ΟΗΕ:100.000 Παλαιστίνιοι πρόσφυγες στην Λωρίδα της Γάζας θα περάσουν το χειμώνα σε σκηνές και καταφύγια ζώων

ΟΗΕ:100.000 Παλαιστίνιοι πρόσφυγες στην Λωρίδα της Γάζας θα περάσουν το χειμώνα σε σκηνές και καταφύγια ζώων Facebook Twitter
0


Σε άθλιες συνθήκες ζουν περίπου 100.000 Παλαιστίνιοι πρόσφυγες στην Λωρίδα της Γάζας οι προετοιμάζονται να περάσουν έναν ακόμη χειμώνα, χωρίς να διαθέτουν κατάλληλη στέγαση. Κάποιες οικογένειες ζουν κάτω από μουσαμάδες, σε καταφύγια ζώων ή φιλοξενούνται από συγγενείς ενώ μόλις ένα από τα σπίτια τους να έχει ανοικοδομηθεί, από τις ζημιές ή τις καταστροφές κτιρίων που προκάλεσε ο πόλεμος το 2014, ανέφερε εκπρόσωπος του Γραφείου Αρωγής και Έργων των Ηνωμένων Εθνών για τους Παλαιστίνιους Πρόσφυγες στην Μέση Ανατολή (UNRWA).


Τον περασμένο χειμώνα, τουλάχιστον τρία παιδιά πέθαναν από το κρύο, δήλωσε ο Κρίστοφερ Γκάνες, ένας εκπρόσωπος του Γραφείου Αρωγής του ΟΗΕ που παρέχει βοήθεια σε περίπου 5 εκατομμύρια Παλαιστίνιους πρόσφυγες που διαμένουν στην Λωρίδα της Γάζας, στην Δυτική Όχθη, το Λίβανο, την Ιορδανία και τη Συρία.


«Καθώς φτάνει ο χειμώνας, ανατριχιάζει κανείς στην σκέψη πώς αυτοί οι άνθρωποι θα καταφέρουν να επιβιώσουν», δήλωσε ο Γκάνες σε συνέντευξη που παραχώρησε αυτή την εβδομάδα. «Αυτό που χρειάζονται αυτοί οι άνθρωποι είναι κατάλληλη στέγαση», τόνισε.


Όπως υπογράμμισε, οι εργασίες ανοικοδόμησης στον θύλακα γης που ζουν 1,8 εκατομμύρια άνθρωποι έχουν επιβραθυνθεί, εξαιτίας της έλλειψης χρηματοδότησης, αλλά και της επιβολής αποκλεισμών που περιορίζει την εισαγωγή και εξαγωγή προϊόντων στην Λωρίδα της Γάζας.
«Οι βαθύτερες δυναμικές που παρουσιάστηκαν στον πόλεμο του 2014 εξακολουθούν να υπάρχουν στην περιοχή», σημείωσε ο Γκάνες, τονίζοντας πως η κατάσταση έχει επιδεινωθεί σε σχέση με το 2014, καθώς τα σπίτια 13.000 οικογενειών είναι πλέον μη κατοικήσιμα.


«Ακόμη και αν με έναν μαγικό τρόπο η Λωρίδα της Γάζας ανοικοδομείτο αύριο το πρωί, αν δεν επιτραπεί στην περιοχή να λειτουργήσει οικονομικά, είναι δύσκολο να δει κανείς το πώς θα βγει η περιοχή από ένα καθεστώς αστάθειας».


Η Παγκόσμια Τράπεζα είχε ανακοινώσει τον Μάιο πως η επιβολή αποκλεισμών, ο πόλεμος και η κακή διακυβέρνηση έχουν στραγγαλίσει την οικονομία της Λωρίδας της Γάζας, με τον δείκτη ανεργίας που ανέρχεται στο 43% - 68% στις ηλικίες 20 έως 24 - να είναι ο υψηλότερος σε παγκόσμια κλίματα.


Δεν υπάρχουν υπολογίσιμες εξαγωγές από την περιοχή από το 2007, όταν η Χαμάς ανέλαβε την εξουσία και οι αρχές του Ισραήλ επιβάλλουν αυστηρούς ελέγχους στην διακίνηση προϊόντων και στην μετακίνηση των κατοίκων από και προς την περιοχή, επικαλούμενοι θέματα ασφαλείας.


Σήμερα, το 90% του νερού στην Γάζα δεν είναι πόσιμο και ο ντόπιος πληθυσμός βασίζεται σχεδόν εξ' ολοκλήρου στους παράκτιους υδροφόρους ορίζοντες, που εκτιμάται πως θα είναι ακατάλληλοι για χρήση τον επόμενο χρόνο, ανέφερε το UNRWA. Οι περισσότεροι από τους κατοίκους της περιοχής καταναλώνουν ατομικά σε καθημερινή βάση 70 έως 90 λίτρα νερού – κάτω από το όριο του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας.


