Ένα ζευγάρι πίσω από το εμβόλιο των Pfizer- BioNTech: Στο εργαστήριο ακόμη και την ημέρα του γάμου τους

Ένα ζευγάρι πίσω από το εμβόλιο των Pfizer- BioNTech: Στο εργαστήριο ακόμη και την ημέρα του γάμου τους Facebook Twitter
Οι Ugur Sahin και Özlem Türeci είναι πίσω από το εμβόλιο που δημιούργησε προσδοκίες
0

Ένα παντρεμένο ζευγάρι- που πέρασε ακόμη και την ημέρα του γάμου του εργαστήριο- είναι πίσω από το εμβόλιο των Pfizer και BioNTech, που προκάλεσε αισιοδοξία για την αντιμετώπιση της πανδημίας για τον κορωνοϊό.

Πρόκειται για τον Ugur Sahin και την Özlem Türeci, αμφότεροι παιδιά Τούρκων που μετανάστευσαν στη Γερμανία, οι οποίοι ίδρυσαν την BioNTech που πλέον μαζί με την Pfizer οδηγούν την «κούρσα» για ένα εμβόλιο κατά του κορωνοϊού.

Ο 55χρονος Sahin είναι γιος Τούρκου μετανάστη που εργαζόταν στο εργοστάσιο της Ford στην Κολονία. Η Türeci είναι κόρη Τούρκου γιατρού που επίσης μετανάστευσε στη Γερμανία. Τώρα, το ζευγάρι είναι ανάμεσα στους 100 πλουσιότερους στη Γερμανία, σύμφωνα με τη Welt.

Η εμπορική αξία της εισηγμένης στο Nasdaq εταιρεία, που ίδρυσε το ζευγάρι, έχει εκτοξευτεί στα 21 δισεκατομμύρια από 4,6 δισεκατομμύρια πριν από ένα χρόνο.

Ο Sahin, που από παιδί ονειρευόταν να σπουδάσει ιατρική, εργάστηκε σε πανεπιστημιακά νοσοκομεία στην Κολονία και το Χόμπουργκ, όπου γνώρισε την Türeci, στις αρχές της ακαδημαϊκής καριέρας του.

Η ιατρική έρευνα και η ογκολογία έγινε το κοινό τους πάθος. Μάλιστα, η Türeci είπε σε συνέντευξη πως ακόμη και την ημέρα του γάμου τους, βρήκαν χρόνο για να δουλέψουν στο εργαστήριο. Μαζί εστίασαν στο ανοσοποιητικό σύστημα, ως έναν πιθανό σύμμαχο για τη μάχη κατά του καρκίνου και προσπάθησαν να αντιμετωπίσουν τη μοναδική γενετική σύνθεση κάθε όγκου.

Η «dream team»

Ο Sahin και η Türeci είναι μία «dream team», επειδή έχουν συμβιβάσει τα οράματά τους με τους περιορισμούς της πραγματικότητας, λέει ο Ματίας Κρονμάγερ, μέλος του ΔΣ της εταιρείας MIG AG, που έχει επενδύσει στη BioNTech από την ίδρυσή της το 2008.

Το ζευγάρι έκανε το πρώτο του επιχειρηματικό εγχείρημα το 2001, όταν ίδρυσαν την Ganymed Pharmaceuticals για να αναπτύξουν αντισώματα που μάχονται κατά του καρκίνου. Ο Sahin, που είχε ήδη γίνει καθηγητής στο πανεπιστήμιο του Μάιντς, δεν εγκατέλειψε ποτέ την ακαδημαϊκή έρευνα και διδασκαλία.

Οι δυο τους εξασφάλισαν χρηματοδότηση από την MIG AG και από τους Τόμας και Αντρέας Στρούενγκμαν, οι οποίοι το 2005 πούλησαν την Hexal- μια εταιρεία γενόσημων φαρμάκων- στη Novartis το 2005.

Η Ganymed Pharmaceuticals πωλήθηκε στην ιαπωνική Astellas το 2016 για έως και 1,4 δισεκατομμύρια δολάρια, ενώ ήδη η ομάδα ήδη ασχολούνταν με το στήσιμο της BioNTech, που ιδρύθηκε το 2008, για να επιδιώξει ένα ευρύτερο φάσμα «εργαλείων» στην ανοσοθεραπεία του καρκίνου.

