Αλβανία: Μεγάλη διαδήλωση κατά του Ράμα- Ομαδικές παραιτήσεις βουλευτών της αντιπολίτευσης

Αλβανία: Μεγάλη διαδήλωση κατά του Ράμα- Ομαδικές παραιτήσεις βουλευτών της αντιπολίτευσης Facebook Twitter
EPΑ
0

Μεγάλες διαδηλώσεις έγιναν σήμερα στα Τίρανα από υποστηρικτές της αντιπολίτευσης που ζητούν την παραίτηση του σοσιαλιστή πρωθυπουργού Έντι Ράμα και το σχηματισμό μεταβατικής κυβέρνησης που θα διεξάγει αδιάβλητες εκλογές.  

Την ίδια στιγμή οι βουλευτές της αντιπολίτευσης αποφάσισαν να παραιτηθούν ομαδικά από τις έδρες τους ώστε να δημιουργήσουν πίεση στον Ράμα. 

Οι διαδηλωτές πραγματοποίησαν σήμερα ειρηνική πορεία, σε αντίθεση με τη διαδήλωση του περασμένου Σαββάτου, όταν η αστυνομία έκανε χρήση δακρυγόνων, βομβίδων κρότου-λάμψης και εκτοξευτήρων ύδατος για να εμποδίσει ομάδες διαδηλωτών να παραβιάσουν την είσοδο του κτιρίου της κυβέρνησης.

Ένστολοι αστυνομικοί και μερικές μονάδες με ειδική εξάρτυση για την καταστολή ταραχών είχαν αναπτυχθεί σήμερα μπροστά από τους θεσμούς.

Ο επικεφαλής του συντηρητικού Δημοκρατικού Κόμματος, Λουλζίμ, Μπάσα κατηγορεί τον Ράμα για διαφθορά και σχέσεις με το οργανωμένο έγκλημα. Ο Ράμα, από την πλευρά του, απευθύνεται συχνά με περιφρόνηση στην αντιπολίτευση, προκαλώντας την οργισμένη αντίδρασή της.

«Δεν είμαστε λαός της βίας, αλλά της ελευθερίας και της δημοκρατίας και δεν θα δεχθούμε ποτέ μια κλοπή των ψήφων του λαού και δεκάδων εκατοντάδων εκατομμυρίων από τις τσέπες των Αλβανών», δήλωσε ο Μπάσα.

«Σήμερα η χώρα δεν έχει νόμιμο κοινοβούλιο. Δεν θα δεχθώ μια συμφωνία με έναν ληστοσυμμορίτη όπως ο Ράμα», δήλωσε ακόμη

«Και για τον Έντι Ράμα, η παραίτηση θα είναι απλώς η αρχή, θα τον οδηγήσουμε ενώπιον της δικαιοσύνης όπως του αξίζει», πρόσθεσε.

Η αντιπολίτευση ανακοίνωσε τη βούλησή της να επεκτείνει τις διαδηλώσεις και σε άλλες πόλεις.

Οι βουλευτές του κεντροδεξιού Δημοκρατικού Κόμματος και του κεντροαριστερού Σοσιαλιστικού Κινήματος Ολοκλήρωσης (LSI) αποφάσισαν τη Δευτέρα να παραιτηθούν ομαδικά από τις έδρες τους, βυθίζοντας τη χώρα σε πολιτικό αδιέξοδο.

Η ευρωπαϊκή διπλωματία χαρακτήρισε την απόφαση αυτή «αντιπαραγωγική» και «εμπόδιο στη δημοκρατική λειτουργία στην Αλβανία».

Με τις 74 έδρες τους, συν μία υποστηρικτή τους από άλλο κόμμα, οι Σοσιαλιστές του Ράμα μπορούν να συνεχίσουν να κυβερνούν χωρίς την παρουσία της αντιπολίτευσης.

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΝΤΟΝΑΛΝΤ ΤΡΑΜΠ ΣΙ ΤΖΙΝΠΙΝΓΚ TIME

Διεθνή / Time: «Το reunion του Τραμπ με τον Σι» - Πώς το ταξίδι στην Κίνα έδειξε ότι η παγκόσμια ισχύς αλλάζει χέρια

Το εξώφυλλο του περιοδικού για το ταξίδι του Αμερικανού προέδρου στην Κίνα - Τι αναφέρει σε ανάλυσή του για τους στόχους Τραμπ και πώς ο «Σι τον έβαλε στη γωνία»
THE LIFO TEAM
ΚΟΥΒΑ ΜΠΛΑΚ ΑΟΥΤ ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ

Διεθνή / Στην Κούβα ο αρχηγός της CIA: Η ενεργειακή κρίση βαθαίνει στη χώρα

Εκατοντάδες πολίτες βγήκαν ξανά στους δρόμους της Αβάνας διαμαρτυρόμενοι για τις πολύωρες διακοπές ρεύματος και τις σοβαρές ελλείψεις καυσίμων, την ώρα που η ενεργειακή κρίση στην Κούβα βαθαίνει ολοένα και περισσότερο
THE LIFO TEAM
ΠΡΙΓΚΙΠΑΣ ΧΑΡΙ

Διεθνή / Πρίγκιπας Χάρι: «Έχω πλήρη επίγνωση των λαθών μου στο παρελθόν, έχω αναλάβει την ευθύνη»

Ο πρίγκιπας Χάρι προειδοποιεί για την ανησυχητική αύξηση του αντισημιτισμού στο Ηνωμένο Βασίλειο, τονίζοντας ότι το μίσος προς τις κοινότητες πρέπει να αντιμετωπίζεται με αποφασιστικότητα και χωρίς σιωπή
THE LIFO TEAM