Σύμβουλος του Τζουλιάνι φέρεται να είπε σε πρώην στέλεχος της CIA πως η απονομή χάριτος από τον Τραμπ θα κοστίσει 2 εκατ. δολ

Σύμβουλος του Τζουλιάνι φέρεται να είπε σε πρώην στέλεχος της CIA πως η απονομή χάριτος από τον Τραμπ θα κοστίσει 2 εκατ. δολ Facebook Twitter
Σύμβουλος του Τζουλιάνι είπε σε πρώην αξιωματικό της CIA ότι η απονομή χάριτος «θα κοστίσει 2 εκατ. δολ» (EPA)
0

Συνεργάτης του πρώην δημάρχου Νέας Υόρκης και δικηγόρου του Ντόναλντ Τραμπ, Ρούντι Τζουλιάνι, φέρεται να είπε σε πρώην αξιωματικό της CIA ότι η κίνηση απονομής χάριτος από τον Τραμπ θα «κοστίσει 2 εκατομμύρια δολάρια».

Η έκθεση, που επικαλούνται οι New York Times, περιγράφει λεπτομερώς τις ευρέως διαδεδομένες και, σε ορισμένες περιπτώσεις, επικερδείς πιέσεις, που εμπλέκουν άτομα που ζητούν χάρη καθώς ο χρόνος του Τραμπ στην προεδρία τελειώνει.

Ο 45ος πρόεδρος των ΗΠΑ, ο μόνος που έχει κατηγορηθεί και απειληθεί με απομάκρυνση από το αξίωμα δύο φορές, φεύγει από τον Λευκό Οίκο την Τετάρτη λίγο πριν την ορκωμοσία Μπάιντεν.

Ο πρώην αξιωματικός της CIA John Kiriakou, ο οποίος φυλακίστηκε το 2012 για διαρροή της ταυτότητας ενός πράκτορα που εμπλέκεται σε βασανιστήρια, είπε στους Times ότι γέλασε με την παρατήρηση του συνεργάτη του Τζουλιάνι, ο οποίος ως προσωπικός πληρεξούσιος του Τραμπ ενδέχεται και ο ίδιος να είναι παραλήπτης χάρης από τον απερχόμενο πρόεδρο.

«Δύο εκατομμύρια δολάρια - είσαι με τα καλά σου;» φέρεται να είπε ο Κiriakou. «Ακόμα κι αν είχα δύο εκατομμύρια δολάρια, δεν θα τα ξόδευα για να ανακτήσω τη σύνταξη των 700.000 δολ».

Ένας συνεργάτης του Kiriakou ενημέρωσε για τη συγκεκριμένη συνομιλία το FBI, ανέφεραν οι Times.

Προκειμένου να ανταμείψει τους παραβάτες που δείχνουν μεταμέλεια, οι προεδρικές χάρες δεν συνεπάγονται αυτόματα αθωότητα. Οι πρόεδροι τις χρησιμοποιούν συχνά για να ανταμείψουν τους συμμάχους τους, αλλά ο Τραμπ έχει οδηγήσει αυτή την πρακτική στα άκρα.

Μεταξύ των πρόσφατων παραληπτών των απονομών χάριτος ή πράξεων επιείκειας από τον Τραμπ, είναι ο Michael Flynn, ο πρώτος σύμβουλος εθνικής ασφάλειας του απερχόμενου προέδρου που ομολόγησε την ενοχή του, όταν παραδέχτηκε ότι είπε ψέματα στο FBI για επαφές του με τη Ρωσία.

Δεύτερη περίπτωση αυτή του Roger Stone, πολιτικού απατεώνα, όπως χαρακτηρίζει ο Guardian, ο οποίος δεν έδειξε τον Τραμπ κατά τη διάρκεια της ρωσικής έρευνας στην οποία καταδικάστηκε για παρεμπόδιση του Κογκρέσου.

Επόμενος που έλαβε χάρη, ο Paul Manafort, πρώην διευθυντής της εκστρατείας του Τραμπ, που καταδικάστηκε για την υπόθεση της έρευνας της Ρωσίας .

Και ο Charles Kushner, πατέρας του γαμπρού του Τραμπ, Jared, ήταν μεταξύ εκείνων που έλαβαν χάρη. Αυτός έχε καταδικαστεί για φορολογική απάτη και αντίποινα μαρτύρων.

Η έκθεση Times περιγράφει λεπτομερώς ένα «ad hoc» σύστημα του Λευκού Οίκου για την απονομή χάριτος, το οποίο, όπως αναφέρει, διευθύνεται από τον Jared Kushner, σύζυγο της Ιβάνα Τραμπ. Η απονομή χάριτος γίνεται παρακάμπτοντας τη συνηθισμένη «διαδικασία εντατικής αναθεώρησης του τμήματος δικαιοσύνης με σκοπό τον εντοπισμό και τον έλεγχο των πιο άξιων παραληπτών από χιλιάδες αιτήσεις για απόδοση χάρης».

