Αλεξέι Μορντάσοφ: Πώς ο πλουσιότερος άνδρας της Ρωσίας μπορεί να «γλιτώσει» από τις κυρώσεις

Αλεξέι Μορντάσοφ: Πώς ο πλουσιότερος άνθρωπος της Ρωσίας μπορεί να «γλιτώσει» από τις κυρώσεις Facebook Twitter
Φωτ.: GETTY IMAGES
0

Αλεξέι Μορντάσοφ. Ο Ρώσος ολιγάρχης, ο οποίος προσπάθησε «να σώσει» την ταξιδιωτική εταιρεία Tui αντλώντας μετρητά, σε μία περίοδο κατά την οποία, η παγκόσμια τουριστική βιομηχανία υπέφερε εξαιτίας της πανδημίας του κορωνοϊού.

Το όνομά του συμπεριλαμβάνεται στη λίστα με τους Ρώσους μεγιστάνες που βρέθηκαν στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος από τις 24 Φεβρουαρίου όταν οι στρατιωτικές δυνάμεις του προέδρου της Ρωσίας, Βλαντίμιρ Πούτιν εισέβαλαν στην Ουκρανία. Στο πλαίσιο των περιοριστικών μέτρων που έχουν συμφωνηθεί σε επίπεδο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, οι ιταλικές Αρχές προχώρησαν στη δέσμευση της θαλαμηγού του «Lady M».

Ωστόσο, φαίνεται πως έχει καταφέρει να αποφύγει το «πάγωμα» του μεριδίου του, αξίας 1,1 δισ. ευρώ, στην Tui. Σύμφωνα με τον Guardian, αφού ο Μορντασόφ συμπεριελήφθη στις λίστες των κυρώσεων, πούλησε ένα μεγάλο μέρος του μετοχικού του μεριδίου στην Tui (το 29,9%) στην εταιρεία Ondero, με έδρα τον φορολογικό παράδεισο των Βρετανικών Παρθένων Νήσων.

Η Tui ανακοίνωσε ότι οι μεταβιβάσεις έγιναν στις 28 Φεβρουαρίου, την ημέρα δηλαδή που ο Μορντασόφ μπήκε στην λίστα των κυρώσεων της Ε.Ε. Βάσει των κυρώσεων, ολόκληρο το μερίδιό του στον μεγαλύτερο τουριστικό όμιλο του κόσμου θα είχε «παγώσει», δηλαδή ο ίδιος δεν θα μπορούσε ούτε να πουλήσει τις μετοχές του, ούτε να πάρει τα μερίσματα. Παράλληλα, θα αδυνατούσε και να ψηφίσει στο Δ.Σ. της εταιρείας ή να εκμεταλλευτεί τα κέρδη από το μερίδιό του στην εταιρεία με οποιονδήποτε τρόπο. Όπως αναφέρει ο Guardian, ο ίδιος παραιτήθηκε από το Δ.Σ.της Tui στις 2 Μαρτίου.

Εν τω μεταξύ, η Tui επιβεβαίωσε ότι το μικρό μερίδιο που πέρασε στην Severgroup, αξίας 185 εκατ. ευρώ, έχει «παγώσει». Ο όμιλος σημείωσε όμως ότι δεν ξέρει ποιοι είναι οι ιδιοκτήτες της εταιρείας Ondero και εάν το μερίδιο που κατέληξε εκεί υπόκειται στις κυρώσεις της Δύσης.

«Δεν μπορούμε να κρίνουμε εάν και πώς επιβάλλονται οι κυρώσεις εκεί. Η Tui θα ήθελε απλώς να λάβει ενημέρωση εάν υπάρχει μέτοχος πλειοψηφίας (στην Ondero). Οι υποχρεώσεις ενημέρωσης με βάση το δίκαιο της κεφαλαιαγοράς στην Γερμανία εφαρμόζονται σε όλους τους μετόχους εταιρειών, ανεξαρτήτως της έδρας τους» ανέφερε εκπρόσωπος της Tui, σημειώνοντας πως «Η εταιρεία δεν μπορεί να εξετάσει το ζήτημα ή να εντοπίσει τους μετόχους της Ondero, καθώς η Tui και η γερμανική εποπτική αρχή BaFin δεν έλαβαν ενημέρωση σχετικά με επιπλέον δικαιώματα ψήφου».

