Άκρως ανήσυχοι επιστήμονες και ερευνητές που εργάζονται στη Βρετανία μετά το Brexit

Άκρως ανήσυχοι επιστήμονες και ερευνητές που εργάζονται στη Βρετανία μετά το Brexit Facebook Twitter
Φωτογραφία αρχείου
15

Ένα έντονο κλίμα ανησυχίας έχει εξαπλωθεί στους κόλπους της μεγάλης και ισχυρής επιστημονικής και ερευνητικής κοινότητας της Βρετανίας - η οποία περιλαμβάνει πολλούς Έλληνες- λόγω των αναμενόμενων συνεπειών της εξόδου της χώρας από την Ευρωπαϊκή Ένωση, η οποία μπορεί να μεταφραστεί επίσης σε έξοδο πολύτιμων ερευνητικών κεφαλαίων και «εγκεφάλων».


Οι επιστήμονες των ερευνητικών κέντρων και των πανεπιστημίων εξ αρχής είχαν ταχθεί στην μεγάλη πλειονότητά τους υπέρ της παραμονής στην ΕΕ. Τώρα βλέπουν με απογοήτευση να παίρνουν σάρκα και οστά οι χειρότεροι φόβοι τους, με κυριότερο την αποκοπή τους από τα γενναιόδωρα ευρωπαϊκά κονδύλια για την έρευνα. Η απώλεια μπορεί να φθάσει το ένα δισεκατομμύριο λίρες το χρόνο από το τρέχον πρόγραμμα «Ορίζων 2020» της ΕΕ για την έρευνα.


Εξίσου σοβαρό ζήτημα θεωρείται η διαγραφόμενη «διαρροή εγκεφάλων» (brain drain), καθώς η Βρετανία θα πάψει να είναι τόσο ελκυστική ως χώρα προσέλκυσης ταλαντούχων επιστημόνων από όλο τον κόσμο -και από την Ελλάδα- και αντίθετα μπορεί τα δικά της «μυαλά» να φεύγουν σε άλλες χώρες.


Ο Νο1 Βρετανός επιστήμονας, ο νομπελίστας πρόεδρος της Βασιλικής Εταιρείας επιστημών (της αντίστοιχης Ακαδημίας) ινδικής καταγωγής βιολόγος Βένκρι Ραμακρίσναν με ανακοίνωσή του προειδοποίησε ότι «στο παρελθόν η βρετανική επιστήμη υποστηρίχθηκε σημαντικά από την χρηματοδότηση της ΕΕ, που αποτέλεσε ουσιώδες συμπλήρωμα των βρετανικών κονδυλίων για την έρευνα. Στις επερχόμενες διαπραγματεύσεις πρέπει να διασφαλίσουμε ότι η έρευνα, η οποία αποτελεί τον θεμέλιο λίθο μιας βιώσιμης οικονομίας, δεν θα στερηθεί κεφάλαια και η (βρετανική) κυβέρνηση πρέπει να φροντίσει, ώστε η συνολική χρηματοδότηση της επιστήμης να διατηρηθεί στα σημερινά επίπεδα».


Τόνισε επίσης ότι «ένα από τα μεγάλα πλεονεκτήματα της βρετανικής έρευνας πάντα ήταν η διεθνοποιημένη φύση της, γι' αυτό είναι ανάγκη να συνεχίσουμε να υποδεχόμαστε ερευνητές και φοιτητές από το εξωτερικό. Τυχόν αποτυχία να διατηρήσουμε την ελεύθερη ανταλλαγή ανθρώπων και ιδεών μεταξύ Ηνωμένου Βασιλείου και της διεθνούς κοινότητας, της Ευρώπης συμπεριλαμβανομένης, μπορεί να προκαλέσει σοβαρό πλήγμα στη βρετανική επιστήμη».


