάρκες, και θα διενεργήσει επιθεωρήσεις στα εισερχόμενα πλοία για όπλα. Όλα τα πλοία διέρχονται μέσω τουρκικών υδάτων.

Τούρκος αξιωματούχος είχε τονίσει πως όλες οι λεπτομέρειες έχουν επιλυθεί, περιλαμβανομένης μιας ασφαλούς διαδρομής πλοίων που δεν θα απαιτεί την εκκαθάριση των θαλάσσιων ναρκών.

Η συμφωνία τέθηκε σχεδόν αμέσως σε κίνδυνο όταν η Ρωσία εξαπέλυσε πυραύλους κρουζ στο λιμάνι της Οδησσού, το μεγαλύτερο της Ουκρανίας, το πρωί του Σαββάτου, μόλις 12 ώρες μετά την τελετή υπογραφής στην Κωνσταντινούπολη.

Όμως, τόσο η Μόσχα όσο και το Κίεβο έχουν πει ότι θα προχωρήσουν με τη συμφωνία - την πρώτη σημαντική διπλωματική εξέλιξη στη σύγκρουση, που διανύει τώρα τον έκτο μήνα.

Όλα τα μέρη θα διορίσουν εκπροσώπους στo JCC για να παρακολουθούν την εφαρμογή των συμφωνηθέντων.

Η Ουκρανία και η Ρωσία εξήγαγαν περίπου το ένα τρίτο των παγκόσμιων εξαγωγών σιταριού πριν από τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία στις 24 Φεβρουαρίου.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Γερμανία: Ο Υπουργός Άμυνας καλεί τη βιομηχανία όπλων σταματήσει την γκρίνια και να παράξει

Διεθνή / Γερμανία: Ο υπουργός Άμυνας καλεί τη βιομηχανία όπλων «να σταματήσει την γκρίνια και να παράξει»

Ο Μπόρις Πιστόριους ζητά από τη βιομηχανία όπλων να επιταχύνει την παραγωγή για την ενίσχυση της ευρωπαϊκής άμυνας, καθώς η Γερμανία σχεδιάζει δαπάνες 162 δισ. ευρώ έως το 2029
LIFO NEWSROOM
H κλιματική κρίση «καταπί­νει» τις παραλίες της Μεσογείου: Η Ευρώπη καίγεται - Οι πόλεις αντιδρούν

Διεθνή / H κλιματική κρίση «καταπί­νει» τις παραλίες της Μεσογείου: Η Ευρώπη καίγεται - Οι πόλεις αντιδρούν

Καθώς η κλιματική αλλαγή «καταπί­νει» τις παραλίες της Μεσογείου, πόλεις όπως Βαρκελώνη και Σεβίλλη αναπροσαρμόζονται με πράσινες λύσεις, σκίαστρα και σημεία ψύξης για τους κατοίκους
LIFO NEWSROOM
Το σχέδιο Νετανιάχου για τη Γάζα φτιάχνει «στρατόπεδο συγκέντρωσης» για Παλαιστινίους, λέει πρώην πρωθυπουργός του Ισραήλ

Διεθνή / Το σχέδιο Νετανιάχου για τη Γάζα: «Φτιάχνει στρατόπεδο συγκέντρωσης για Παλαιστινίους»

Ο πρώην πρωθυπουργός Εχούντ Όλμερτ καταγγέλλει σχέδιο «εθνοκάθαρσης» της Γάζας, συγκρίνει τα σχέδια με ναζιστικά στρατόπεδα και καλεί τη διεθνή κοινότητα να επέμβει για να αποτραπούν εγκλήματα πολέμου
LIFO NEWSROOM
Η Ινδία λογοκρίνει την ταινία «Superman» - «Κόπηκαν» τα φιλιά με τη Λόις Λέιν

Διεθνή / Η Ινδία λογοκρίνει την ταινία «Superman» - «Κόπηκαν» τα φιλιά με τη Λόις Λέιν

Οι αλλαγές προκάλεσαν έντονες αντιδράσεις, με τους επικριτές να υποστηρίζουν ότι ενώ τα συναινετικά φιλιά λογοκρίνονται, δεν υπάρχει κανένας περιορισμός στις σκηνές βίας ή σεξιστικής συμπεριφοράς
LIFO NEWSROOM
Η Γερμανίδα πεζοπόρος εξηγεί πώς επιβίωσε για 11 νύχτες στην αυστραλιανή ερημιά

Διεθνή / «Χτύπησα και χάθηκα»: Η Γερμανίδα πεζοπόρος εξηγεί πώς επιβίωσε για 11 νύχτες στην αυστραλιανή ερημιά

Η 26χρονη Γερμανίδα εντοπίστηκε 24 χιλιόμετρα μακριά από το σημείο όπου είχε αφήσει το όχημά της, εμφανώς εξαντλημένη, αφυδατωμένη και γεμάτη τσιμπήματα από κουνούπια
LIFO NEWSROOM