Η υψηλότερη θερμοκρασία που έχει καταγραφεί ποτέ στη Μόσχα, η οποία έχει ηπειρωτικό κλίμα, ήταν 33,4°C και είχε σημειωθεί το 1996.
Όμως εχθές Πέμπτη (10/7) έσπασε το ρεκόρ, φτάνοντας τους 33,9°C, όπως ανακοίνωσε η Ρωσική Μετεωρολογική Υπηρεσία στην ιστοσελίδα της την Παρασκευή.
Μάλιστα ανέφερε ότι είναι πολύ πιθανό να σημειωθεί νέο ρεκόρ μέσα στην ημέρα, καθώς η πρόγνωση έκανε λόγο για θερμοκρασίες που θα φτάσουν μέχρι και 36°C ή 37°C.
Ο καύσωνας αναμένεται να επιμείνει μέχρι τις αρχές της επόμενης εβδομάδας σε όλη την κεντρική Ρωσία και τη νότια Ευρώπη, με θερμοκρασίες «τρεις έως οκτώ βαθμούς πάνω από τα κανονικά κλιματικά επίπεδα», σύμφωνα με τη Ρωσική Μετεωρολογική Υπηρεσία.
Η πρωτοφανής ζέστη έκανε πολλούς κατοίκους της Μόσχας να πηγαίνουν στα εξοχικά τους, αλλά και σε πάρκα και σιντριβάνια μέσα στην πόλη.
«Είναι δύσκολο, παίρνω φάρμακα», είπε η 86χρονη Βαλεντίνα Αλεξάντροβνα σε δημοσιογράφο στο δρόμο στη Μόσχα.
Η ζέστη είναι ιδιαίτερα δύσκολη για εργαζόμενους σε εργοτάξια και για ηλικιωμένους.
Moscow, Russia, in unusual heatwave conditions, today marked 35 degrees. The guards at the Kremlin-wall are sweating. A colleague approaches , adjusts his service cap, wipes sweat from his forehead and cheeks with a handkerchief, then straightens the headgear and walked away. pic.twitter.com/TlYKuC3mLn
— sonja van den ende (@SonjaEnde) July 11, 2025
«Η ζέστη είναι ανυπόφορη», πρόσθεσε η Αλεξάντροβνα, λέγοντας ότι «δεν θυμάται ποτέ να έχει ξαναζήσει τέτοια θερμοκρασία».
Κάποιοι πήγαν να κολυμπήσουν σε λίμνες και κανάλια της πόλης, αν και υπάρχουν απαγορεύσεις για μπάνιο λόγω ρύπανσης.
«Το νερό είναι βρώμικο, δες. Είμαστε εδώ γιατί κοντά στο νερό αναπνέεται πιο εύκολα στους 33 βαθμούς», είπε ο 55χρονος Ίγκορ, αφού έκανε μια βουτιά στην περιοχή Τούσινο, βορειοδυτικά της πρωτεύουσας.
Moscow, Russia is experiencing hot weather with 34 C today.
— Thunder26 (@Thunder261) July 11, 2025
Many people took this opportunity to chill themselves at a pond.
July 11, 2025 pic.twitter.com/FNvBdtrVeJ
«Μπήκα μία φορά στο νερό, δύσκολα θα ξαναμπώ», είπε, προσθέτοντας ότι ήρθε στη Μόσχα από την Κριμαία, που κατέλαβε η Ρωσία από την Ουκρανία το 2014, στην αρχή της σύγκρουσης ανάμεσα στο Κίεβο και τους φιλορώσους αυτονομιστές.
Οι επιστήμονες εδώ και χρόνια προειδοποιούν ότι η κλιματική αλλαγή, που οφείλεται στην καύση ορυκτών καυσίμων από τον άνθρωπο, προκαλεί όλο και πιο συχνά και πιο έντονα ακραία καιρικά φαινόμενα, όπως καύσωνες και ξηρασίες.
Η Δυτική Ευρώπη κατέγραψε τον πιο ζεστό Ιούνιο στην ιστορία της τον περασμένο μήνα, σύμφωνα με την ευρωπαϊκή υπηρεσία Copernicus.
Με πληροφορίες από France24