Ο νομπελίστας γενετιστής Πολ Νερς, πρώην πρόεδρος της Βασιλικής Εταιρείας επιστημών και νυν διευθυντής του νεοσύστατου και υπερφιλόδοξου Ινστιτούτου Φράνσις Κρικ, έκανε λόγο για «μια άσχημη έκβαση για τη βρετανική επιστήμη και για την ίδια τη Βρετανία».


Ο διάσημος βασιλικός αστρονόμος λόρδος Ρις δήλωσε ότι το Brexit ήταν μια απόφαση «βαθιά θλιβερή», σύμφωνα με τη «Γκάρντιαν». Ο πρόεδρος του Βασιλικού Κολλεγίου Ψυχιάτρων καθηγητής του King's College του Λονδίνου Σάιμον Γουέσλι δήλωσε, σύμφωνα με την «Ιντιπέντεντ», «αποθαρρυμένος και απογοητευμένος» και -μισοαστεία-μισοσοβαρά- είπε ότι σκοπεύει «να αγοράσει εισιτήριο χωρίς επιστροφή για τη Ζυρίχη».


Οι Βρετανοί ερευνητές συνολικά είχαν λάβει ευρωπαϊκές χρηματοδοτήσεις 8,8 δισεκατομμυρίων ευρώ την περίοδο 2007-2013, ενώ τους αναλογεί περίπου το ένα πέμπτο των συνολικών χρηματοδοτήσεων του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Έρευνας, σύμφωνα με το BBC. Σε διάσημα πανεπιστήμια όπως το Κέμπριτζ το ένα τέταρτο περίπου (23%) των ερευνητών προέρχονται από άλλες ευρωπαϊκές χώρες.


Μετά την έξοδό της από την ΕΕ, η Βρετανία θα διατηρήσει κάποιου είδους συνεργασία, ένα καθεστώς παρόμοιο με αυτό που ήδη έχουν χώρες όπως η Νορβηγία και η Ελβετία. Οι συνεργαζόμενες χώρες καταβάλλουν ένα μέρος του ΑΕΠ τους, ώστε οι επιστήμονές τους να έχουν το δικαίωμα να υποβάλουν προτάσεις προς χρηματοδότηση, όπως και οι Ευρωπαίοι ερευνητές. Η ακριβής σχέση κάθε χώρας μη μέλους με την ΕΕ στον τομέα της επιστήμης και της έρευνας αποτελεί αντικείμενο διαπραγμάτευσης.


Η οργάνωση «Επιστήμονες για τη Βρετανία», που υποστήριξε το Brexit, πηγαίνοντας μάλλον κόντρα στο γενικότερο αίσθημα των επιστημόνων, εμφανίσθηκε αισιόδοξη ότι η χώρα θα ανθήσει επιστημονικά εκτός της ΕΕ. Σε κάθε περίπτωση, η «πρώτη προτεραιότητα» των βρετανικών πανεπιστημίων, όπως δήλωσαν οι εκπρόσωποί τους (Universities UK), είναι να πείσουν τη νέα βρετανική κυβέρνηση ότι θα διασφαλίσει πως οι πολίτες των χωρών της ΕΕ θα συνεχίσουν να σπουδάζουν και να εργάζονται κανονικά στη χώρα.


Ανήσυχες όμως είναι και οι ουκ ολίγες βρετανικές εταιρείες του επιστημονικού-τεχνολογικού τομέα, που συμμετέχουν σε προγράμματα διεθνών ερευνητικών οργανισμών (Ευρωπαϊκό Κέντρο Πυρηνικών Ερευνών-CERN, Ευρωπαϊκός Οργανισμός Διαστήματος-ESA, Ευρωπαϊκό Νότιο Αστεροσκοπείο-ESO κ.α.) και πλέον φοβούνται ότι θα βρεθούν σε μειονεκτική θέση έναντι των ανταγωνιστών τους από άλλες ευρωπαϊκές χώρες.

