Ακυρώνεται το φετινό συμπόσιο των βραβείων Νόμπελ, εν μέσω ανησυχιών για την εξέλιξη της πανδημίας του κορωνοϊού

 

Η τελετή ακυρώνεται για πρώτη φορά μετά από 60 χρόνια.

 

Οι νικητές των βραβείων για το 2020 θα ανακοινωθούν, αλλά η εκδήλωση, που συνήθως πραγματοποιείται στις 10 Δεκεμβρίου, δεν θα πραγματοποιηθεί. Επισημαίνεται δε, πως το συμπόσιο προσελκύει συνήθως 1.300 επισκέπτες.

 

Αντ 'αυτού, το Ίδρυμα Νόμπελ είπε ότι τα βραβεία και οι τελετές θα πραγματοποιηθούν υπό νέα μορφή.

 

«Αυτή είναι μια πολύ ξεχωριστή χρονιά καθώς ο καθένας πρέπει να κάνει θυσίες και να προσαρμοστεί σε εντελώς νέες συνθήκες», ανέφερε σε δήλωσή του ο διευθυντής του ιδρύματος Lars Heikensten.

 

«Θα τιμήσουμε με διαφορετικούς τρόπους τους νικητές, τις ανακαλύψεις και τα έργα τους.» πρόσθεσε.

 

«Υπάρχουν δύο προβλήματα. Δεν μπορούμε να συγκεντρώσουμε πολλά άτομα το ένα δίπλα στο άλλο. Και είναι αβέβαιο εάν οι άνθρωποι μπορούν να ταξιδέψουν στη Σουηδία στο βαθμό που θέλουν», πρόσθεσε ο πρόεδρος του Ιδρύματος Νόμπελ, στην εφημερίδα Dagens Nyheter.

 

Η εκδήλωση ακυρώθηκε τελευταία φορά το 1956 σε ένδειξη διαμαρτυρίας για την εισβολή της Σοβιετικής Ένωσης στην Ουγγαρία και κατά τη διάρκεια και των δύο Παγκοσμίων Πολέμων.

 

Τα βραβεία για τα επιτεύγματα στην επιστήμη, τη λογοτεχνία και την ειρήνη δημιουργήθηκαν και χρηματοδοτήθηκαν με τη βούληση του Σουηδού εφευρέτη και επιχειρηματία Alfred Nobel και απονέμονται από το 1901.

 

Με πληροφορίες του dn.se/Reuters/BBC