Ν. Αφρική: Αμφιλεγόμενος πάστορας διέφυγε από τη χώρα - Κατηγορείται για απάτη και ξέπλυμα χρήματος

Ν. Αφρική: Αμφιλεγόμενος πάστορας διέφυγε από τη χώρα - Κατηγορείται για απάτη και ξέπλυμα χρήματος Facebook Twitter
Φωτογραφία: Prophet Shepherd Bushiri/Facebook
0

Ένας διάσημος χριστιανός πάστορας, που είχε αφεθεί ελεύθερος μετά από καταβολή εγγύησης, διέφυγε από τη Νότια Αφρική

Ο Shepherd Bushiri, που είχε δηλώσει ότι επιθυμεί να καθαρίσει το όνομά του, επέστρεψε στην πατρίδα του, το Μαλάουι, μαζί με τη σύζυγό του Mary. Νωρίτερα αυτόν τον μήνα είχα αφεθεί ελεύθεροι με εγγύηση ενώ ήταν κατηγορούμενοι για απάτη και ξέπλυμα χρήματος. Ο ίδιος χαρακτήρισε τη φυγή του σαν μία «τακτική υποχώρηση με στόχο τη σωτηρία των ζωών τους» μιλώντας στους υποστηρικτές του, την Κυριακή, μέσα από τα social media. 

Σύμφωνα με το BBC υπάρχουν φόβοι για διπλωματική διαμάχη ανάμεσα στις δύο χώρες καθώς υπάρχουν ερωτήματα για το πως ο Bushiri και η σύζυγός του κατάφεραν να διαφύγουν. Παράλληλα κυκλοφορούν φήμες ότι ο Bushiri διέφυγε χρησιμοποιώντας το προεδρικό αεροσκάφος μαζί με τον Lazarus Chakwera, πρόεδρο του Μαλάουι, κάτι που αρνείται τόσο το γραφείο του Chakwera όσο και οι αρχές της Ν. Αφρικής. 

Η κυβέρνηση της Ν. Αφρικής με ανακοίνωση της την Κυριακή ανέφερε πως ενεργοποίησε τη διαδικασία ώστε το ζευγάρι να επιστρέψει από το Μάλάουι «και να εξασφαλιστεί πως οι δύο φυγάδες θα οδηγηθούν στη δικαιοσύνη». Στη δήλωση της κυβέρνησης της Ν. Αφρικής επισημαίνεται πως οι δύο χώρες έχουν ήδη δεσμευτεί για την ανταλλαγή φυγάδων στα πλαίσια της Κοινότητας για την Ανάπτυξη της Μεσημβρινής Αφρικής. Με δηλώσεις του στο BBC ωστόσο o υπουργός Εξωτερικών του Μαλάουι Eisenhower Mkaka, ανέφερε πως αποτελεί καθήκον της κυβέρνησης να προστατεύει τους πολίτες της χώρας, καθιστώντας σαφές ότι τα διπλωματικά κανάλια θα παραμείνουν ανοιχτά. 

Ποιος είναι ο Bushiri

 

Ο Bushiri έχει χαρακτηριστεί ως ένας από τους πλουσιότερους θρησκευτικούς ηγέτες στην Αφρική. Αναφέρει πως θεραπεύει φορείς του ΗΙV και τυφλούς και σε μία τουλάχιστον περίπτωση εμφανίστηκε να περπατάει στον αέρα. Μεγάλωσε στο Μζούζου, μία πόλη στο βόρειο Μαλάουι και μετακόμισε στη Ν. Αφρική όπου δημιούργησε την Enlightened Christian Gathering. Είναι τόσο διάσημος που οι οπαδοί του γεμίζουν στάδια. Έχει κατηγορηθεί ωστόσο πως εκμεταλλεύεται τους φτωχούς πουλώντας «θαυματουργό λάδι». 

Ο πάστορας, μαζί με τη σύζυγό του και δύο ακόμα άτομα, κατηγορείται για ξέπλυμα χρήματος και απάτη. Οι αρχές κάνουν λόγο για ποσό ύψους 6,6 εκατ. δολάρια. Η δίκη αναμένεται να ξεκινήσει τον Μάϊο. 

 
Με πληροφορίες από BBC

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Βενετία: Συγκρούσεις κατοίκων με την αστυνομία στην πρώτη μέρα εφαρμογής του εισιτηρίου των 5 ευρώ

Διεθνή / Βενετία: Συγκρούσεις κατοίκων με την αστυνομία στην πρώτη μέρα εφαρμογής του εισιτηρίου των 5 ευρώ

Ορισμένοι κάτοικοι της Βενετίας λένε ότι η χρέωση 5 ευρώ που αποσκοπεί στον περιορισμό του αριθμού των τουριστών αντιβαίνει στην αρχή της ελεύθερης κυκλοφορίας
NEWSROOM
Ο βασιλικός «πόλεμος της μαρμελάδας»: Τα ανάκτορα του Μπάκιγχαμ και η Μέγκαν Μαρκλ διαφημίζουν το ίδιο προϊόν

Διεθνή / Ο βασιλικός «πόλεμος της μαρμελάδας»: Τα ανάκτορα του Μπάκιγχαμ και η Μέγκαν Μαρκλ διαφημίζουν το ίδιο προϊόν

Την περασμένη εβδομάδα η Μέγκαν Μαρκλ έστειλε στους φίλους της τα πρώτα βάζα μαρμελάδας του νέου της brand «American Riviera Orchard» - Την Τετάρτη το παλάτι διαφήμισε την δική του μαρμελάδα φράουλα.
ΕΥΑ ΠΑΥΛΑΤΟΥ