Η προκαταρκτική έκθεση για το πολύνεκρο αεροπορικό δυστύχημα της Air India αποκαλύπτει κρίσιμες λεπτομέρειες, ενώ προκαλεί αντιδράσεις και υποψίες συγκάλυψης για το ρόλο των πιλότων.
Η προκαταρκτική έκθεση του Γραφείου Διερεύνησης Αεροπορικών Ατυχημάτων της Ινδίας (AAIB) για τη συντριβή της Πτήσης 171 της Air India τον περασμένο μήνα έφερε στο φως ορισμένα κρίσιμα στοιχεία, αλλά ταυτόχρονα άνοιξε τον δρόμο για πληθώρα εικασιών. Το Boeing 787 Dreamliner συνετρίβη λιγότερο από ένα λεπτό μετά την απογείωσή του από το αεροδρόμιο της Αχμενταμπάντ με προορισμό το Λονδίνο, με αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους 241 επιβάτες και 19 άνθρωποι στο έδαφος. Ένας μόνο επιβάτης επέζησε.
Σύμφωνα με τους κανόνες του ICAO, η πρώτη αναφορά έπρεπε να δοθεί εντός 30 ημερών, και το δεκαπεντασέλιδο έγγραφο που δημοσιοποιήθηκε από την AAIB το περασμένο Σάββατο πληροί την τυπική αυτή απαίτηση. Στην έρευνα συμμετέχουν επίσης Αμερικανοί εκπρόσωποι, καθώς η Boeing και η GE Aerospace - κατασκευάστρια του αεροσκάφους και των κινητήρων αντίστοιχα - είναι αμερικανικές εταιρείες.
Air India: Η στιγμή της τραγωδίας - Oι διακόπτες καυσίμων και η απώλεια ώσης
Η έκθεση δεν καταλήγει σε σαφές συμπέρασμα για την αιτία του δυστυχήματος. Παρ’ όλα αυτά, περιγράφει ένα δραματικό περιστατικό: λίγα δευτερόλεπτα μετά την απογείωση, δύο διακόπτες καυσίμου μετακινήθηκαν από τη θέση «λειτουργία» στη θέση «αποκοπή», με αποτέλεσμα να διακοπεί η παροχή καυσίμου και να επέλθει απώλεια ώσης στους κινητήρες. Παρά την προσπάθεια επανεκκίνησης, το αεροσκάφος συνετρίβη προτού ανακτήσει την αναγκαία ισχύ.
Η χρήση αυτών των διακοπτών περιορίζεται κανονικά στην ενεργοποίηση των κινητήρων πριν από την απογείωση και την απενεργοποίησή τους στο τέλος της πτήσης. Διαθέτουν μηχανισμό ασφαλείας ώστε να αποτρέπεται η τυχαία χρήση.
Air India - «Δεν το έκανα εγώ»: Η μυστηριώδης συνομιλία στο πιλοτήριο
Η AAIB αναφέρει πως ο ένας πιλότος ρώτησε τον άλλον «γιατί διέκοψε την παροχή» και έλαβε την απάντηση ότι «δεν το έκανε». Ωστόσο, η έκθεση δεν περιλαμβάνει πλήρη απομαγνητοφώνηση από τον καταγραφέα φωνής (CVR) ούτε διευκρινίζει ποιος είπε τι. Αυτό έχει προκαλέσει έντονες αντιδράσεις στον χώρο της αεροπορίας.
Ο αναλυτής Bjorn Fehrm χαρακτήρισε «εντελώς απαράδεκτη» την απουσία απομαγνητοφώνησης. «Έχουν όλες τις τεχνικές λεπτομέρειες και μετά αφήνουν ένα μισόλογο διαλόγου χωρίς να λένε καν ποιος μιλάει», δήλωσε. Άλλοι ειδικοί επεσήμαναν την έλλειψη στοιχείων για τα κρίσιμα δευτερόλεπτα μεταξύ απενεργοποίησης και επανεκκίνησης των κινητήρων.
Air India: «Κάποιος προσπαθεί να κρύψει κάτι»
Ο πρώην ερευνητής ατυχημάτων Tim Atkinson δήλωσε πως «είναι απογοητευτικό να διαβάζει κανείς μια έκθεση που παρέχει μεν στοιχεία, αλλά αφήνει πολλά ερωτήματα αναπάντητα». Αεροπόρος που ζήτησε να μείνει ανώνυμος σχολίασε: «Μας λένε όσα θέλουν να ξέρουμε και κρύβουν όσα δεν θέλουν να μάθουμε. Δεν είναι πλήρης έκθεση».
Η Ινδική Ένωση Εμπορικών Πιλότων προειδοποίησε για ανεύθυνες εικασίες περί «σκόπιμης ενέργειας» πιλότου και χαρακτήρισε τέτοιους υπαινιγμούς «βαθιά ανάλγητους προς τα θύματα και τις οικογένειές τους». Ο CEO της Air India Campbell Wilson κάλεσε επίσης σε αποφυγή πρόωρων συμπερασμάτων.
Ένα από τα πιο αμφιλεγόμενα σημεία της έκθεσης είναι η αναφορά σε δελτίο ασφαλείας της αμερικανικής FAA του 2018, το οποίο προειδοποιούσε για πιθανά προβλήματα με διακόπτες καυσίμου ορισμένων Boeing. Το δελτίο αφορούσε κυρίως Boeing 737, αλλά περιλάμβανε και οδηγίες για ελέγχους σε Dreamliner.
Η Air India, σύμφωνα με την έκθεση, δεν προχώρησε σε αυτούς τους ελέγχους, προκαλώντας υποψίες ότι ίσως οι διακόπτες ήταν ελαττωματικοί. Ωστόσο, η FAA ανέφερε εκ νέου ότι δεν θεωρεί πως υφίσταται πρόβλημα ασφαλείας.
Η μονάδα ελέγχου γκαζιού στο συγκεκριμένο αεροσκάφος είχε αντικατασταθεί δύο φορές, με την πιο πρόσφατη αλλαγή να περιλαμβάνει και τους διακόπτες, επισημαίνει η έκθεση.
Ο Fehrm υποστήριξε πως η αναφορά στη σύσταση της FAA «δεν έχει καμία ουσιαστική σχέση με το συγκεκριμένο ατύχημα».
Air India: Μία έκθεση «γραμμένη για να διαβαστεί ανάμεσα στις γραμμές»
Ο Tim Atkinson θεωρεί πιθανό το σενάριο η ασάφεια της έκθεσης να είναι σκόπιμη, ώστε να δοθεί μια πρώτη εικόνα χωρίς να διατυπωθούν ξεκάθαρες αιτιάσεις. «Οι χειρότερες εκθέσεις είναι αυτές που σε αναγκάζουν να διαβάζεις ανάμεσα στις γραμμές», είπε χαρακτηριστικά. «Αν αυτό συμβαίνει εδώ, τότε δεν τιμά τους ερευνητές».
Η τελική έκθεση αναμένεται, βάσει διεθνών πρωτοκόλλων, εντός ενός έτους - όμως, στην πράξη, ενδέχεται να καθυστερήσει πολύ περισσότερο. Μέχρι τότε, όσοι αναζητούν σαφείς απαντήσεις για την Πτήση 171 της Air India θα πρέπει να αρκεστούν στα αποσπασματικά στοιχεία μιας διαδικασίας που, προς το παρόν, αφήνει κρίσιμα ερωτήματα να αιωρούνται.
Με πληροφορίες από BBC