Αλεξέι Μορντάσοφ: Πώς ο πλουσιότερος άνδρας της Ρωσίας μπορεί να «γλιτώσει» από τις κυρώσεις

Αλεξέι Μορντάσοφ: Πώς ο πλουσιότερος άνθρωπος της Ρωσίας μπορεί να «γλιτώσει» από τις κυρώσεις Facebook Twitter
Φωτ.: GETTY IMAGES
0

Αλεξέι Μορντάσοφ. Ο Ρώσος ολιγάρχης, ο οποίος προσπάθησε «να σώσει» την ταξιδιωτική εταιρεία Tui αντλώντας μετρητά, σε μία περίοδο κατά την οποία, η παγκόσμια τουριστική βιομηχανία υπέφερε εξαιτίας της πανδημίας του κορωνοϊού.

Το όνομά του συμπεριλαμβάνεται στη λίστα με τους Ρώσους μεγιστάνες που βρέθηκαν στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος από τις 24 Φεβρουαρίου όταν οι στρατιωτικές δυνάμεις του προέδρου της Ρωσίας, Βλαντίμιρ Πούτιν εισέβαλαν στην Ουκρανία. Στο πλαίσιο των περιοριστικών μέτρων που έχουν συμφωνηθεί σε επίπεδο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, οι ιταλικές Αρχές προχώρησαν στη δέσμευση της θαλαμηγού του «Lady M».

Ωστόσο, φαίνεται πως έχει καταφέρει να αποφύγει το «πάγωμα» του μεριδίου του, αξίας 1,1 δισ. ευρώ, στην Tui. Σύμφωνα με τον Guardian, αφού ο Μορντασόφ συμπεριελήφθη στις λίστες των κυρώσεων, πούλησε ένα μεγάλο μέρος του μετοχικού του μεριδίου στην Tui (το 29,9%) στην εταιρεία Ondero, με έδρα τον φορολογικό παράδεισο των Βρετανικών Παρθένων Νήσων.

Η Tui ανακοίνωσε ότι οι μεταβιβάσεις έγιναν στις 28 Φεβρουαρίου, την ημέρα δηλαδή που ο Μορντασόφ μπήκε στην λίστα των κυρώσεων της Ε.Ε. Βάσει των κυρώσεων, ολόκληρο το μερίδιό του στον μεγαλύτερο τουριστικό όμιλο του κόσμου θα είχε «παγώσει», δηλαδή ο ίδιος δεν θα μπορούσε ούτε να πουλήσει τις μετοχές του, ούτε να πάρει τα μερίσματα. Παράλληλα, θα αδυνατούσε και να ψηφίσει στο Δ.Σ. της εταιρείας ή να εκμεταλλευτεί τα κέρδη από το μερίδιό του στην εταιρεία με οποιονδήποτε τρόπο. Όπως αναφέρει ο Guardian, ο ίδιος παραιτήθηκε από το Δ.Σ.της Tui στις 2 Μαρτίου.

Εν τω μεταξύ, η Tui επιβεβαίωσε ότι το μικρό μερίδιο που πέρασε στην Severgroup, αξίας 185 εκατ. ευρώ, έχει «παγώσει». Ο όμιλος σημείωσε όμως ότι δεν ξέρει ποιοι είναι οι ιδιοκτήτες της εταιρείας Ondero και εάν το μερίδιο που κατέληξε εκεί υπόκειται στις κυρώσεις της Δύσης.

«Δεν μπορούμε να κρίνουμε εάν και πώς επιβάλλονται οι κυρώσεις εκεί. Η Tui θα ήθελε απλώς να λάβει ενημέρωση εάν υπάρχει μέτοχος πλειοψηφίας (στην Ondero). Οι υποχρεώσεις ενημέρωσης με βάση το δίκαιο της κεφαλαιαγοράς στην Γερμανία εφαρμόζονται σε όλους τους μετόχους εταιρειών, ανεξαρτήτως της έδρας τους» ανέφερε εκπρόσωπος της Tui, σημειώνοντας πως «Η εταιρεία δεν μπορεί να εξετάσει το ζήτημα ή να εντοπίσει τους μετόχους της Ondero, καθώς η Tui και η γερμανική εποπτική αρχή BaFin δεν έλαβαν ενημέρωση σχετικά με επιπλέον δικαιώματα ψήφου».

Με πληροφορίες από The Guardian

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΠΑΚΙΣΤΑΝ ΗΠΑ ΙΡΑΝ ΙΣΡΑΗΛ ΒΑΝΣ

Διεθνή / Στο Πακιστάν οι συνομιλίες ΗΠΑ–Ιράν με Βανς – Οι όροι της Τεχεράνης και οι «κόκκινες γραμμές»

Παρά ορισμένα συγκρατημένα θετικά μηνύματα από τη διαδικασία, οι διαφορές παραμένουν βαθιές, με τις δύο πλευρές να προσέρχονται με διαφορετικές προτεραιότητες
THE LIFO TEAM
ΒΑΣΙΛΙΣΣΑ ΕΛΙΣΑΒΕΤ ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΕΠΙΘΥΜΙΑ

Διεθνή / Βασίλισσα Ελισάβετ: Ποια ήταν η τελευταία επιθυμία που είχε και αφορούσε τα δισέγγονά της

Αν και το παλάτι δεν αποκάλυψε ποτέ λεπτομέρειες για την κατάσταση της υγείας της, φέρεται να επιδεινώθηκε το καλοκαίρι του 2022 και σύμφωνα με τις πληροφορίες υπήρχε μια αίσθηση αποχαιρετισμού στις τελευταίες δημόσιες εμφανίσεις της
THE LIFO TEAM
ΛΙΒΑΝΟΣ ΕΠΙΘΕΣΕΙΣ ΙΣΡΑΗΛ ΔΙΑΠΡΑΓΜΑΤΕΥΣΕΙΣ

Διεθνή / Λίβανος: Πότε οι συνομιλίες με Ισραήλ, το μήνυμα της Χεζμπολάχ - Έκκληση να σταματήσουν οι βομβαρδισμοί

Αφού τέθηκε σε εφαρμογή κατάπαυση πυρός ανάμεσα σε ΗΠΑ και Ιράν, το Ισραήλ υποστήριξε- αντίθετα με τον πρωθυπουργό του Πακιστάν που ήταν ο μεσολαβητής «κλειδί»- ότι ο Λίβανος δεν συμπεριλαμβανόταν στη συμφωνία
THE LIFO TEAM
ΓΑΛΛΙΑ FAST FOOD ΓΑΛΛΙΚΗ ΚΟΥΖΙΝΑ

Διεθνή / Γαλλία: Το fast food εκτοξεύεται στη «γενέτειρα» της haute cuisine, προκαλώντας ανησυχία στον κλάδο

Πλέον περισσότερο από το μισό της αγοράς προέρχεται από fast food και fast casual επιχειρήσεις, σε μία τάση που στηρίζεται κυρίως στους νεότερους καταναλωτές και στα social media
THE LIFO TEAM