Δεν είναι μόνο ο Γουόρεν Μπάφετ και ο Ντάνιελ Κρεγκ που ανησυχούν μήπως αφήσουν πάρα πολλά χρήματα στους απογόνους τους. Σε πρόσφατη έρευνα 2.000 εκατομμυριούχων, το 67% απάντησε πως φοβάται για τις αρνητικές επιπτώσεις που μπορεί να έχει στα παιδιά η αμύθητη περιουσία που θα τους αφήσουν.

 

Σύμφωνα με την The Motley Fool που διεξήγαγε την έρευνα, αυτοδημιούργητοι και μη κροίσοι, εκφράζουν την ανησυχία τους για το μέλλον των απογόνων τους και την πιθανότητα να διαχειριστούν ανεύθυνα τα τεράστια καταπιστεύματα και την λοιπή περιουσία που θα παραλάβουν χωρίς να έχουν κοπιάσει καθόλου. Κάποιοι μάλιστα αναρωτιούνται μήπως τα παιδιά τους γίνουν τεμπέλικα. 

 

Όλοι οι ερωτηθέντες στην έρευνα είχαν περιουσία άνω του ενός εκατομμυρίου δολαρίων. 

 

Το 67% των εκατομμυριούχων ανησυχούν μήπως αφήσουν «πάρα πολλά λεφτά» στα παιδιά τους

 

«Είναι ξεκάθαρο πως άτομα υψηλού εισοδήματος ανησυχούν για τον αντίκτυπο μιας πολύ μεγάλης κληρονομιάς», σημειώνει ο αναλυτής της Motley Fool, Jack Caporal. «Πολλοί σκέφτονται να αφήσουν τις περιουσίες τους υπό όρους που θα κινητοποιήσουν τους κληρονόμους τους να διατηρήσουν τις αξίες που θεωρούν σημαντικές, όπως η σκληρή δουλειά, οι καλές σχολικές επιδόσεις και μία ικανοποιητική επαγγελματική καριέρα». 

 

Στην ίδια έρευνα, το 85% των κληρονόμων που έπρεπε να ικανοποιήσει ορισμένες προϋποθέσεις για να λάβει την κληρονομιά, αναγνωρίζει πως είναι πιθανό ορισμένοι εξ αυτών να έλαβαν «υπερβολικά πολλά χρήματα». Αυτό πιστεύει ακόμα και το 84% όσων βρέθηκαν με «ουρανοκατέβατη» περιουσία μεταξύ 500.000 δολαρίων και ενός εκατομμυρίου.  

 

«Τα αποτελέσματα και οι απαντήσεις τους, οπωσδήποτε προκύπτουν από τις προσωπικές τους εμπειρίες. Είναι ενδιαφέρον γιατί αντιλαμβάνεται κανείς πως δεν είναι αβάσιμες ανησυχίες, αλλά σχετίζονται με τα βιώματά τους από την κληρονομιά μεγάλου πλούτου», λέει ο Caporal.

 

Η εικόνα αλλάζει όταν καλούνται να απαντήσουν κληρονόμοι μικρότερων περιουσιών: μεταξύ ατόμων που κληρονόμησαν από 100.000 έως 500.000 δολάρια, συμφωνεί το 78,5% ενώ ακόμα λιγότεροι φοβούνται τον «κίνδυνο» των πολλών χρημάτων, για περιουσίες που δεν ξεπερνούν τα 100.000 δολάρια. 

 

Όπως και να έχει, οι γονείς «θα είναι εκεί για αυτούς» αφού σε ποσοστό 60% θεωρούν πολύ σημαντικό να αφήσουν κληρονομιά και το 34% δηλώνει πως σκοπεύει να αφήσει πάνω από το 50% της περιουσίας στους κληρονόμους.