Αυτό περιελάμβανε το mRNA, μια ουσία «αγγελιοφόρο» με πολλές χρήσης, για την αποστολή γενετικών «οδηγιών» στα κύτταρα.

Όταν τον Ιανουάριο ο Sahin διάβασε μια επιστημονική μελέτη για το ξέσπασμα ενός νέου κορωνοϊού στην Γουχάν της Κίνας, προέκυψε η σκέψη για το πόσο μικρό είναι το βήμα από τα αντικαρκινικά mRNA φάρμακα στα εμβόλια για ιούς που βασίζονται στο mRNA.

Γρήγορα η BioNTech επιστράτευσε περίπου 500 εργαζομένους για να εργαστούν σε διάφορες πιθανές συνθέσεις. Τον Μάρτιο στην προσπάθεια εντάχθηκαν η Pfizer και η κινεζική φαρμακοβιομηχανία Fosun.

Με τζιν και κράνος ποδηλάτου

«Παρά τα επιτεύγματά του, παραμένει απίστευτα ταπεινός και ευχάριστος», λέει ο Κρονμάγιερ για τον Sahin.

Ως παράδειγμα αναφέρει ότι συνήθως ο 55χρονος πηγαίνει σε επαγγελματικά μίτινγκ φορώντας τζιν και κρατώντας ένα κράνος ποδηλάτου και ένα σακίδιο πλάτης.

Με ανάλογο τρόπο τον περιγράφει ο Ματίας Τέομπαλντ, επίσης καθηγητής ογκολογίας στο πανεπιστήμιο του Μάιντς, που έχει δουλέψει με τον Sahin επί δύο δεκαετίες. «Είναι πολύ ταπεινός άνθρωπος. Η εμφάνιση έχει ελάχιστη σημασία για εκείνον. Αλλά θέλει να δημιουργήσει τις δομές που θα του επιτρέψουν να υλοποιήσει τα οράματά του και αυτές οι φιλοδοξίες είναι κάθε άλλο παρά ταπεινές», δήλωσε.

Με πληροφορίες από Reuters

 


Διεθνή
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Πρίγκιπας Ουίλιαμ: Ζήτησε συγγνώμη για την απουσία της Κέιτ Μίντλετον σε επίσκεψη σε σχολείο

Διεθνή / Πρίγκιπας Ουίλιαμ: Ζήτησε συγγνώμη για την απουσία της Κέιτ Μίντλετον σε επίσκεψη σε σχολείο

 Είναι η πρώτη φορά, μετά την ανακοίνωση του καρκίνου της συζύγου του, που ο διάδοχος του θρόνου μιλά για την απουσία της Κέιτ Μίντλετον από τα δημόσια καθήκοντα
ΕΥΑ ΠΑΥΛΑΤΟΥ
Κεντζί Ζιράκ: Ο Γάλλος τραγουδιστής προσποιήθηκε αυτοκτονία για να μην τον αφήσει η σύντροφός του

Διεθνή / Κεντζί Ζιράκ: Ο Γάλλος τραγουδιστής προσποιήθηκε αυτοκτονία για να μην τον αφήσει η σύντροφός του

Ο νικητής του γαλλικού «The Voice 2014» βρέθηκε τραυματισμένος από σφαίρα την περασμένη Δευτέρα - Υπό την επήρεια αλκοόλ και ναρκωτικών προσποιήθηκε αυτοκτονία για να μην τον εγκαταλείψει η σύντροφός του
ΕΥΑ ΠΑΥΛΑΤΟΥ
Ερυθρά Θάλασσα: Το βρετανικό ναυτικό ανακοίνωσε πως κατέρριψε πύραυλο των Χούτι

Διεθνή / Ερυθρά Θάλασσα: Το βρετανικό ναυτικό ανακοίνωσε πως κατέρριψε πύραυλο των Χούτι

«Το Ηνωμένο Βασίλειο συνεχίζει να βρίσκεται στην πρώτη γραμμή της διεθνούς απόκρισης στις επικίνδυνες επιθέσεις των υποστηριζόμενων από το Ιράν Χούτι», τόνισε ο Βρετανός υπουργός Άμυνας
NEWSROOM