Πούτιν: Αν Ρώσοι πράκτορες ήθελαν να σκοτώσουν τον Ναβάλνι, θα είχαν τελειώσει τη δουλειά

Πούτιν: Αν Ρώσοι πράκτορες ήθελαν να σκοτώσουν τον Ναβάλνι, θα είχαν τελειώσει τη δουλειά Facebook Twitter
EPA
0

Ο Βλαντιμίρ Πούτιν δήλωσε ότι αν οι ρωσικές υπηρεσίες πληροφοριών είχαν βάλει στο στόχαστρο τον Αλεξέι Ναβάλνι τότε θα είχαν «τελειώσει τη δουλειά».

Ο Ρώσος πρόεδρος παραχώρησε την παραδοσιακή μαραθώνια συνέντευξη Τύπου, που δίνει στο τέλος κάθε χρονιάς. Σε ερώτηση γιατί δεν έχει ανοίξει έρευνα στη Ρωσία για την απόπειρα δολοφονίας του σφοδρότερου επικριτή του, ο Πούτιν στράφηκε κατά της έρευνας του Bellingcat, που ανέφερε ότι Ρώσοι πράκτορες δηλητηρίασαν τον Ναβάλνι.


Χωρίς να αναφέρει το όνομα του 44χρονου, ο Πούτιν υποστήριξε ότι ο «ασθενής στην κλινική του Βερολίνου» έχει τη στήριξη των αμερικανικών υπηρεσιών ασφαλείας, οπότε- συνέχισε- θα ήταν φυσικό να τον παρακολουθούν Ρώσοι πράκτορες.

Ο Βλαντιμίρ Πούτιν απέρριψε τα δημοσιεύματα ότι Ρώσοι πράκτορες δηλητηρίασαν τον Αλεξέι Ναβάλνι, λέγοντας ότι αν η FSB υπηρεσία πληροφοριών είχε βάλει στο στόχαστρο, τότε θα «είχαν τελειώσει τη δουλειά».

«Αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι τον δηλητηρίασαν», συνέχισε ο Πούτιν γελώντας. «Ποιος έχει ανάγκη να κάνει κάτι τέτοιο; Αν ήθελαν να το κάνουν, θα είχαν τελειώσει τη δουλειά», πρόσθεσε.

Σύμφωνα με την έρευνα του Bellingcat, μία ομάδα παρακολουθούσε τον Ναβάλνι από το 2017, όταν ανακοίνωσε ότι σχεδιάζει να είναι υποψήφιος στις προεδρικές εκλογές, κόντρα στον Πούτιν. Η έρευνα κατέληξε στην εμπλοκή των Ρώσων πρακτόρων με βάση τα στοιχεία από ταξίδια και τηλεφωνικά αρχεία.

«Πιστεύετε ότι δεν ξέρουμε ότι χρησιμοποιούν τον γεωεντοπισμό; Οι υπηρεσίες πληροφοριών μας το ξέρουν αυτό. Πράκτορες της FSB και άλλων ειδικών υπηρεσιών το γνωρίζουν αυτό. Και χρησιμοποιούν τα τηλέφωνα τους εκεί που πιστεύουν ότι είναι απαραίτητο, χωρίς να κρύβουν τη θέση τους», ανέφερε ακόμη ο Ρώσος πρόεδρος, θέλοντας να καταρρίψει τα όσα αναφέρει η έρευνα.

Στις δηλώσεις του, ο Πούτιν υποστήριξε ότι ο Ναβάλνι χρησιμοποίησε τον «ισχυρισμό» περί δηλητηρίασης ως «μία τεχνική για να ενισχύσει το προφίλ του». «Η σύζυγός του μου ζήτησε και αμέσως έδωσα εντολή να του επιτρέψουν να φύγει από τη χώρα και να νοσηλευτεί στη Γερμανία... Είναι ένα κόλπο για να επιτεθούν στους ηγέτες (της Ρωσίας)», συνέχισε και έκανε λόγο για «φυτευτά» δημοσιεύματα.

