Απεργία την Πρωτομαγιά

Η Κίνα αρνείται να απολογηθεί στην Αυστραλία για την «απεχθή» ανάρτηση με τον στρατιώτη

Η Κίνα αρνείται να απολογηθεί στην Αυστραλία για την «απεχθή» ανάρτηση με τον στρατιώτη Facebook Twitter
Η Κίνα αρνείται να απολογηθεί στην Αυστραλία για την «απεχθή» ανάρτηση με τον στρατιώτη (Pixabay)
0

Η Κίνα αρνείται να ζητήσει συγνώμη από την Αυστραλία και την κατηγορεί ότι προσπαθεί να «αποσπάσει την προσοχή του κοινού» από τα φερόμενα εγκλήματα πολέμου Αυστραλών στρατιωτών στο Αφγανιστάν.

Μετά την απαίτηση του Αυστραλού πρωθυπουργού Σκοτ Μόρισον, από την Κίνα να απολογηθεί για ανάρτηση που απεικόνιζε έναν Αυστραλό στρατιώτη, να κρατά ένα παιδί από το Αφγανιστάν με ένα μαχαίρι στο λαιμό του, το Πεκίνο απαντά λέγοντας πως η Αυστραλία προσπαθεί να «κατηγορήσει την Κίνα για την επιδείνωση των διμερών σχέσεών τους».

Οι σχέσεις μεταξύ των δύο εθνών είναι ιδιαίτερα τεταμένες τον τελευταίο καιρό. Ο πρωθυπουργός της Αυστραλίας Σκοτ Μόρισον είπε ότι το Πεκίνο πρέπει να ντρέπεται που επέτρεψε την σχετική «απεχθή» ανάρτηση.

«Οι κατηγορίες έγιναν για να εξυπηρετήσουν δύο σκοπούς. Ο ένας είναι να εκτρέψει την προσοχή του κοινού από τις φρικτές θηριωδίες ορισμένων Αυστραλών στρατιωτών. Ο άλλος είναι να κατηγορήσει την Κίνα για την επιδείνωση των διμερών σχέσεων. Μπορεί να υπάρξει μια άλλη προσπάθεια, για να προκαλέσει εγχώριο εθνικισμό» ανέφερε σε σχετική δήλωση της κινεζικής πρεσβείας.

«Η συμβουλή μας προς την αυστραλιανή πλευρά είναι να αντιμετωπίσει τα εγκλήματα που διαπράχθηκαν από Αυστραλούς στρατιώτες στο Αφγανιστάν, να καταδικάσει τους δράστες και να φέρει δικαιοσύνη στα θύματα» πρόσθεσε η δήλωση.

Οι διμερείς σχέσεις μεταξύ Κίνας και Αυστραλίας έχουν ενταθεί σε μεγάλο βαθμό φέτος, από τη στιγμή που η Καμπέρα έδωσε εντολές για έρευνα σχετικά με την προέλευση της πανδημίας Covid-19.

Πριν από λίγους μήνες, οι δύο τελευταίοι ανταποκριτές που εργάζονται για τα αυστραλιανά μέσα ενημέρωσης στην Κίνα έφυγαν μετά από συμβουλές διπλωματών.

Πιο πρόσφατα, η Κίνα απαγόρευσε την είσοδο στη χώρα σε δύο Αυστραλούς ακαδημαϊκούς.

H ανάρτηση προκάλεσε και τα σχόλια της πρωθυπουργού της Νέας Ζηλανδίας, Τζασίντα Άρντερν, η οποία εξέφρασε τις ανησυχίες της για το Πεκίνο.

«Ήταν μια άτυπη δημοσίευση, και φυσικά αυτό θα απασχολεί», δήλωσε σε δημοσιογράφους στο κοινοβούλιο.

Την ίδια ώρα συνεχίζονται οι αποκαλύψεις και τα ντοκουμέντα, στο πλαίσιο των ερευνών για εγκλήματα πολέμου από Αυστραλούς στρατιώτες στο Αφγανιστάν.

Ο Guardian της Αυστραλίας έχει στην κατοχή του φωτογραφίες που μεταξύ άλλων απεικονίζουν αξιωματικούς των ειδικών δυνάμεων της χώρας να πίνουν μπύρα από το προσθετικό πόδι ενός νεκρού στρατιώτη Ταλιμπάν σε μπαρ στο Αφγανιστάν.

Με πληροφορίες του Reuters/BBC 

Διεθνή
0

Απεργία την Πρωτομαγιά

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Πρίγκιπας Ουίλιαμ: Ζήτησε συγγνώμη για την απουσία της Κέιτ Μίντλετον σε επίσκεψη σε σχολείο

Διεθνή / Πρίγκιπας Ουίλιαμ: Ζήτησε συγγνώμη για την απουσία της Κέιτ Μίντλετον σε επίσκεψη σε σχολείο

 Είναι η πρώτη φορά, μετά την ανακοίνωση του καρκίνου της συζύγου του, που ο διάδοχος του θρόνου μιλά για την απουσία της Κέιτ Μίντλετον από τα δημόσια καθήκοντα
ΕΥΑ ΠΑΥΛΑΤΟΥ
Κεντζί Ζιράκ: Ο Γάλλος τραγουδιστής προσποιήθηκε αυτοκτονία για να μην τον αφήσει η σύντροφός του

Διεθνή / Κεντζί Ζιράκ: Ο Γάλλος τραγουδιστής προσποιήθηκε αυτοκτονία για να μην τον αφήσει η σύντροφός του

Ο νικητής του γαλλικού «The Voice 2014» βρέθηκε τραυματισμένος από σφαίρα την περασμένη Δευτέρα - Υπό την επήρεια αλκοόλ και ναρκωτικών προσποιήθηκε αυτοκτονία για να μην τον εγκαταλείψει η σύντροφός του
ΕΥΑ ΠΑΥΛΑΤΟΥ