15

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Πρίγκιπας Ουίλιαμ: «Σιγή ιχθύος» για την υγεία της Κέιτ Μίντλετον στην πρώτη δημόσια εμφάνιση μετά τον καρκίνο

Διεθνή / Πρίγκιπας Ουίλιαμ: «Σιγή ιχθύος» για την υγεία της Κέιτ Μίντλετον στην πρώτη δημόσια εμφάνιση μετά τον καρκίνο

Ο πρίγκιπας της Ουαλίας επισκέφθηκε φιλανθρωπική οργάνωση διανομής τροφίμων στο Σάρεϊ - «Καμία ενημέρωση για την κατάσταση της συζύγου του», λέει δημοσιογράφος του BBC
ΕΥΑ ΠΑΥΛΑΤΟΥ
Αλβανός δημοσιογράφος λέει ότι ο Μπελέρης είναι υποψήφιος στις Ευρωεκλογές γιατί «είναι αρεστός στη Χρυσή Αυγή»

Διεθνή / Με την υποψηφιότητα Μπελέρη η ΝΔ ψάχνει ψήφους από την άκρα δεξιά, γράφουν αλβανικά Μέσα Ενημέρωσης

Στα Τίρανα ενοχλήθηκαν από τη δήλωση Πύρρου Δήμα «η καταγωγή μου είναι από τη Χειμάρρα, την καρδιά της Βορείου Ηπείρου» - Ποιος ζητά να αφαιρεθεί η αλβανική υπηκοότητα από τον Φρέντη Μπελέρη
NEWSROOM
Γερμανία: Δύο άντρες σχεδίαζαν επιθέσεις σε στρατιωτικές βάσεις για λογαριασμό της Ρωσίας

Διεθνή / Γερμανία: Συνελήφθησαν δύο ύποπτοι σαν πράκτορες της Ρωσίας - Σχεδίαζαν επιθέσεις σε στρατιωτικές βάσεις

Οι εισαγγελείς κατηγορούν τους υπόπτους ότι συνεργάζονται με τις ρωσικές μυστικές υπηρεσίες σε απόπειρα να υπονομεύσουν την υποστήριξη προς την Ουκρανία
NEWSROOM