 

«Ο Τραμπ δεν θα φύγει από την πολιτική ζωή»

Μία από τις ερωτήσεις που δέχθηκε ο Βλαντιμίρ Πούτιν ήταν γιατί οι Ρώσοι χάκερ απέτυχαν να βοηθήσουν τον Ντόναλντ Τραμπ να επανεκλεγεί. Μια ερώτηση που ο Ρώσος πρόεδρος χαρακτήρισε πρόκληση.

«Ρώσοι χάκερ δεν βοήθησαν τον σημερινό πρόεδρο των ΗΠΑ να εκλεγεί και δεν παρεμβαίνουν στις εσωτερικές υποθέσεις αυτής της μεγάλης δύναμης», είπε ο Πούτιν και έκανε λόγο για εικασίες που αποτελούν πρόσχημα για να πληγούν οι σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών.

Επίσης, ρωτήθηκε αν η Ρωσία είναι διατεθειμένη να στηρίξει τον Τραμπ όταν εκείνος φύγει από τον Λευκό Οίκο και να του δώσει μια δουλειά ή άσυλο στη χώρα.

«Ο Τραμπ δεν έχει καμία ανάγκη να ψάξει δουλειά στη Ρωσία. Σχεδόν το 50% των πολιτών τον ψήφισαν, αν μετράμε τη λαϊκή ψήφο και όχι εκείνη του σώματος των εκλεκτόρων», είπε ο Πούτιν. «Ο Τραμπ έχει μια αρκετά μεγάλη βάση υποστήριξης στις ΗΠΑ και- από ό,τι καταλαβαίνω- δεν πρόκειται να φύγει από την πολιτική ζωή της χώρας του», πρόσθεσε.

Διεθνή
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Να πείσει Ισραήλ και Ιράν πως έχουν «κερδίσει» αμφότεροι, επιδιώκει η διεθνής κοινότητα

Διεθνή / Ανάλυση Skynews: Πώς ΗΠΑ και σύμμαχοι φτιάχνουν κόκκινη γραμμή για να μην προκληθεί γενικευμένος πόλεμος Ισραήλ-Ιράν

Η επίθεση της Τεχεράνης με 350 πυραύλους και ρουκέτες σε ισραηλινό έδαφος σε απάντηση του βομβαρδισμού της ιρανικής πρεσβείας στη Δαμασκό - Οι προειδοποιήσεις και το παρασκήνιο
NEWSROOM
Η κληρονόμος Ίβι Γκετί κατέθεσε αίτηση διαζυγίου- Ο σύζυγός της την αμφισβητεί

Διεθνή / Η κληρονόμος Ίβι Γκετί κατέθεσε αίτηση διαζυγίου- Ο σύζυγός της την αμφισβητεί

Το αγαπημένο παιδί της μόδας, η Ίβι Γκετί παρευρέθηκε στο Met Gala το 2022 και το 2023, ενώ την ίδια ώρα είναι κεντρικό πρόσωπο στις εβδομάδες μόδας της Νέας Υόρκης, του Λονδίνου και του Παρισιού
NEWSROOM
Συνελήφθησαν δύο ύποπτοι για την επίθεση στον πιο έμπιστο συνεργάτη του Ναβάλνι

Διεθνή / Συνελήφθησαν δύο ύποπτοι για την επίθεση στον πιο έμπιστο συνεργάτη του Ναβάλνι

Ο Λεονίντ Βολκόφ οργάνωνε τις πολιτικές εκστρατείες του Αλεξέι Ναβάλνι, ζώντας αυτοεξόριστος στη Λιθουανία και πρόσφατα δέχτηκε επίθεση εκεί με σφυρί. Τώρα δύο ύποπτοι συνελήφθησαν στην Πολωνία
NEWSROOM