Γαλλία: Έρευνες σε 76 τζαμιά - Μαζική επιχείρηση κατά του «ισλαμιστικού αυτονομισμού»

Γαλλία: Έρευνες σε 76 τζαμιά - Μαζική επιχείρηση κατά του «ισλαμιστικού αυτονομισμού» Facebook Twitter
Φωτογραφία αρχείου EPA
0

Η Γαλλία ξεκίνησε έρευνα για δεκάδες τζαμιά σε όλη τη χώρα, στο πλαίσιο μαζικής επιχείρησης κατά του «ισλαμιστικού αυτονομισμού» όπως το θέτει η κυβέρνηση Μακρόν.

Ο υπουργός Εσωτερικών της Γαλλίας, Ζεράρ Νταρμανέν, δήλωσε ότι οι αρχές κάνουν έρευνα για 76 τζαμιά, εξετάζοντας εξονυχιστικά τα οικονομικά τους, αλλά και δραστηριότητες όπως τα ισλαμικά σχολεία για παιδιά. Οι αρχές υποπτεύονται ότι κάποιοι ιμάμηδες διαδίδουν το μίσος κατά άλλων θρησκειών, ή επικρίνουν αξίες της γαλλικής δημοκρατίας όπως η ισότητα των φύλων.

«Υπάρχουν σε κάποιες περιοχές- μερικές φορές πολύ έντονα- χώροι λατρείας που είναι ξεκάθαρα κατά της Δημοκρατίας», δήλωσε ο Νταρμανέν στο RTL. Επίσης, οι αρχές υποπτεύονται ότι κάποιοι πιστοί που πηγαίνουν σε αυτά τα τζαμιά ανέχονται την τρομοκρατία. «Αν αυτές οι υποψίες επιβεβαιωθούν, θα ζητήσω το κλείσιμό τους», τόνισε.

Η έρευνα είναι στο πλαίσιο της κυβερνητικής καμπάνιας για να ξεριζωθεί αυτό που ο Μακρόν έχει αποκαλέσει «ισλαμιστικό αυτονομισμό». Η κυβέρνηση ενέτεινε αυτές τις προσπάθειές μετά τη δολοφονία του καθηγητή Σαμουέλ Πατί σε προάστιο του Παρισιού, επειδή είχε δείξει σκίτσα του Μωάμεθ σε μαθητές του.

Την επόμενη εβδομάδα η κυβέρνηση αναμένεται να παρουσιάσει νομοσχέδιο που, αν εγκριθεί, θα απαιτεί την εκπαίδευση των ιμάμηδων στη Γαλλία, θα απαγορεύει την κατ' οίκον διδασκαλία για τα παιδιά όπως και θα προβλέπει ότι θα παρακολουθούνται οι ξένες επενδύσεις σε θρησκευτικούς οργανισμούς στη Γαλλία.

Οι γαλλικές αρχές δεν έχουν δημοσιοποιήσει ποια τζαμιά είναι στόχος έρευνας, αλλά ήδη υπάρχουν αντιδράσεις και κάποιοι εκφράζουν φόβους ότι τα μέτρα θα στιγματίσουν τη γαλλική μουσουλμανική κοινότητα, μία από τις μεγαλύτερες της Ευρώπης και θα της στερήσει την ταυτότητά της.

«Είναι εύκολο να κυνηγήσεις τα τζαμιά και να τα κατηγορήσεις για όλα. Όμως, τα τζαμιά δεν είναι το πρόβλημα», δήλωσε ο M'Hammed Henniche, πρόεδρος ένωσης που διαχειρίζεται τζαμί σε προάστιο του Παρισιού.

Το συγκεκριμένο τζαμί έκλεισε για έξι μήνες επειδή στον λογαριασμό του στο Facebook δημοσιεύθηκε εμπρηστικό βίντεο από γονιό μαθητή στο σχολείο του Πατί. Ο Henniche δήλωσε ότι πρότεινε στις τοπικές αρχές να στηθεί σύστημα με κάμερες παρακολούθησης εντός του τζαμιού, όπως και να αντικατασταθεί ο ιμάμης, προκειμένου να λειτουργήσει ξανά.

Από την πλευρά του, ο Νταρμανέν υπεραμύνθηκε της στρατηγικής της κυβέρνησης, λέγοντας ότι η έρευνα στοχεύει σε ένα μικρό ποσοστό από τα συνολικά 2.600 τζαμιά της χώρας. «Σχεδόν όλοι οι μουσουλμάνοι στη Γαλλία σέβονται τους κανόνες της Δημοκρατίας και εκείνοι είναι τα πρώτα θύματα του ακραίου ισλάμ», συμπλήρωσε ο υπουργός Εσωτερικών.

Με πληροφορίες από WSJ

 

 

Διεθνή
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Τζέφρι Έπσταϊν: Λιγότερο από το 1% των αρχείων έχει δοθεί στη δημοσιότητα, αναφέρει το αμερικανικό υπουργείο Δικαιοσύνης

Διεθνή / Τζέφρι Έπσταϊν: Λιγότερο από το 1% των αρχείων έχει δοθεί στη δημοσιότητα, αναφέρει το αμερικανικό υπουργείο Δικαιοσύνης

Η προθεσμία για τη δημοσιοποίηση των αρχείων έχει λήξει εδώ και περισσότερες από δύο εβδομάδες - Το υπουργείο Δικαιοσύνης έχει αποδώσει την καθυστέρηση εν μέρει στην ανάγκη λήψης μέτρων για την προστασία των θυμάτων
THE LIFO TEAM
Σάλος με το Grok: Κατηγορείται για ακατάλληλες ΑΙ εικόνες διασημοτήτων μεταξύ των οποίων η Κέιτ Μίντλετον

Διεθνή / Σάλος με το Grok: Κατηγορείται για ακατάλληλες ΑΙ εικόνες διασημοτήτων μεταξύ των οποίων η Κέιτ Μίντλετον

Η πριγκίπισσα της Ουαλίας, μία ηθοποιός από το «Stranger Things» και μία δημοσιογράφος του BBC είναι μόνο μερικά από τα θύματα δημιουργίας ψεύτικων ακατάλληλων φωτογραφιών
THE LIFO TEAM
Ο Τραμπ αποσύρει τις ΗΠΑ από δεκάδες διεθνείς οργανισμούς και φορείς του ΟΗΕ

Διεθνή / Ο Τραμπ αποσύρει τις ΗΠΑ από δεκάδες διεθνείς οργανισμούς και φορείς του ΟΗΕ

Ο Λευκός Οίκος ανέφερε ότι οι δεκάδες οργανισμοί από τους οποίους η Ουάσιγκτον επιδιώκει να αποχωρήσει το συντομότερο δυνατό προωθούν «ριζοσπαστικές κλιματικές πολιτικές, παγκόσμια διακυβέρνηση και ιδεολογικά προγράμματα που συγκρούονται με την κυριαρχία και την οικονομική ισχύ των ΗΠΑ»
THE LIFO TEAM
ΝΙΚΟΛΑΣ ΜΑΔΟΥΡΟ ΒΕΝΕΖΟΥΕΛΑ ΗΠΑ ΕΙΣΒΟΛΗ

Διεθνή / Πότε μια στρατιωτική επιχείρηση θεωρείται «εισβολή»: Η υπόθεση Μαδούρο και τα στοιχήματα

Στοιχήματα εκατομμυρίων δολαρίων είχαν τοποθετηθεί για το ενδεχόμενο εισβολής των ΗΠΑ στη Βενεζουέλα, αλλά η εταιρεία Polymarket υποστηρίζει ότι η επιχείρηση δεν καλύπτει τον ορισμό της αγοράς
THE LIFO TEAM
ΖΕΛΕΝΣΚΙ ΟΥΚΡΑΝΙΑ ΗΠΑ ΡΩΣΙΑ

Διεθνή / Ζελένσκι: Δεν υπάρχει σαφής δέσμευση των συμμάχων για την ασφάλεια της Ουκρανίας

Η τοποθέτησή του ήρθε μία μέρα μετά την ανακοίνωση Λονδίνου και Παρισιού ότι υπέγραψαν «δήλωση πρόθεσης» για αποστολή στρατευμάτων στην Ουκρανία, εφόσον υπάρξει συμφωνία ειρήνης με τη Ρωσία
THE LIFO TEAM