Ιταλία: Σπίτια έναντι 1 ευρώ με email στον δήμαρχο

Ιταλία: Σπίτια έναντι 1 ευρώ με email στον δήμαρχο Facebook Twitter
Getty Images
0

Τα σπίτια με ένα ευρώ στην Ιταλία επιστρέφουν, αυτή τη φορά σε ένα χωριό της περιφέρειας Μολίζ, αλλά αυτή τη φορά, η διάθεσή τους γίνεται με διαφορετικό τρόπο. 

To Castropignano, ένα χωριό στην κορυφή του οποίου βρίσκονται τα ερείπια ενός μεσαιωνικού κάστρου, 225 χιλιόμετρα νοτιοδυτικά της Ρώμης είναι η πλέον πρόσφατη κοινότητα που προσφέρει εγκαταλελειμμένα σπίτια σε νέους κατοίκους. Έχουν προηγηθεί κοινότητες στην Σικελία και στο Αμπρούτσο, που παρουσίασαν πρωτοβουλίες για να προσελκύσουν κατοίκους το τελευταίο μήνα. Ωστόσο, σε αντίθεση με άλλες απόπειρες, κατά τις οποίες τα σπίτια έβγαιναν σε προσφορά έναντι ενός ευρώ, το Castropignano προσφέρει τα ακίνητα με διαφορετικό τρόπο. Υπάρχουν περίπου 100 εγκαταλελειμμένα σπίτια στο χωριό, αλλά αντί για να πωληθούν σε εκείνους που θα προσφέρουν τα περισσότερα, ο δήμαρχος Nicola Scapillati θέλει να «αντιστοιχήσει» τους ενδιαφερόμενους με το κατάλληλο ακίνητο γι' αυτούς. 

«Το σχέδιο λειτουργεί κάπως διαφορετικά εδώ», λέει. «Κινούμαι σε δύο παράλληλα μονοπάτια, προσεγγίζοντας τους μελλοντικούς αγοραστές και τους παλιούς ιδιοκτήτες μαζί, βήμα - βήμα, ώστε η ζήτηση να συναντήσει την προσφορά» αναφέρει, εξηγώντας πως πρέπει να αποφευχθεί η φρενίτιδα και η κερδοσκοπία. Έτσι, τα ενδιαφερόμενα μέρη επικοινωνούν με τον ίδιο τον Scapillati.

«Καλωσορίζω όποιον θέλει να αγοράσει ένα νέο οίκημα εδώ να μου στείλει ένα email στο [email protected] με ένα αναλυτικό σχέδιο για το πώς σκοπεύει να το διαμορφώσει και τι θέλει να κάνει με την περιουσία του - αν το θέλει να το κάνει σπίτι, B&B, κατάστημα , ή μπουτίκ», αναφέρει ο δήμαρχος προσθέτοντας πως οι ενδιαφερόμενοι πρέπει να γράψουν όποιες απαιτήσεις έχουν - όπως για παράδειγμα η πρόσβαση για ΑμεΑ. «Το χωριό είναι μικρό και τα αυτοκίνητα δεν μπορούν πάντα να περάσουν από τα σοκάκια και τα σκαλιά.» Όσο πιο λεπτομερές είναι το αίτημα, τόσο πιο εύκολα θα βρεθεί το κατάλληλο κτίριο. 

Ο δήμαρχος υποστηρίζει πως πρόκειται για μία «στοχευμένη και εξατομικευμένη επιχείρηση» και προσθέτει πως οι άνθρωποι πρέπει να γνωρίζουν τι ακριβώς υπογράφουν. Για να το κάνει ακόμα πιο επίσημο, ο Scapillati έστειλε ειδοποιήσεις σε ιταλικές πρεσβείες στο εξωτερικό, ενημερώνοντας για το έργο. Υπάρχουν, φυσικά, προϋποθέσεις. Οι αγοραστές πρέπει να ανακαινίσουν το ακίνητο εντός τριών ετών από την αγορά και να καταβάλουν εγγύηση 2.000 ευρώ, η οποία θα επιστραφεί μόλις ολοκληρωθούν οι εργασίες.

Η επιχείρηση ξεκίνησε τον Οκτώβριο, όταν οι αρχές ενημέρωσαν τους ιδιοκτήτες εγκαταλελειμμένων ακινήτων ότι εάν δεν τα ανακαινίζονταν οι ίδιοι, η πόλη θα προχωρήσει στην κατάσχεσή τους για λόγους ασφαλείας. Έως τώρα πολλοί ιδιοκτήτες έχουν συμφωνήσει να εκχωρήσουν τα ακίνητά τους καθώς δεν θέλουν να επωμιστούν το κόστος κατεδάφισης. Ο δήμαρχος ευελπιστεί πως τουλάχιστον πενήντα ακόμη θα πράξουν ανάλογα. Αν δεν το κάνουν οι αρχές θα προχωρήσουν στην κατάσχεσή τους και θα τα διαθέσουν στην αγορά. Εν τω μεταξύ, δεκάδες ενδιαφερόμενοι από όλη την Ευρώπη, έχουν ήδη επικοινωνήσει μαζί του, ζητώντας να αγοράσουν τα σπίτια. Και ελπίζει ότι, με τη βοήθειά τους, το χωριό όχι μόνο θα ζωντανέψει και πάλι, αλλά και θα γίνει ασφαλέστερο.

Ιταλία: Σπίτια έναντι 1 ευρώ με email στον δήμαρχο Facebook Twitter
Φωτογραφία: Nicola Scapillati
Ιταλία: Σπίτια έναντι 1 ευρώ με email στον δήμαρχο Facebook Twitter
Φωτογραφία: Nicola Scapillati

Αναφερόμενος στα σπίτια που καταρρέουν ο δήμαρχος κάνει λόγο για μία εικόνα που τον πονάει. «Είναι λυπηρό και επικίνδυνο. Χωρίς ανακαίνιση αυτά τα κτίρια αποτελούν απειλή. Θα μπορούσαν να καταρρεύσουν κάθε στιγμή, το χωρίο πρέπει να καταστεί ασφαλές.» Στο χωριό υπάρχει ένα εστιατόριο, ένα μπαρ, ένα φαρμακείο και μερικά B&Bs. Ο Scapillati αναφέρει πως το χωρίο του προσφέρει ηρεμία, ησυχία, παρθένα φύση, καθαρό αέρα, υπέροχη θέα, καταπληκτικό φαγητό ενώ είναι ιδανικό «για αποτοξίνωση από το καθημερινό στρες».

Στο Castropignano κατοικούν περίπου 900 άτομα. Τη δεκαετία του 1930 ο πληθυσμός του άγγιζε τα 2.500 άτομα. Μετά τον Β' ΠΠ οικογένειες μετανάστευσαν για να αναζητήσουν ένα καλύτερο μέλλον, ενώ από τη δεκαετία του 1960 οι νέοι έφυγαν για τις πόλεις ώστε να σπουδάσουν και να βρουν δουλειές. Σήμερα, το 60% του πληθυσμού είναι άνω των 70. 

Με πληροφορίες από CNN 

Διεθνή
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