Guardian: Αντιδράσεις για φωτογραφία Αυστραλού στρατιώτη που πίνει μπύρα από προσθετικό πόδι νεκρού Ταλιμπάν

Guardian: Αντιδράσεις για φωτογραφία Αυστραλού στρατιώτη που πίνει μπύρα από προσθετικό πόδι νεκρού Ταλιμπάν Facebook Twitter
Guardian: Η φωτογραφία δείχνει Αυστραλό στρατιώτη να πίνει μπύρα από προσθετικό πόδι νεκρού Ταλιμπάν (Guardian)
0

Συνεχίζονται οι αποκαλύψεις και τα ντοκουμέντα, στο πλαίσιο των ερευνών για εγκλήματα πολέμου από Αυστραλούς στρατιώτες στο Αφγανιστάν.

Ο Guardian της Αυστραλίας έχει στην κατοχή του φωτογραφίες που μεταξύ άλλων απεικονίζουν αξιωματικούς των ειδικών δυνάμεων της χώρας να πίνουν μπύρα από το προσθετικό πόδι ενός νεκρού στρατιώτη Ταλιμπάν σε μπαρ στο Αφγανιστάν.

Οι φωτογραφίες, δείχνουν επίσης έναν άλλον ανώτερο αξιωματικό, εν ενεργεία ακόμα, να χρησιμοποιεί ως κουπί το πρόσθετο πόδι, μέσα σε ένα ανεπίσημο μπαρ γνωστό ως Fat Lady's Arms, το οποίο δημιουργήθηκε μέσα στη βάση των ειδικών δυνάμεων της Αυστραλίας στο Tarin Kowt, την πρωτεύουσα της επαρχίας Uruzgan το 2009.

Στρατιώτες των ειδικών δυνάμεων λένε ότι η πρακτική αυτή ήταν ευρέως ανεκτή από υψηλά ιστάμενα κλιμάκια και μάλιστα ορισμένοι συμμετείχαν σε αυτά τα σκηνικά.

Σε μία άλλη φωτογραφία δύο στρατιώτες χορεύουν με το πόδι. Αυτό συνέβη, παρά το γεγονός ότι το πρόσθετο μέλος ήταν δυνητικά ένα τρόπαιο πολέμου, αντικείμενο που απαγορεύεται να απομακρύνουν οι στρατιώτες από το πεδίο της μάχης, πολύ περισσότερο δε, να το κρατήσουν.

Ένστολοι διαμαρτύρονται ότι έχουν επικριθεί άδικα στην έκθεση Brereton, την ώρα που οι αξιωματικοί γνώριζαν ότι συμβαίνουν αυτά εδώ και χρόνια. Η έκθεση Brereton διαπίστωσε ότι η «κουλτούρα των πολεμιστών» συνέβαλε σε ένα περιβάλλον στο οποίο φέρεται να διαπράχθηκαν εγκλήματα πολέμου.

Το πόδι πιστεύεται ότι ανήκε σε έναν ύποπτο μαχητή Ταλιμπάν, που σκοτώθηκε κατά τη διάρκεια μιας επίθεσης της μοίρας SASR 2 στο Κακάρακ τον Απρίλιο του 2009.

Guardian: Αντιδράσεις για φωτογραφία Αυστραλού στρατιώτη που πίνει μπύρα από προσθετικό πόδι νεκρού Ταλιμπάν Facebook Twitter
Αποκλειστικές φωτογραφίες από τον Guardian της Αυστραλίας

Στρατιώτες φέρονται να πήραν το μέλος από το πεδίο της μάχης και να το μετέφεραν στο άτυπο μπαρ Fat Lady's Arms, όπου οι επισκέπτες το χρησιμοποιούσαν μερικές φορές για να πιουν. Αργότερα τοποθετήθηκε σε μια ξύλινη πλακέτα με την αναγραφή Das Boot, μαζί με έναν αγκυλωτό σταυρό.

Στρατιώτης ανέφερε στον Guardian, ότι το πρόσθετο μέλος ταξίδευε μαζί με την μοίρα των ενόπλων δυνάμεων παντού. «Όπου έφτιαχαν μπαρ Fat Lady's Arms, εκεί ήταν και το πόδι και χρησιμοποιείτο περιστασιακά για να πιει κάποιος», είπε, προσθέτοντας ότι στο μπαρ πήγαιναν και ανώτεροι διοικητές, ειδικά την Ημέρα του Anzac. «Άρα και το πόδι θα είχαν δει αλλά και την πρακτική της κατανάλωσης αλκοόλ από αυτό.»

Εγκλήματα πολέμου

Στην έκθεση του Brereton ζητείται να διεξαχθούν έρευνες σε 19 στρατιώτες, σχετικά με την φερόμενη δολοφονία 39 κρατουμένων και αμάχων και την υποτιθέμενη σκληρή μεταχείριση δύο άλλων. Διαπιστώνονται επίσης «αξιόπιστες πληροφορίες» ότι 25 υπηρετούντες ή πρώην υπάλληλοι της ADF είχαν εμπλακεί σε σοβαρά εγκλήματα ή τουλάχιστον είχαν γνώση αυτών.

Η έκθεση αναφέρει ότι ήταν λιγότερο πιθανό η κεντρική διοίκηση των ειδικών επιχειρησιακών ομάδων και οι διοικητικοί υπάλληλοι της SOTG να είχαν επίγνωση των εγκλημάτων πολέμου, επειδή δεν βρισκόταν στο πεδίο της μάχης.

Στην τετραετή έρευνα του Brereton, που δημοσιεύτηκε πρόσφατα σχετικά με φερόμενα εγκλήματα πολέμου Αυστραλών στρατιωτών στο Αφγανιστάν, γίνεται αναφορά σε μη εξουσιοδοτημένα μπαρ και τα έγγραφα επισημαίνουν «την ανεκτικότητα, την αποδοχή και τη συμμετοχή σε μια διαδεδομένη παράβλεψη των κανόνων συμπεριφοράς, κατανάλωση αλκοόλ, χαλαρά πρότυπα ντυσίματος, προσωπικής υγιεινής και συμπεριφοράς». 

Μετά τη δημοσίευση της έκθεσης, ο αρχηγός άμυνας, στρατηγός Άνγκους Κάμπελ, ανακοίνωσε ότι θα αποδεχόταν τις συστάσεις, που θα επέφεραν την «αξιόποινη ομαδική αποπομπή» για τους στρατιώτες που υπηρέτησαν στην ομάδα ειδικών επιχειρήσεων μεταξύ 2007 και 2013. Αυτή η σύσταση ωστόσο, προκάλεσε θυμό σε ορισμένες τάξεις, με συγγενείς στρατιωτών που πέθαναν στο πεδίο της μάχης, να παραπονιούνται ότι πρόκειται για γενικευμένη τιμωρία, που δεν είναι δυνατόν να επιβληθεί και σε αθώους.  

Με πληροφορίες του Guardian

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