Αμερικανίδα ΥΠΟΙΚ: Ο τερματισμός του πολέμου στην Ουκρανία θα ήταν ό,τι καλύτερο για να συνέλθει η παγκόσμια οικονομία

Αμερικανίδα ΥΠΟΙΚ: Ο τερματισμός της σύρραξης στην Ουκρανία, ο καλύτερος τρόπος για να συνέλθει η παγκόσμια οικονομία Facebook Twitter
Φωτ.: EPA
0

Ο τερματισμός της ένοπλης σύρραξης στην Ουκρανία θα αποτελούσε τον καλύτερο τρόπο να αμβλυνθούν οι δυσκολίες που αντιμετωπίζει η παγκόσμια οικονομία, εκτίμησε η Αμερικανίδα υπουργός Οικονομικών Τζάνετ Γέλεν, την παραμονή της συνόδου κορυφής της G20 στην Ινδονησία.

«Ο τερματισμός του πολέμου που διεξάγει η Ρωσία είναι ηθικό πρόσταγμα και απλούστατα το καλύτερο πράγμα που θα μπορούσε να συμβεί στην παγκόσμια οικονομία», είπε η Γέλεν απευθυνόμενη σε δημοσιογράφους στο περιθώριο συνάντησής της με τον Γάλλο ομόλογό της Μπρουνό Λεμέρ.

Επισήμως, η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία δεν βρίσκεται στην ατζέντα της G20, οι ηγέτες της οποίας θα συνεδριάσουν αύριο Τρίτη και μεθαύριο Τετάρτη στο ινδονησιακό νησί Μπαλί.

Η Μόσχα κάλεσε την G20 να επικεντρωθεί σε οικονομικά και χρηματοοικονομικά ζητήματα μάλλον, παρά σε πολιτικά θέματα και ζητήματα ασφαλείας.

Όμως ο πόλεμος που εξαπέλυσε πριν από σχεδόν εννέα μήνες ο Βλαντίμιρ Πούτιν έχει τεράστιες οικονομικές συνέπειες, ειδικά την απογείωση των τιμών της ενέργειας και των τροφίμων.

Η οικοδέσποινα της συνόδου, η Ινδονησία, απηχώντας τη θέση πολλών κρατών του παγκόσμιου Νότου, καλεί να διεξαχθούν ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις, αποφεύγοντας να καταδικάσει ρητώς τη Μόσχα.

Ο Βλαντιμίρ Πούτιν, που αποφάσισε να μην πάει στη σύνοδο της G20 και θα αντιπροσωπευθεί από τον υπουργό Εξωτερικών της κυβέρνησής του, τον Σεργκέι Λαβρόφ, δέχεται πιέσεις για να παρατείνει τη συμφωνία που επιτρέπει τις εξαγωγές ουκρανικών σιτηρών, η ισχύς της οποίας θα εκπνεύσει τη 19η Νοεμβρίου.

Ο Λεμέρ, από την πλευρά του, επέμεινε ότι είναι ανάγκη να ληφθούν μέτρα για να μετριαστούν οι οικονομικές επιπτώσεις του πολέμου. «Πιστεύω ότι το κυριότερο πρόβλημα που βρίσκεται στο τραπέζι είναι το πώς θα μειώσουμε τις τιμές της ενέργειας και πώς θα μειώσουμε τον πληθωρισμό», τόνισε ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών.

Με πληροφορίες του AFP/ΑΠΕ

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ληστεία στο Λούβρο: Έγινε από μικροεγκληματίες και όχι από επαγγελματίες, λέει η εισαγγελέας

Διεθνή / Ληστεία στο Λούβρο: «Έγινε από μικροεγκληματίες και όχι από επαγγελματίες» λέει η εισαγγελέας

Η εισαγγελέας του Παρισιού εκτιμά πως η συγκεκριμένη ληστεία δεν συνδέεται με τα ανώτερα κλιμάκια του οργανωμένου εγκλήματος και δηλώνει αισιόδοξη ότι τα κοσμήματα μπορούν να ανακτηθούν άθικτα
LIFO NEWSROOM
JK ROWLING GLAMOUR

Διεθνή / JK Rowling: Το εξώφυλλο με τις τρανς γυναίκες που την εξόργισε και η απάντηση του περιοδικού

Στο εξώφυλλο ποζάρει μια ομάδα τρανς γυναικών φορώντας μπλουζάκια «Protect the Dolls» που δημιουργήθηκαν από τον σχεδιαστή Connor Ives για να συγκεντρώσουν χρήματα για το φιλανθρωπικό ίδρυμα Trans Lifeline
LIFO NEWSROOM
«Από την ειρηνική Ευρώπη, στην Ευρώπη των όπλων»

LiFO politics / «Από την ειρηνική Ευρώπη, στην Ευρώπη των όπλων»

Ποιες πολιτικές, ποιοι σχεδιασμοί και ποια πρόσωπα βρίσκονται πίσω από την έκρηξη των αμυντικών δαπανών στην Ευρωπαϊκή Ένωση; Ποιοι είναι οι μεγάλοι λομπίστες της ευρωπαϊκής πολεμικής βιομηχανίας και πώς επηρεάζουν την ευρωπαϊκή πολιτική; Η Βασιλική Σιούτη συζητά για τα θέματα αυτά με τον Φέρρυ Μπατζόγλου, δημοσιογράφο-ανταποκριτή γερμανικών ΜΜΕ στην Αθήνα.
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΣΙΟΥΤΗ