Αλεξέι Μορντάσοφ: Πώς ο πλουσιότερος άνδρας της Ρωσίας μπορεί να «γλιτώσει» από τις κυρώσεις

Αλεξέι Μορντάσοφ: Πώς ο πλουσιότερος άνθρωπος της Ρωσίας μπορεί να «γλιτώσει» από τις κυρώσεις Facebook Twitter
Φωτ.: GETTY IMAGES
0

Αλεξέι Μορντάσοφ. Ο Ρώσος ολιγάρχης, ο οποίος προσπάθησε «να σώσει» την ταξιδιωτική εταιρεία Tui αντλώντας μετρητά, σε μία περίοδο κατά την οποία, η παγκόσμια τουριστική βιομηχανία υπέφερε εξαιτίας της πανδημίας του κορωνοϊού.

Το όνομά του συμπεριλαμβάνεται στη λίστα με τους Ρώσους μεγιστάνες που βρέθηκαν στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος από τις 24 Φεβρουαρίου όταν οι στρατιωτικές δυνάμεις του προέδρου της Ρωσίας, Βλαντίμιρ Πούτιν εισέβαλαν στην Ουκρανία. Στο πλαίσιο των περιοριστικών μέτρων που έχουν συμφωνηθεί σε επίπεδο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, οι ιταλικές Αρχές προχώρησαν στη δέσμευση της θαλαμηγού του «Lady M».

Ωστόσο, φαίνεται πως έχει καταφέρει να αποφύγει το «πάγωμα» του μεριδίου του, αξίας 1,1 δισ. ευρώ, στην Tui. Σύμφωνα με τον Guardian, αφού ο Μορντασόφ συμπεριελήφθη στις λίστες των κυρώσεων, πούλησε ένα μεγάλο μέρος του μετοχικού του μεριδίου στην Tui (το 29,9%) στην εταιρεία Ondero, με έδρα τον φορολογικό παράδεισο των Βρετανικών Παρθένων Νήσων.

Η Tui ανακοίνωσε ότι οι μεταβιβάσεις έγιναν στις 28 Φεβρουαρίου, την ημέρα δηλαδή που ο Μορντασόφ μπήκε στην λίστα των κυρώσεων της Ε.Ε. Βάσει των κυρώσεων, ολόκληρο το μερίδιό του στον μεγαλύτερο τουριστικό όμιλο του κόσμου θα είχε «παγώσει», δηλαδή ο ίδιος δεν θα μπορούσε ούτε να πουλήσει τις μετοχές του, ούτε να πάρει τα μερίσματα. Παράλληλα, θα αδυνατούσε και να ψηφίσει στο Δ.Σ. της εταιρείας ή να εκμεταλλευτεί τα κέρδη από το μερίδιό του στην εταιρεία με οποιονδήποτε τρόπο. Όπως αναφέρει ο Guardian, ο ίδιος παραιτήθηκε από το Δ.Σ.της Tui στις 2 Μαρτίου.

Εν τω μεταξύ, η Tui επιβεβαίωσε ότι το μικρό μερίδιο που πέρασε στην Severgroup, αξίας 185 εκατ. ευρώ, έχει «παγώσει». Ο όμιλος σημείωσε όμως ότι δεν ξέρει ποιοι είναι οι ιδιοκτήτες της εταιρείας Ondero και εάν το μερίδιο που κατέληξε εκεί υπόκειται στις κυρώσεις της Δύσης.

«Δεν μπορούμε να κρίνουμε εάν και πώς επιβάλλονται οι κυρώσεις εκεί. Η Tui θα ήθελε απλώς να λάβει ενημέρωση εάν υπάρχει μέτοχος πλειοψηφίας (στην Ondero). Οι υποχρεώσεις ενημέρωσης με βάση το δίκαιο της κεφαλαιαγοράς στην Γερμανία εφαρμόζονται σε όλους τους μετόχους εταιρειών, ανεξαρτήτως της έδρας τους» ανέφερε εκπρόσωπος της Tui, σημειώνοντας πως «Η εταιρεία δεν μπορεί να εξετάσει το ζήτημα ή να εντοπίσει τους μετόχους της Ondero, καθώς η Tui και η γερμανική εποπτική αρχή BaFin δεν έλαβαν ενημέρωση σχετικά με επιπλέον δικαιώματα ψήφου».

Με πληροφορίες από The Guardian

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΜΠΑΡ ΕΣΤΙΑΤΟΡΙΑ ΚΙΝΗΤΟ ΗΠΑ

Διεθνή / «Ανθίζουν» τα μπαρ και τα εστιατόρια που απαγορεύουν τα κινητά - «Αποσύνδεση για πλήρη σύνδεση»

Στις ΗΠΑ αναδύεται μια νέα τάση: μπαρ και εστιατόρια χωρίς τηλέφωνα, όπου οι πελάτες καλούνται να αφήσουν τις συσκευές τους και να ζήσουν μια εμπειρία πλήρους αποσύνδεσης, επικεντρωμένοι στην παρέα, το φαγητό και τη στιγμή
THE LIFO TEAM
Πέθανε ο Αντριάνο Γκολντσμιντ, ο άνθρωπος που έκανε το τζιν μόδα

Διεθνή / Πέθανε ο Αντριάνο Γκολντσμιντ, ο άνθρωπος που έκανε το τζιν μόδα

Η μόδα έχασε μια από τις μορφές που έδωσαν στο τζιν νέο κύρος, νέα τιμή και νέα θέση στην αγορά. Ο Αντριάνο Γκολντσμιντ δεν συνδέθηκε μόνο με μεγάλα brands, αλλά και με την ίδια τη μετάβαση του denim στη σύγχρονη εποχή.
THE LIFO TEAM
ΙΡΑΝ ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΤΡΑΜΠ ΗΠΑ ΠΟΛΕΜΟΣ

Διεθνή / Το Ιράν προειδοποιεί για «καταστροφικά» αντίποινα μετά τις άνευ προηγουμένου απειλές του Τραμπ

Η ένταση μεταξύ Ιράν και ΗΠΑ κλιμακώνεται επικίνδυνα, μετά τις απειλές του Αμερικανού προέδρου και τις προειδοποιήσεις της Τεχεράνης για «καταστροφικά» αντίποινα
THE LIFO TEAM