Ερευνα: 76% αποτελεσματικό το εμβόλιο της AstraZeneca - Για 3 μήνες μετά την 1η δόση

Ερευνα: 76% αποτελεσματικό το εμβόλιο της AstraZeneca - Για 3 μήνες μετά την 1η δόση Facebook Twitter
EPA
0

Το εμβόλιο για τη νόσο covid-19 που ανέπτυξε το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης σε συνεργασία με τη βρετανοσουηδική εταιρεία AstraZeneca είναι κατά 76% αποτελεσματικό για τις συμπτωματικές μολύνσεις για διάστημα τριών μηνών μετά τη χορήγηση της πρώτης δόσης - σύμφωνα με μελέτη που διενέργησε το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης.

Μάλιστα, η αποτελεσματικότητά του βελτιώνεται όταν χορηγηθεί και η δεύτερη δόση, σύμφωνα με την ίδια έρευνα. 

Το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης ανέφερε ότι τα ευρήματα στηρίζουν την απόφαση που έλαβε η βρετανική κυβέρνηση να παρατείνει το διάστημα από τη χορήγηση της πρώτης δόσης μέχρι την δεύτερη στις 12 εβδομάδες.

Σύμφωνα με το BBC, τα αποτελέσματα της έρευνας δείχνουν ότι το εμβόλιο της Οξφόρδης-AstraZeneca μπορεί να μειώσει τη διασπορά του κορωνοϊού, με τον υπουργό Υγείας της Βρετανίας, Ματ Χάνκοκ να κάνει λόγο για «εξαιρετική είδηση».

Τα συμπεράσματα της έρευνας προέρχονται από κλινικές μελέτες που έγιναν στη Βρετανία, τη Βραζιλία και τη Νότια Αφρική. Σύμφωνα με αυτά, μετά τη χορήγηση της πρώτης δόσης εξασφαλίζεται κάποια προστασία ενώ η ανοσοαπόκριση ενισχύεται αν είναι μεγαλύτερο το μεσοδιάστημα μέχρι τη δεύτερη δόση. Στις μελέτες συμμετείχαν άτομα ηλικίας από 18 έως 55 ετών.

«Η αποτελεσματικότητα του εμβολίου μετά την πρώτη δόση του εμβολίου, από την 22η μέχρι την 90ή ημέρα μετά τη χορήγηση ήταν 76%» και η ανάλυση υποδηλώνει ότι «η προστασία δεν μειώνεται κατά αυτήν την αρχική, τρίμηνη περίοδο», ανέφερε το Πανεπιστήμιο.

Μετά τη δεύτερη δόση, η αποτελεσματικότητα του εμβολίου αυξάνεται στο 82,4%, όταν αυτή χορηγείται έπειτα από τρεις μήνες. Αντίθετα, όταν η δεύτερη δόση χορηγείται σε διάστημα λιγότερο των έξι εβδομάδων από την πρώτη, η αποτελεσματικότητα έφτανε το 54,9%.

«Πέρα από τον αντίκτυπο στη μετάδοση, η έρευνα έδειξε ότι το εμβόλιο προσφέρει 76% προστασία από την πρώτη δόση για διάστημα τριών μηνών. Καθώς διαπίστωσαν ότι η προστασία δεν μειώθηκε το πρώτο τρίμηνο, η έρευνα, κατά τους επιστήμονες, υποδεικνύει ότι θα πρέπει να υπάρχει ένα κενό 4 έως 12 εβδομάδων από την πρώτη στη δεύτερη δόση. Η αποτελεσματικότητα του εμβολίου έδειξε να αυξάνεται όταν υπήρχε κενό 12 εβδομάδων μέχρι τη δεύτερη δόση», εξηγεί το BBC.

 


Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΝΤΟΝΑΛΝΤ ΤΡΑΜΠ ΙΡΑΝ

Διεθνή / «Δεν υπάρχουν πραγματικές παραχωρήσεις» στην απάντηση των ΗΠΑ, λέει το Ιράν

Η Τεχεράνη κατηγορεί τις ΗΠΑ για αδιάλλακτη στάση στις διαπραγματεύσεις για τον τερματισμό του πολέμου, προειδοποιώντας παράλληλα για σοβαρές συνέπειες σε περίπτωση νέας επίθεσης κατά του Ιράν
THE LIFO TEAM
ΝΤΟΝΑΛΝΤ ΤΡΑΜΠ ΛΕΥΚΟΣ ΟΙΚΟΣ ΑΙΘΟΥΣΑ ΧΟΡΟΥ

Διεθνή / Η χρηματοδότηση για την αίθουσα χορού των 400 εκατ. δολαρίων του Τραμπ κινδυνεύει έπειτα από απόφαση της Γερουσίας

Οι Δημοκρατικοί έχουν χαρακτηρίσει την αίθουσα χορού ακριβή και περιττή πολυτέλεια, σε μια περίοδο που οι Αμερικανοί αντιμετωπίζουν αυξανόμενο κόστος ζωής, όπως οι υψηλότερες τιμές καυσίμων
THE LIFO TEAM
ΝΤΟΝΑΛΝΤ ΤΡΑΜΠ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΑΠΟΖΗΜΙΩΣΕΙΣ ΣΥΜΜΑΧΟΙ ΤΖΟ ΜΠΑΙΝΤΕΝ ΕΦΟΡΙΑ

Διεθνή / ABC News: Η κυβέρνηση Τραμπ πρόκειται να συγκροτήσει «Επιτροπή Αλήθειας και Δικαιοσύνης» για την αποζημίωση των συμμάχων του

Οι αποζημιώσεις αφορούν άτομα που δήλωσαν θύματα κυβερνητικής «εργαλειοποίησης» των κρατικών μηχανισμών κατά την διακυβέρνηση του Τζο Μπάιντεν
THE LIFO TEAM