Υπόθεση Ναβάλνι: Έρευνα «δείχνει» τη ρωσική FSB πίσω από τη δηλητηρίαση - «Με παρακολουθούσαν 3 χρόνια» [ΒΙΝΤΕΟ]

Υπόθεση Ναβάλνι: Έρευνα «δείχνει» τη ρωσική FSB πίσω από τη δηλητηρίαση - «Με παρακολουθούσαν 3 χρόνια» [ΒΙΝΤΕΟ] Facebook Twitter
EPA
0

Σύμφωνα με έρευνα που διεξήχθη από διάφορα μέσα ενημέρωσης, ο Ρώσος πολιτικός της αντιπολίτευσης Αλεξέι Ναβάλνι δηλητηριάστηκε προφανώς από μέλη της ρωσικής υπηρεσίας πληροφοριών FSB.

Όπως γράφει το περιοδικό «Der Spiegel», έχουν αναγνωριστεί τουλάχιστον οκτώ συνεργάτες της που έχουν πετάξει περισσότερες από 30 φορές πριν από αυτόν προς τους ταξιδιωτικούς προορισμούς του από το 2017 και επέστρεψαν στη Μόσχα λίγο μετά. Δύο από τους υπόπτους θεωρείται επίσης ότι ανήκουν σε μονάδες της εν λόγω μυστικής υπηρεσίας που έχουν ήδη συνδεθεί με την δηλητηρίαση.

Τους τελευταίους μήνες, το περιοδικό «Der Spiegel» ερεύνησε τις συνθήκες της δηλητηρίασης μαζί με τις ερευνητικές πλατφόρμες «Bellingcat» και «The Insider» καθώς και το αμερικανικό κανάλι ειδήσεων CNN. Ο Ναβάλνι κατέρρευσε στις 20 Αυγούστου κατά την διάρκεια πτήσης από το Τομσκ της Σιβηρίας προς τη Μόσχα. Δύο ημέρες αργότερα, ο 44χρονος μεταφέρθηκε στο πανεπιστημιακό νοσοκομείο Charité του Βερολίνου για θεραπεία.

Σύμφωνα με πληροφορίες από τρία ευρωπαϊκά εργαστήρια, o Ναβάλνι δηλητηριάστηκε με νευροτοξικό παράγοντα από την οικογένεια Novitschok.


«Μία ειδική ομάδα δολοφόνων της FSB με παρακολουθούσε για περισσότερο από τρία χρόνια και προσπάθησε πολλές φορές να με σκοτώσει. Μία επιχείρηση αυτού του μεγέθους δεν θα μπορούσε να έχει εγκριθεί από κανέναν άλλον πέρα από τον Πούτιν. Τον κατηγορώ για εθνική τρομοκρατία. Παρακολουθείστε την έρευνα με αγγλικούς υπότιτλους», έγραψε νωρίτερα σήμερα στο Twitter ο Ναβάλνι. 

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ/Deutschlandfunk/Der Spiegel

Διεθνή
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