Ο αριθμός των ανθρώπων που λαμβάνουν επισιτιστική βοήθεια από το UNRWA αυξήθηκε στους 860.000 από 80.000 το 2000, ανέφερε ο Γκάνες, επισημαίνοντας πως οι κάτοικοι θα εξαρτώνται και από βοηθήματα σε παροχή πόσιμου νερού, καθώς λιγοστεύουν τα αποθέματα.

0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ιράν: Σοβαροί κίνδυνοι για την υγεία των πολιτών μετά τις σφοδρές επιθέσεις στις πετρελαϊκές εγκαταστάσεις

Διεθνή / Ιράν: Σοβαροί κίνδυνοι για την υγεία των πολιτών μετά τις σφοδρές επιθέσεις στις πετρελαϊκές εγκαταστάσεις

Η Ιρανική Ερυθρά Ημισέληνος προειδοποιεί για τοξικούς ρύπους και όξινη βροχή, καλώντας τους πολίτες να παραμείνουν σε εσωτερικούς χώρους για να αποφύγουν σοβαρούς κινδύνους για την υγεία
THE LIFO TEAM
«Τέλος μιας εποχής»: Ο θάνατος Χαμενεΐ θεωρείται για το Ιράν μια στιγμή αντίστοιχη με την πτώση του Τείχους του Βερολίνου

Διεθνή / «Τέλος μιας εποχής»: Ο θάνατος Χαμενεΐ θεωρείται για το Ιράν μια στιγμή αντίστοιχη με την πτώση του Τείχους του Βερολίνου

Την ώρα που η Συνέλευση των Ειδικών φέρεται να έχει ήδη ορίσει το πρόσωπο που θα διαδεχθεί τον Χαμενεΐ, αναλυτές εκτιμούν ότι η απώλεια της πιο ισχυρής προσωπικότητας του ιρανικού καθεστώτος, ενδέχεται να σηματοδοτεί το τέλος μιας ολόκληρης εποχής για την Ισλαμική Δημοκρατία
THE LIFO TEAM
Πόλεμος στη Μέση Ανατολή: Τουλάχιστον 400 νεκροί από ισραηλινές αεροπορικές επιδρομές στον Λίβανο

Διεθνή / Πόλεμος στη Μέση Ανατολή: Τουλάχιστον 400 νεκροί από ισραηλινές αεροπορικές επιδρομές στον Λίβανο

Μάρτυρες περιγράφουν εικόνες βιβλικής καταστροφής - Σπίτια γκρεμισμένα, τεράστιες τρύπες στο έδαφος, προσωπικά αντικείμενα των πολιτών διάσπαρτα στα συντρίμμια
THE LIFO TEAM
Τελ Αβίβ: Πύραυλος χτυπά την πόλη εν μέσω ζωντανής μετάδοσης – Σχεδόν 2.000 τραυματίες σε νοσοκομεία

Διεθνή / Τελ Αβίβ: Πύραυλος χτυπά την πόλη εν μέσω ζωντανής μετάδοσης – Σχεδόν 2.000 τραυματίες σε νοσοκομεία

Το σοβαρό περιστατικό καταγράφηκε πριν προλάβει να διακοπεί η σύνδεση - Οι επόμενες ώρες θεωρούνται κρίσιμες, καθώς η σύγκρουση δεν δείχνει σημάδια αποκλιμάκωσης
THE LIFO TEAM
Guardian: «Ένα πολύ επικίνδυνο άτομο» - Ο Πιτ Χέγκσεθ φαίνεται να πανηγυρίζει τη σφαγή στον πόλεμο με το Ιράν

Διεθνή / Guardian: «Ένα πολύ επικίνδυνο άτομο» - Ο Πιτ Χέγκσεθ φαίνεται να πανηγυρίζει τη σφαγή στον πόλεμο με το Ιράν

Αναλυτές εξηγούν μεταξύ άλλων ότι η ρητορική και η ιδεολογία του, μετατρέπουν έναν πολιτικό πόλεμο σε σχεδόν «ιερό πόλεμο» χριστιανικής προπαγάνδας ενάντια στο Ιράν
THE LIFO TEAM
OXI - Κέιτ Μίντλετον: Η φήμη που είχε διαψεύσει για τη σχέση της με τον πρίγκιπα Ουίλιαμ στην πρώτη τους συνέντευξη

Διεθνή / Κέιτ Μίντλετον: Η φήμη που διέψευσε για τη σχέση της με τον πρίγκιπα Ουίλιαμ στην πρώτη τους συνέντευξη

Στη συνέντευξη τους με αφορμή τον αρραβώνα τους το 2010, είχαν μιλήσει για τις φήμες που υπήρχαν τότε για τη σχέση τους, για την πρόταση γάμου, αλλά και για τον σύντομο χωρισμό τους το 2007
THE LIFO TEAM