Aids 30 χρόνια μετά

Aids 30 χρόνια μετά Facebook Twitter
0

Όσο κι αν απεχθάνομαι τις επετειακές μέρες-σύμβολα, έχω την αίσθηση πως το Aids-Day διατηρεί ακόμα τη χρησιμοτητά του ως ενημερωτική κορωνίδα κάποιων συντονισμένων και στοχευμένων δράσεων.

Που μην βαυκαλιζόμαστε βέβαια πως συμβαίνουν με την απαραίτητη προετοιμασία και στόχευση στην Ελλάδα των ράθυμων κομματικοκρατικών φορέων.

Ευτυχώς η κατάσταση στο ιατροφαρμακευτικό επίπεδο έχει σαφέστατα βελτιωθεί από το 1996 και μετά με την ανακάλυψη και τη χρήση των αντιρετροϊκών κοκτέηλ που αποδυνάμωσαν το death effect του Aids μετατρεποντάς το σε χρόνια ασθένεια πια. Για τη πλειοψηφία της αναπτυγμένης Δύσης.

Γιατί στον υπόλοιπο κόσμο οι φαρμακευτικές εταιρίες με διάφορους τρόπους ανθίστανται ακόμα στη παραγωγή αντίγραφων φαρμάκων (που είναι πιο φτηνά). Αλλά αυτό είναι μια άλλη πικρή (κορπορατική)  ιστορία.

Κι ενώ στην αντιμετωπισή του έχουν γίνει άλματα από τις δεκαετίες του 80 και του 90, στον τομέα της ενημέρωσης και της πρόληψης χωλαίνουμε απίστευτα. Με ένα Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων που επί ΝΔ είχε γίνει αβραμοπουλική στελεχιακή αποθήκη, χωρίς δομημένη πολιτική αντιμετώπισης του ζητήματος και με αναθέσεις ενημερωτικών πρότζεκτ αμφίβολης αποτελεσματικότητας (μέχρι και στον δημοσιογράφο Κώστα Τσαρουχά είχαν αναθέσει τη δημιουργία ενημερωτικού dvd που θα μοιραζόταν στα σχολεία) δε θα περίμενες βέβαια κάτι διαφορετικό από την κλασσική κρατική συνταγή που όλοι έχουμε αγαπήσει.

Anyway, το θέμα είναι να πάψουνε αυτά τα ηλίθια ταμπού, κυρίως στις νέες ηλικίες οι οποίες είναι κι αυτές που πρέπει να ενδιαφέρονται άμεσα για ενημέρωση και όχι να εθελοτυφλούν. Το διαδίκτυο άλλωστε βοηθάει ιδανικά σ' αυτό.

H ρηγκανική δεκαετία του 80 υπήρξε η δεκαετία του σοκ και της άρνησης. Η δεκαετία του 90 της παραδοχής και της αντιμετώπισης. Τα 00ς της σταθεροποίησης. Στην Ελλάδα βέβαια ψυχικά βρισκόμαστε στο πρώτο στάδιο (ελληνικό ιδιοσυγκρασιακό πρόβλημα).



Για να δούμε τι θα φέρει αυτή η δεκαετία.

0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Από τη στήριξη στην αμφισβήτηση: Η μεταστροφή του Πιρς Μόργκαν για το Ισραήλ και τη Γάζα

Διεθνή / Από τη στήριξη στην αμφισβήτηση: Η μεταστροφή του Πιρς Μόργκαν για το Ισραήλ και τη Γάζα

Η επεισοδιακή συνέντευξη με την πρέσβειρα του Ισραήλ στο Ηνωμένο Βασίλειο - Ο Βρετανός δημοσιογράφος σήμερα μιλά για υπέρμετρη ισραηλινή απάντηση και έλλειψη διαφάνειας στους θανάτους αμάχων Παλαιστινίων
LIFO NEWSROOM
Η Αίγυπτος κλείνει τη Μονή Σινά - Για νέα «Άλωση» μιλά ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος

Διεθνή / Η Αίγυπτος κλείνει τη Μονή Σινά - Για νέα «Άλωση» μιλά ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος

ΥΠΕΞ για Όρος Σινά: Κανένα περιθώριο να αποκλίνουμε από την κοινή κατανόηση Ελλάδας και Αιγύπτου - Αιγύπτιοι αρχαιολόγοι υποστηρίζουν πως οι δημεύσεις εμπίπτουν στους νόμους περί αρχαιοτήτων και πως η απόφαση αυτή είναι προς όφελος της Μονής
LIFO NEWSROOM
Κωπηλάτης από τη Γαλλία συνελήφθη στα ρωσοεσθονικά σύνορα - Πέρασε στην Εσθονία κάνοντας κουπί

Διεθνή / Κωπηλάτης από τη Γαλλία συνελήφθη στα ρωσοεσθονικά σύνορα - Πέρασε στην Εσθονία κάνοντας κουπί

Το προξενείο της χώρας στην Αγία Πετρούπολη επικοινώνησε με τις ρωσικές αρχές ώστε να διασφαλίσει ότι ο άνδρας αυτός θα λάβει προξενική βοήθεια, όπως προβλέπει η Συνθήκη της Βιέννης
LIFO NEWSROOM
Η κυβέρνηση Τραμπ στοχεύει το Χάρβαρντ και άλλα πανεπιστήμια για αντισημιτισμό – Απειλές περικοπής ομοσπονδιακής χρηματοδότησης

Διεθνή / Η κυβέρνηση Τραμπ στοχεύει το Χάρβαρντ και άλλα πανεπιστήμια για αντισημιτισμό

Η κυβέρνηση Τραμπ προχωρά σε αυστηρά μέτρα κατά κορυφαίων αμερικανικών πανεπιστημίων, κατηγορώντας τα για αντισημιτισμό και απειλώντας να κόψει δισεκατομμύρια δολάρια σε ομοσπονδιακή χρηματοδότηση
LIFO NEWSROOM