Αμερικανοί καθολικοί επίσκοποι είναι σε πιθανή τροχιά σύγκρουσης με τον Τζο Μπάιντεν, μετά την έγκριση της σύνταξης εγγράφου το οποίο ενδεχομένως να ζητά να αποκλειστεί ο Αμερικανός πρόεδρος από τη Θεία Κοινωνία. 

 

Στην ψηφοφορία που έγινε στη συνεδρίαση της Συνόδου Καθολικών Επισκόπων των ΗΠΑ (USCCB), 168 τάχθηκαν υπέρ και 55 κατά της σύνταξης του εγγράφου που θα επιπλήττει τους Καθολικούς πολιτικούς, όπως ο Μπάιντεν, οι οποίοι υποστηρίζουν το δικαίωμα στην άμβλωση. 

 

Οι επίσκοποι που τάχθηκαν υπέρ της σύνταξης του εγγράφου επέμειναν ότι δεν θα κατονομάζεται κανένας πολιτικός σε αυτό, αλλά οι απόψεις του Αμερικανού προέδρου αναφέρθηκαν επανειλημμένα κατά τη διάρκεια της συζήτησης. 

 

Ο Μπάιντεν, ο δεύτερος καθολικός πρόεδρος των ΗΠΑ, έχει ανησυχήσει πολλούς επισκόπους επειδή υποστηρίζει τους γάμους ατόμων του ίδιου φύλου και το δικαίωμα στην άμβλωση, σημειώνει το Reuters. 

 

Κάποιοι επίσκοποι θέλουν να αποκλείσουν από τη Θεία Κοινωνία πολιτικούς με απόψεις όπως εκείνες του Μπάιντεν. Όμως, η όποια δήλωση γίνει θα αποτελεί οδηγία και οι επίσκοποι θα μπορούν να κάνουν την επιλογή. 

 

Ο Τζο Μπάιντεν είναι καθολικός και πηγαίνει στην εκκλησία για τη θεία λειτουργία κάθε εβδομάδα. Όταν ρωτήθηκε αν τον ανησυχεί η απόφαση των επισκόπων και το ενδεχόμενο να αποκλειστεί από τη Θεία Κοινωνία, απάντησε: «Αυτό είναι ένα ιδιωτικό ζήτημα και δεν πιστεύω ότι πρόκειται να συμβεί», απάντησε ο Μπάιντεν, δίχως να δώσει περισσότερες διευκρινίσεις. 

 

Ο Αμερικανός πρόεδρος έχει δηλώσει πως προσωπικά είναι αντίθετος στην άμβλωση, αλλά υποστηρίζει το δικαίωμα της γυναίκας να επιλέξει. 

 

Ορισμένοι επίσκοποι που προωθούν τη σύνταξη του εγγράφου υποστήριξαν ότι είναι υποχρέωσή τους να αποσαφηνίσουν τις διδαχές της εκκλησίας για όλους τους καθολικούς, δεδομένων των ασυνεπειών στην πίστη και τις ενέργειες πολιτικών όπως ο Μπάιντεν. 

 

«Σχεδόν κάθε ημέρα μιλώ με καθολικούς που είναι μπερδεμένοι με το γεγονός ότι έχουμε έναν πρόεδρο που διατείνεται ότι είναι ευσεβής καθολικός, αλλά προωθεί την πιο ακραία φιλική προς τις αμβλώσεις ατζέντα στην ιστορία μας», δήλωσε ο επίσκοπος Ντόναλντ Χάινγκ. 

 

Από την άλλη ο επίσκοπος Ρόμπερτ ΜακΕλρόι- που ήταν αντίθετος στη σύνταξη του εγγράφου- προειδοποίησε ότι αυτή η κίνηση θα είναι ενάντια στον στόχο των επισκόπων να ενώσουν τους καθολικούς. Παράλληλα, προειδοποίησε ότι ένα τέτοιο έγγραφο θα οδηγήσει αναπόφευκτα στη μετατροπή της Θείας Κοινωνίας σε «όπλο». 

 

Το έγγραφο θα συνταχθεί από αρμόδια επιτροπή και θα τεθεί προς έγκριση στην επόμενη συνεδρίαση της Συνόδου των Επισκόπων, τον Νοέμβριο. 


Με πληροφορίες από Reuters