σχόλια

3 σχόλια
Ο Πολωνός υδραυλικός δημιουργεί πρόβλημα στον Άγγλο υδραυλικό, και μεγάλο μέρος χρημάτων που κερδίζει τα στέλνει στην Πολωνία. Ο Άγγλος πανεπιστημιακός θα πληρώσει λιγότερα για να κάνει την δουλειά του αλλά θα πληρώσει μακροπρόθεσμα περισσότερους φόρους για να ισοσκελιστεί η ζημεία του κράτους στην παραπάνω περίπτωση, κ.τ.λ...Επίσης γιατί ο Πολωνός θα πρέπει να ξεσπιτωθεί για να ζήσει αξιοπρεπώς και αυτό να θεωρείται προοδευτικό και ανθρωπιστικό, αντί να μοιραστεί δικαιότερα η πίτα στην Πολωνία;
Οι χιλιάδες των επιχειρήσεων που χρηματοδοτήθηκαν πήραν χρήματα φορολογουμένων όλων των πολιτών όλων των στρωμάτων της Ευρώπης και τα έριξαν στην ανάπτυξη.Επιχειρήσεις άνοιξαν, ναι, με ανοιχτά σύνορα όμως και δυσανάλογες οικονομικές συνθήκες σε κάθε χώρα φθήνο εργατικό δυναμικό μετακινείται με αποτέλεσμα οι μισθοί να συγκρατούνται χαμηλά, και τα κέρδη να πολλαπλασιάζονται για τους έχοντες. Οι συνθήκες αυτές ευνοούν μόνο τα ανώτερα κοινωνικά στρώματα.
Πήραν χρήματα από τις πλουσιότερες χώρες και τα έδωσαν στις φτωχότερες? Σκάνδαλο! Μόνο η ελλάδα από το 80 και μετά πήρε μερικες εκατοντάδες δις σε κοινοτικές χρηματοδοτήσεις (πακέτο Ντελόρ, Μιτεράν, +3 ΚΠΣ) για να εκσυγχρονιστεί και φτάσει το επίπεδο των υπόλοιπων χωρών.Όσο για τα ανοικτά σύνορα, είναι κακό δηλαδή ο Πολωνός υδραυλικός να μπορεί να δουλέψει στην Αγγλία με τριπλάσθιο μισθο από αυτόν που θα έπαιρνε στη χώρα του; Οι Έλληνες γιατροί και εκπαιδευτικοί στην αγγλία και τη γερμανία; Το δε "φθηνό εργατικό δυναμικό" μετακινείται ακόμη και από χώρες που δεν ανήκουν στην ΕΕ (εκτός και αν η Αλβανία και η Βουλγαρία ήταν το 90 στην ΕΕ και δεν μας το είπε κανείς) και πάντα θα μετακινούνται σε χώρες, κάνοντας τις δουλειές που δεν κάνουν οι ντόπιοι.
Ας φροντίζε η ΕΕ να είναι το ίδιο γενναιόδωρη και για τον απλό κόσμο της εργασίας. Στη δημοκρατία δεν ψηφίζουν μόνο οι επιχειρηματίες, οι επιστήμονες τα μεγαλοστελέχη και οι σελέμπριτις.
Αυτό που δεν γίνεται πάντα αντιληπτό -με συνευθύνη βέβαια των επιστημόνων- είναι ότι η έρευνα δεν είναι λεφτά που δίνονται για να κάνουν το κέφι τους κάποιοι περίεργοι τύποι. Αυτή η έρευνα αφορά στην υγεία, τη διαχείριση του περιβάλλοντος, τις νέες τεχνολογίες κλπ. Περισσότερη γνώση-> περισσότερες πατέντες -> περισσότερες και πιο κερδοφόρες επιχειρήσεις-> περισσότερες και καλύτερα αμειβόμενος θέσεις "για τον απλό κόσμο της δουλειάς".
@Σουτζούκ Λουκούμ Ναι. Οι μισθοί δεν αυξάνονται απλά και μόνο με πολιτικές αποφάσεις, όπως θέλει ο μύθος. Η τεχνολογία είναι ένας μεγάλος παράγοντας στη παραγωγικότητα μιας επιχείρησης. Περισσότερο παραγωγικές επιχειρήσεις μπορούν να αντέξουν να πληρώνουν τους υπαλλήλους τους περισσότερα χρήματα -αν το επιθυμούν ή αν τους επιβληθεί. Λιγότερο παραγωγικές επιχειρήσεις είτε εξαλείφονται και αφήνουν τους εργαζόμενους άνεργους, είτε αναγκάζονται να κρατούν χαμηλά τους μισθούς για να ισορροπήσουν τα μειωμένα τους κέρδη.
@citellusΕνδιαφέρουσα άποψη για το πώς η τεχνολογία και η παραγωγικότητα από μόνη της καλυτερεύει τη ζωή των εργαζομένων (και όχι οι πολιτικές αποφάσεις και συνεπώς η προσφορά και η ζήτηση εργατικού δυναμικού.)Θα ενδιαφέρει πολύ και τους εργαζόμενους της focxonnhttp://m.lifo.gr/guide/cultureblogs/magic-circus/3034
@Σουτζούκ Λουκούμ Νομίζω ότι δεν διάβασες το σχόλιο μου. Θα έβλεπες τότε ότι λέω ξεκάθαρα ότι "η τεχνολογία είναι ΈΝΑΣ ΜΕΓΑΛΟΣ ΠΑΡΑΓΟΝΤΑΣ" και όχι αποκλειστικός. Θα έβλεπες επίσης ότι η παραγωγικότητα είναι προϋπόθεση για την ευημερία αλλά όχι η μοναδική "Οι μισθοί δεν αυξάνονται ΑΠΛΑ ΚΑΙ ΜΟΝΟ με πολιτικές αποφάσεις", "να αντέξουν να πληρώνουν τους υπαλλήλους τους περισσότερα χρήματα -αν το επιθυμούν ή ΑΝ ΤΟΥΣ ΕΠΙΒΛΗΘΕΊ".Επίσης αδυνατώ να καταλάβω που είναι το πρόβλημα στο ότι κάποιο άνθρωποι παράγουν γνώση και καινούργια προϊόντα. Αν ζούσες λίγες χιλιάδες χρόνια πριν π.χ. θα είχες πρόβλημα με αυτόν που εφηύρε τον τροχό ή με τον φιλόσοφο που αμφέβαλλε αν ο κόσμος στηρίζεται σε μια χελώνα;
'Εχετε απόλυτο δίκιο, είναι πραγματικά σκάνδαλο, στο εξής να κάνει ερεύνα ο λαός, φτάνει πια. Εσείς με τι προτιμάτε να αρχίσετε; κλιματική αλλαγή; αντιμετώπιση καρκίνου; μετακίνηση πληθυσμών; τώρα που γυρίζει πείτε.
:) Ααααχ.... Πόσο δίκιο έχεις. Αυτοί οι ερευνητές φταίνε για όλα που κολυμπάνε στο χρήμα και δεν δίνουν στον "απλό κόσμο της εργασίας". Τσ τσ τσ!!! ΚΑΚΟΙ ερευνητές!
Για τους φίλους που ξεχνάμε πως υπάρχουν και άλλες τάξεις που ψηφίζουν...UK studies find that immigration has small impact on average wages but more significant impacts along the wage distribution: low-waged workers lose while medium and high-paid workers gainEmpirical research on the labour market effects of immigration in the UK suggests that immigration has relatively small effects on average wages but more significant effects along the wage distribution, i.e. on low, medium and high paid workers.http://www.migrationobservatory.ox.ac.uk/briefings/labour-market-effects-immigration
@citellusΚανένα πρόβλημα δεν έχω με του ερευνητές και τους επιστήμονες, κάθε άλλο. Σε μία δημοκρατική κοινωνία όμως θα πρέπει να φροντίζονται όλες οι τάξεις. Στην προκειμένη περίπτωση όχι μόνο οι ερευνητές, αλλά και αυτοί που τους καθαρίζουν τα εργαστήρια. Διαφορετικά να ρωτάμε μόνο τη γνώμη των επιστημόνων, των επιχειρηματιών και των επιφανών καλλιτεχνών γιατί μόνο αυτών η γνώμη μετρά, όλοι οι άλλοι είναι αναλώσιμοι.
Τώρα έρχεσαι στο προκείμενο. Όπως θα διαπιστώσεις αν παρακολουθήσεις σχεδόν οποιοδήποτε προβληματισμό, η γνώμη των ειδικών σπανίως λαμβάνεται υπ'όψιν. Στο συγκεκριμένο παράδειγμα π.χ. κυριάρχησε ο συναισθηματισμός αντί της ορθολογικής κρίσης βάσει στοιχείων, όπως έχουν υποχρέωση να κάνουν όλοι οι πολίτες στη Δημοκρατία, ανεξαρτήτως επαγγέλματος. Η γνώμη ενός τριτοδεύτερου μοντέλου έχει σαφώς και δυστυχώς περισσότερο βάρος στη συνείδηση του κόσμου από ότι οποιοσδήποτε επιστήμονας.Τέλος να ενημερώσω ότι οι μισθοί των ερευνητών είναι κατά κανόνα ελαφρά υψηλότεροι από τους μισθούς αυτών που τους καθαρίζουν τα εργαστήρια (και αρκετά χαμηλότεροι από πολλά άλλα επαγγέλματα), και συνεπώς ταξικά δεν υφίσταται καμία διαφορά.