Μπάιντεν: «Σας παρακαλώ, σας εκλιπαρώ, φορέστε μάσκα»

Μπάιντεν: «Σας παρακαλώ, σας εκλιπαρώ, φορέστε μάσκα» Facebook Twitter
ΕΡΑ
0

Η χρήση της μάσκας «δεν αποτελεί πολιτική στάση», είπε σήμερα ο εκλεγμένος πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν, «εκλιπαρώντας» τους Αμερικανούς να προστατεύουν τους εαυτούς τους και τους άλλους από την πανδημία του νέου κορωνοϊού.

«Σας παρακαλώ, σας εκλιπαρώ, φορέστε μάσκα. Κάντε το για τον εαυτό σας. Κάντε το για τον γείτονά σας. Η χρήση της μάσκας δεν είναι πολιτική στάση, όμως είναι ένας καλός τρόπος να αρχίσει να ενώνεται η χώρα», είπε ο Τζο Μπάιντεν, από το Ουίλμιγκτον, στο Ντέλαγουερ, προσθέτοντας πως θα καταβάλει κάθε προσπάθεια για να αλλάξει τελείως την πορεία της πανδημίας, αμέσως μόλις ορκιστεί.

«Ο σκοπός της μάσκας δεν είναι να καταστήσει τη ζωή μας λιγότερο άνετη ή να μας αφαιρέσει κάτι», τόνισε ο Δημοκρατικός, την ώρα που πολλοί υποστηρικτές του απερχόμενου προέδρου Ντόναλντ Τραμπ εκτιμούν ότι η υποχρέωση να φοράει κανείς μάσκα παραβιάζει τα συνταγματικά δικαιώματά τους. Στόχος είναι, αντιθέτως, να «επιστρέψουμε σε μια φυσιολογική κατάσταση όσο το δυνατόν συντομότερα», υπογράμμισε.

Ο Τζο Μπάιντεν ανακοίνωσε τη συγκρότηση μιας «συμβουλευτικής επιτροπής, που θα αποτελείται από επιστήμονες και ειδικούς της δημόσιας υγείας», σε μια προσπάθεια περιορισμού της πανδημίας Covid-19 στη χώρα του, της πλέον πληγείσας χώρας παγκοσμίως. Αυτή η επιτροπή θα βοηθήσει στο να καταρτιστεί ένας οδικός χάρτης, που θα ακολουθήσει μετά την ορκωμοσία του, την 20η Ιανουαρίου του 2021.

Ο Τζο Μπάιντεν δεν έδωσε λεπτομέρειες του σχεδίου του, επαναλαμβάνοντας τους κεντρικούς άξονες της πολιτικής του στον τομέα της υγείας: εκστρατεία μαζικής διεξαγωγής γρήγορων τεστ, προτεραιότητα στις ευπαθείς ομάδες για ένα μελλοντικό εμβόλιο, αύξηση της παραγωγής προστατευτικών εξοπλισμών και οικονομική στήριξη των μικρομεσαίων επιχειρήσεων και των σχολείων.

«Μόλις είχαμε καλά νέα σε αυτή μάχη με την ανακοίνωση ότι καταγράφηκε πρόοδος για ένα αποτελεσματικό εμβόλιο», είπε μετά την είδηση από τα εργαστήρια Pfizer και BioNTech ότι το εμβόλιό τους είναι «αποτελεσματικό σε ποσοστό 90%».

Ο Τζο Μπάιντεν, εντούτοις, υπογράμμισε ότι αξιόπιστο εμβόλιο δεν θα διανεμηθεί μαζικά παρά έπειτα από μήνες. «Ένας πολύ σκοτεινός χειμώνας βρίσκεται ενώπιόν μας», προειδοποίησε ο εκλεγμένος πρόεδρος, σε αντίθεση με τον Ντόναλντ Τραμπ που πάντα υποβάθμιζε την πανδημία.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ/Reuters/AFP

Διεθνή
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Rob και Michele Reiner: Ο λόγος που ο γιος τους μπορεί να αντιμετωπίσει θανατική ποινή

Διεθνή / Rob και Michele Reiner: Ο λόγος που ο γιος τους μπορεί να αντιμετωπίσει ακόμη και θανατική ποινή

Οι δύο κατηγορίες για φόνο πρώτου βαθμού περιλαμβάνουν έναν επιβαρυντικό παράγοντα, που σημαίνει ότι αν κριθεί ένοχος, μπορεί να του επιβληθεί η αυστηρότερη δυνατή ποινή
THE LIFO TEAM
Οι Φιλιππίνες διαψεύδουν ότι υπάρχουν στρατόπεδα εκπαίδευσης τζιχαντιστών στη χώρα

Διεθνή / Επίθεση στο Σίδνεϊ: Οι Φιλιππίνες διαψεύδουν ότι υπάρχουν στρατόπεδα εκπαίδευσης τζιχαντιστών στη χώρα

Ο πρόεδρος Μάρκος «απορρίπτει κατηγορηματικά την περιγραφή των Φιλιππινών ως κέντρου εκπαίδευσης του Ισλαμικού Κράτους», μετά τη σύνδεση της χώρας με την τρομοκρατική επίθεση στο Σίδνεϊ
THE LIFO TEAM
Ρόμαν Αμπράμοβιτς: 2,5 δισ. λίρες από την πώληση της Chelsea θα μεταφερθούν σε ταμείο για την Ουκρανία

Διεθνή / Ρόμαν Αμπράμοβιτς: Το Ηνωμένο Βασίλειο θα μεταφέρει 2,5 δισ. λίρες από την πώληση της Chelsea σε ταμείο για την Ουκρανία

Ο Στάρμερ δήλωσε ότι η κυβέρνηση είναι έτοιμη να προσφύγει στη Δικαιοσύνη προκειμένου να αποκτήσει πρόσβαση στα χρήματα του Ρώσου ολιγάρχη
THE LIFO TEAM
Νότια Αφρική DJ Δολοφονία

Διεθνή / Δολοφονήθηκε γνωστός ραδιοφωνικός παραγωγός και DJ στο κέντρο του Γιοχάνεσμπουργκ

Yλικό από κάμερες ασφαλείας φέρεται να καταγράφει έναν άνδρα με ράστα, ντυμένο με στολή που έμοιαζε με στολή εταιρείας ασφαλείας, να πυροβολεί το θύμα πριν τραπεί σε φυγή
THE LIFO TEAM
Λούβρο: Κλειστό και σήμερα το μουσείο - Παρατείνεται η απεργία των εργαζομένων

Διεθνή / Λούβρο: Κλειστό «εν μέρει» το μουσείο παρά την παράταση της απεργίας των εργαζομένων

Οι εκπρόσωποι των εργαζομένων κάνουν λόγο για μια ολοένα και μεγαλύτερη λίστα προβλημάτων, που περιλαμβάνει χρόνια υποστελέχωση, φθορές στις υποδομές, επιδείνωση των συνθηκών εργασίας
THE LIFO TEAM