Ακυρώθηκε δημοπρασία με προσωπικά αντικείμενα του Νέλσον Μαντέλα που θεωρήθηκαν «εθνικός θησαυρός»

Ακυρώθηκε δημοπρασία αντικειμένων του Νέλσον Μαντέλα Facebook Twitter
EPA
0

Ακυρώθηκε μετά από αρκετές διαμάχες δημοπρασία με προσωπικά αντικείμενα του αείμνηστου Νέλσον Μαντέλα, η οποία ήταν προγραμματισμένη να πραγματοποιηθεί στις 28 Ιανουαρίου.

Η δημοπρασία με τον τίτλο «Σημαντικά αντικείμενα από τη ζωή του Νέλσον Μαντέλα» είχε σε προσφορά αντικείμενα από την προσωπική συλλογή του αείμνηστου Προέδρου της Νότιας Αφρικής.

Μεταξύ αυτών βιβλία με σχόλιά του, ρούχα, υπογεγραμμένα έργα τέχνης, δώρα από πρώην Προέδρους των ΗΠΑ, ακόμη και ένα υπογεγραμμένο αντίγραφο του συντάγματος της Νότιας Αφρικής.

Τον περασμένο μήνα, σύμφωνα με το Page Six, ένας υπουργός της Νότιας Αφρικής είχε ήδη ταχθεί κατά της δημοπρασίας του κλειδιού του κελιού της φυλακής Robben του Μαντέλα, λέγοντας ότι «ανήκει στον λαό της Νότιας Αφρικής».


«Είναι αδιανόητο για (τον οίκο δημοπρασιών) να εξετάζει το ενδεχόμενο να δημοπρατήσει το κλειδί χωρίς καμία διαβούλευση με την κυβέρνηση της Νότιας Αφρικής. Δεν είναι προσωπική ιδιοκτησία κανενός», δήλωσε ο υπουργός Nathi Mthethwa, σύμφωνα με την The Art Newspaper.

Τώρα, φαίνεται ότι κανένα από τα αντικείμενα δεν θα βγει «στο σφυρί» τελικά. Ο Arlan Ettinger, πρόεδρος του Οίκου δημοπρασιών Guernsey, είπε ότι επικοινώνησε μαζί του η ένωση South African Heritage Resources Agency, η οποία «καθόρισε ότι αυτά τα αντικείμενα είναι πιθανοί εθνικοί θησαυροί».

Ως εκ τούτου, ο οίκος δημοπρασιών θα έπρεπε να υποβάλει αίτηση για άδειες πριν αφαιρέσει τα αντικείμενα από τη χώρα, κάτι που δεν είχε κάνει.

Αυτό ισχύει, παρά το γεγονός ότι πολλές από τις προσφορές της δημοπρασίας έχουν τεθεί από την ίδια την οικογένεια Μαντέλα, η οποία επιδιώκει να συγκεντρώσει κεφάλαια για έναν μνημειακό κήπο και ένα μουσείο.

Παράλληλα, τόσο η οικογένεια Μαντέλα όσο και η νοτιοαφρικανική υπηρεσία επιμένουν να τους επιστραφούν τα αντικείμενα.

Ο Εκπαιδευτικός, Επιστημονικός και Πολιτιστικός Οργανισμός των Ηνωμένων Εθνών προσφέρθηκε μάλιστα να μεσολαβήσει για το θέμα.

«Έχουμε την ατυχία να βρισκόμαστε στη μέση», είπε ο υπεύθυνος της δημοπρασίας.

«Η κυβέρνηση επιμένει να της επιστραφούν (τα αντικείμενα), αλλά η οικογένεια Μαντέλα επιμένει να επιστραφούν σε αυτούς».

Προς το παρόν, δεν είναι ακόμη γνωστό σε ποιον θα επιστραφούν τα αντικείμενα, αν και ο επικεφαλής του οίκου επιμένει ότι δεν είναι η θέση του να αποφασίσει.

Με πληροφορίες του DesignTaxi

Διεθνή
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Milliyet: Το ΕΛΚ μπλοκάρει την ένταξη της Τουρκίας στην ΕΕ εν όψει Ευρωεκλογών

Διεθνή / Milliyet: Το ΕΛΚ σχεδιάζει να τερματίσει το καθεστώς της Τουρκίας ως υποψήφιας για ένταξη στην ΕΕ πριν τις ευρωεκλογές

Άρθρο στην ακραίως λαϊκιστική και φιλοκυβερνητική τουρκική εφημερίδα Milliyet, μιλά για προεκλογική διακήρυξη του ΕΛΚ λίγο πριν από τις Ευρωεκλογές
ΠΕΤΡΟΣ ΚΡΑΝΙΑΣ