Αίτημα για να προχωρήσει άμεσα στην αγορά αμερικανικών μαχητικών αεροσκαφών F-35 απέστειλε η Ελλάδα στις ΗΠΑ.

 

Η επίσημη επιστολή εκδήλωσης ενδιαφέροντος (Letter of Request - LOR) συντάχθηκε από το υπουργείο Εθνικής Άμυνας και εστάλη, σύμφωνα με το Πρώτο Θέμα, στις 6 Νοεμβρίου.

 

Το αίτημα αναφέρει χαρακτηριστικά πως «Η απόφαση για είσοδο (της Ελλάδας) στο πρόγραμμα του F-35 Joint Strike Fighter θα βασιστεί σε μια ποικιλία παραγόντων όπως το πρόγραμμα παράδοσης των μαχητικών, το πλάνο αποπληρωμής, η διαμόρφωση των αεροσκαφών και ένας πιθανός συνδυασμός για την απόκτηση συνολικά 18-24 τζετ (καινούριων ή μεταχειρισμένων από την αμερικανική πολεμική αεροπορία, αν είναι διαθέσιμα). Η άμεση απάντησή σας θα εκτιμηθεί».

 

Την απόφαση υπογράφει ο γενικός διευθυντής Εξοπλισμών και Επενδύσεων Θεόδωρος Λάγιος.

 

«Λόγω εσωτερικών δημοσιονομικών ρυθμίσεων και άλλων εφαρμόσιμων κανόνων εντός του προϋπολογισμού και του πλαισίου της ΕΕ για το έλλειμμα είναι κρίσιμης σημασίας τα πρώτα F-35 να παραδοθούν μέσα στο 2021. Από την πλευρά μας θα κάνουμε ό,τι είναι δυνατό για την υλοποίηση αυτού του φιλόδοξου προγράμματος» τονίζεται μεταξύ άλλων.

 

Ο κ. Λάγιος, προσκαλεί δε, τους αρμόδιους Αμερικανούς αξιωματούχους να επισκεφθούν την Ελλάδα το συντομότερο ώστε να προχωρήσουν οι συζητήσεις για την απόκτηση μιας μοίρας 18 έως 24 μαχητικών αεροσκαφών F-35.

 

«Θα θέλαμε να αντιμετωπίσετε αυτό το αίτημα με το υψηλότερο δυνατό αίσθημα επείγοντος, επειδή έχουμε ένα παράθυρο ευκαιρίας για την πιθανή προμήθεια των F-35 στο πολύ κοντινό μέλλον» αναφέρει.

 

Υπενθυμίζεται δε ότι τα γαλλικά μαχητικά αεροσκάφη Rafale αναμένεται να αρχίσουν να παραδίδονται στην Ελληνική Πολεμική Αεροπορία από τις αρχές του 2021 με ρυθμό ένα κάθε μήνα ώστε στο τέλος του πρώτου εξαμήνου του 2021 να έχουν ενταχθεί στο οπλοστάσιο τα πρώτα έξι -ελαφρώς μεταχειρισμένα Rafale.

 

Ακολουθήστε το LiFO.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο LiFO.gr