Αφρική: 60 εκατομμύρια παιδιά υποφέρουν από πείνα

Αφρική: 60 εκατομμύρια παιδιά υποφέρουν από πείνα Facebook Twitter
0

Ένα στα τρία παιδιά στην Αφρική υποφέρει από καχεξία εξαιτίας της έλλειψης τροφής, ενώ η πείνα είναι ο λόγος για τους μισούς θανάτους παιδιών στην ήπειρο, σύμφωνα με έρευνα ενός think tank με έδρα την Αντίς Αμπέμπα. 

Το African Child Policy Forum τονίζει πως σχεδόν 60 εκατομμύρια παιδιά στην Αφρική δεν έχουν αρκετό φαγητό, παρά την οικονομική ανάπτυξη της ηπείρου τα τελευταία χρόνια. 

Κάθε τρία δευτερόλεπτα ένα παιδί πεθάνει εξαιτίας της έλλειψης τροφής σε κάποια γωνία του πλανήτη, περίπου 10.000 παιδιά την ημέρα. Όμως παρότι υπάρχει βελτίωση στους δείκτες σε παγκόσμιο επίπεδο, τα πράγματα χειροτερεύουν σε ορισμένα τμήματα της Αφρικής, όπου το πρόβλημα είναι σε μεγάλο βαθμό ζήτημα πολιτικής θέλησης. 

Ένα στα 10 παιδιά στην Αφρική δεν τρέφονται με βάση τα ελάχιστα αποδεκτά κριτήρια διατροφής που έχει θέση ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας. Δύο στα πέντε δεν τρώνε γεύματα τακτικά. Η Λιβερία, το Κονγκό και το Τσαντ είναι στη χειρότερη θέση όσον αφορά παιδιά ηλικίας από 6 έως 23 μηνών. Ακολουθούν η Ζιμπάμπουε, η Γουινέα- Μπισάου, η Γκάμπια και Λαϊκή Δημοκρατία του Κογκό. 

«Η παιδική πείνα είναι βασικά ένα πολιτικό πρόβλημα» λέει ο διευθυντής του think tank, Assefa Bequele.«Είναι ο καρπός μιας ανίερης συμμαχίας από πολιτική αδιαφορία, ακατανόητη διακυβέρνηση και οικονομική κακοδιαχείριση» λέει και προσθέτει πως «δεν μπορεί να είναι αποδεκτό πως ακόμα υπάρχουν παιδιά στην Αφρική που πεινούν τον 21ο αιώνα. Οι στατιστικές είναι ιδιαιτέρως ανησυχητικές. Η παιδική πείνα τροφοδοτείται από ακραία φτώχεια, άνιση και ανόμοια οικονομική ανάπτυξη, ανισότητα ανάμεσα στα φύλα και ένα κατεστραμμένο σύστημα διανομής τροφίμων. Η Αφρική παράγει περισσότερα τρόφιμα από ποτέ όμως αυτό δεν οδηγεί σε καλύτερη διατροφή. 

Μάλιστα η έρευνα επισημαίνει πως η πείνα των παιδιών έχει και οικονομικές επιπτώσεις, καθώς μπορεί να οδηγήσει σε μείωση του ΑΕΠ έως και 17% στις αφρικανικές χώρες. 

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Γαλλία: Ο Ερίκ Σιοτί των Ρεπουμπλικανών καθαιρέθηκε για τη σύμπλευση με τη Λεπέν και αρνείται να φύγει

Διεθνή / Γαλλία: Ο Ερίκ Σιοτί των Ρεπουμπλικανών καθαιρέθηκε για τη σύμπλευση με τη Λεπέν και αρνείται να φύγει

Οι σκηνές έξω από τα κλειδωμένα γραφεία των Ρεπουμπλικανών μαρτυρούν το χάος που επικρατεί στη γαλλική πολιτική σκηνή, μετά την προκήρυξη πρόωρων εκλογών
NEWSROOM