Με πληροφορίες από The Guardian

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η Μελόνι στέλνει έκτακτο υλικό για την προστασία των ενεργειακών υποδομών της Ουκρανίας - Επικοινωνία με Ζελένσκι

Διεθνή / Η Μελόνι στέλνει έκτακτο υλικό για την προστασία των ενεργειακών υποδομών της Ουκρανίας - Επικοινωνία με Ζελένσκι

Όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση της ιταλικής κυβέρνησης, «οι γεννήτριες ιταλικών εταιριών πρόκειται να αποσταλούν στην Ουκρανία τις επόμενες ημέρες»
LIFO NEWSROOM
Ντόναλντ Τραμπ Τζούνιορ: Οι ΗΠΑ δεν θα είναι πλέον «ο ηλίθιος με το μπλοκ επιταγών»

Διεθνή / Τραμπ Τζούνιορ εναντίον Ουκρανίας: Οι ΗΠΑ δεν θα είναι πλέον «ο ηλίθιος με το μπλοκ επιταγών»

Ο μεγαλύτερος γιος του Ντόναλντ Τραμπ εξαπέλυσε επίθεση στην κυβέρνηση Ζελένσκι αλλά και στη στάση της Ευρώπης απέναντι στον πόλεμο, ενώ ανέφερε πως ο πατέρας δεν αποκλείεται να πάψει να στηρίζει την Ουκρανία
LIFO NEWSROOM
ΣΚ - Πώς οι Μαλδίβες έγιναν – απροσδόκητα – ένας προσιτός προορισμός

Διεθνή / Πώς οι Μαλδίβες έγιναν απροσδόκητα ένας προσιτός προορισμός

Κάποτε ήταν προορισμός αποκλειστικά για υπερ - πλούσιους. Σήμερα οι Μαλδίβες προσφέρουν ένα πιο τοπικό και βιώσιμο μοντέλο τουρισμού, που αλλάζει το ποιοι μπορούν να ζήσουν την εμπειρία του «παραδείσου»
LIFO NEWSROOM
ΤΡΑΜΠ ΕΥΡΩΠΗ ΕΚΛΟΓΕΣ POLITICO

Διεθνή / «Ευρώπη πρόσεχε, έρχεται για τις εκλογές σου»: Ανάλυση Politico για το νέο δόγμα Τραμπ - Το ερώτημα που θέτει

«Η ''αποστολή'' του να αναμειχθεί στην ευρωπαϊκή πολιτική θα πρέπει να τρομοκρατήσει Στάρμερ, Μακρόν και Μερτς» σχολιάζει το Politico ενώ αναρωτιέται αν «θα αντιδράσει κάποιος από αυτούς»
LIFO NEWSROOM
Από τη «Λολίτα» στο «Λολίτα εξπρές»: Η σχέση του Έπσταϊν με τον εκδότη του περιβόητου βιβλίου του Ναμπόκοφ

Διεθνή / Από τη «Λολίτα» στο «Λολίτα εξπρές»: Η σχέση του Έπσταϊν με τον εκδότη του περιβόητου βιβλίου του Ναμπόκοφ

Αναζητώντας υλικό για τη βιογραφία του Τζορτζ Γουάιντενφελντ, ο ιστορικός Τόμας Χάρντινγκ ανακάλυψε επιστολές που αντάλλαξαν ο Βρετανός μεγαλοεκδότης, η Γκισλέν Μάξγουελ και ο Έπσταϊν, το ιδιωτικό τζετ του οποίου λεγόταν «Lolita Express».
LIFO NEWSROOM