Η έκθεση εντόπισε επίσης εκπροσώπους ομάδων συμφερόντων που ανέφεραν ότι ζητούσαν χάρη για λογαριασμό πελατών που πληρώνουν τέλη. Αυτό δεν είναι παράνομο, ωστόσο.

Η Margaret Love, η οποία ήταν για επτά χρόνια δικηγόρος χάριτος των Ηνωμένων Πολιτειών στο Υπουργείο Δικαιοσύνης, δήλωσε ότι «Αυτό το είδος επηρεάζει την εκδοχή (της απονομής χάρης), το σύστημα ειδικών προνομίων αρνείται την εκτίμηση των εκατοντάδων απλών ανθρώπων που έχουν υπαχθεί υπάκουα στην ουρά όπως απαιτείται από τους κανόνες του υπουργείου Δικαιοσύνης και αποτελεί βασική παραβίαση της μακροχρόνιας προσπάθειας να γίνει αυτή η διαδικασία τουλάχιστον δίκαιη».

Ο Ντόναλντ Τραμπ θα χάσει τη νομική προστασία μόλις αποχωρήσει από το αξίωμα  του Προέδρου ενώ σύμφωνα με πληροφορίες έχει συζητήσει το ενδεχόμενο απονομής χάριτος στον εαυτό του, τον γαμπρό του, τον Ρούντι Τζουλιάνι, άλλα μέλη της οικογένειά του αλλά και στενούς βοηθούς του. Δεν είναι σαφές εάν θα μπορούσε να δώσει χάρη στον εαυτό του ωστόσο.

Νεότερες πληροφορίες από πηγή που επικαλείται το Reuters, ωστόσο αναφέρουν ότι προς το παρόν ο απερχόμενος Πρόεδρος των ΗΠΑ δεν σκοπεύει, προς το παρόν, τουλάχιστον να δώσει χάρη στον εαυτό του.

Ωστόσο, οι χάρες που εκδίδονται κατά την αποχώρηση ενός προέδρου από τον Λευκό Οίκο δεν είναι κάτι το ασυνήθιστο.

Παραδόξως, ο Μπιλ Κλίντον απένειμε χάρη στον φυγόδικο χρηματοδότη Marc Rich την τελευταία του ημέρα ως πρόεδρος το 2001.

Ο Kiriakou είπε στους Times ότι η αναζήτησή του για να λάβει χάρη προέκυψε κατά τη διάρκεια συνάντησης με τον Ρούντι Τζουλιάνι για κάποιο άλλο θέμα, στο ξενοδοχείο Trump International στην Ουάσιγκτον πέρυσι.

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης, η οποία φέρεται να «περιελάβανε σημαντική ποσότητα αλκοόλ», ο Ρούντι Τζουλιάνι πήγε στο μπάνιο. Τότε, είπε ο Kiriakou, ο ανώνυμος συνεργάτης του πρώην δημάρχου του είπε πως «Θα κοστίσει 2 εκατομμύρια δολάρια - θα θέλει δύο εκατομμύρια δολάρια».

Οι Times ανέφεραν ότι ο Τζουλιάνι απέρριψε τους ισχυρισμούς του Kiriakou και είπε ότι δεν λειτούργησε ως μεσίτης χάριτος για τον Τραμπ.

«Είναι σαν σύγκρουση συμφερόντων», ανέφερε ο ίδιος, προσθέτοντας ότι παρόλο που είχε ακούσει να προσφέρονται μεγάλες αμοιβές για χάρη, «έχω αρκετά χρήματα. Δεν πεινάω» τόνισε.

Αυτή την εβδομάδα ωστόσο, αναφέρθηκε ότι ο Τραμπ, θυμωμένος με τον Τζουλιάνι για την αποτυχία σχεδόν όλων των αγωγών για την ανατροπή του εκλογικού αποτελέσματος, έδωσε εντολή στο προσωπικό να μην πληρώσει τα νομικά του τέλη.

Ο Ken Frydman, γραμματέας Τύπου του Τζουλιάνι τη δεκαετία του 1990, σχολίασε σχετικά: «Ξαπλώστε το βράδυ με σκύλους και θα ξυπνήσεις το πρωί με  ψύλλους και χωρίς 20.000 δολ. την ημέρα.».

Με πληροφορίες του Guardian/The New York Times

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η Χαμάς έδωσε στη δημοσιότητα βίντεο όπου εμφανίζεται Ισραηλινοαμερικανός όμηρος

Διεθνή / Η Χαμάς έδωσε στη δημοσιότητα βίντεο όπου εμφανίζεται Ισραηλινοαμερικανός όμηρος

Στο βίντεο διάρκειας σχεδόν τριών λεπτών, ο Γκόλντμπεργκ-Πόλιν, ο οποίος φαίνεται να του λείπει το ένα χέρι, αυτοπαρουσιάζεται και ζητά από την ισραηλινή κυβέρνηση να τους επιστρέψει στο σπίτι
NEWSROOM