Σιωπηλή η Σαουδική Αραβία στην εκλογή Μπάιντεν

Σιωπηλή η Σαουδική Αραβία στην εκλογή Μπάιντεν Facebook Twitter
Σιωπηλή η Σαουδική Αραβία στην εκλογή Μπάιντεν (EPA)
0

Η Σαουδική Αραβία, η οποία μπορεί να έχει πολλά περισσότερα να χάσει από τη νίκη του Τζο Μπάιντεν στις αμερικανικές εκλογές σε σχέση με τα άλλα αραβικά κράτη, παρέμεινε σιωπηλή στο άκουσμα της είδησης.

Καθώς άλλα αραβικά κράτη έσπευσαν να συγχαρούν τον επόμενο Δημοκρατικό πρόεδρο, ο Πρίγκιπας Μοχάμεντ Μπιν Σαλμάν δεν σχολίασε για ώρες. Παρόλα αυτά έστειλε θερμά λόγια στον πρόεδρο της Τανζανίας για την επανεκλογή του.

Οι στενοί προσωπικοί δεσμοί του πρίγκιπα Μπιν Σαλμάν με τον Τραμπ επέτρεψαν ώστε να κρατηθεί αιδήμων σιωπή μετά από τη δολοφονία του Σαουδάραβα δημοσιογράφου Τζαμάλ Κασόγκι, τον ρόλο του Ριάντ στον πόλεμο της Υεμένης και την κράτηση γυναικών ακτιβιστριών.

Αυτά τα ζητήματα μπορούν τώρα να γίνουν σημεία τριβής μεταξύ του Μπάιντεν και της Σαουδικής Αραβίας, ενός μεγάλου εξαγωγέα πετρελαίου και αγοραστή όπλων των ΗΠΑ.

Ο πρώην αντιπρόεδρος των ΗΠΑ δεσμεύτηκε στην εκστρατεία του να επανεκτιμήσει τους δεσμούς με το βασίλειο, απαιτώντας περισσότερη λογοδοσία σχετικά με τη δολοφονία του Κασόγκι στο προξενείο του Ριάντ στην Κωνσταντινούπολη και ζητώντας τον τερματισμό της υποστήριξης των ΗΠΑ στον πόλεμο της Υεμένης.

«Το μόνο πράγμα που είναι χειρότερο από το COVID-19 θα ήταν το BIDEN-20», είχε σχολιάσει στο Twitter ο Σαουδάραβας χρήστης dr Muna, ενώ πολλοί άλλοι απλώς αγνόησαν το αποτέλεσμα τις πρώτες ώρες της εκλογικής μάχης στις ΗΠΑ.

Αν και Ριάντ και Ουάσιγκτον έχουν ισχυρούς δεσμούς, ο κίνδυνος να αλλάξουν τα πράγματα παραμένει.

Η εφημερίδα Okaz της Σαουδικής Αραβίας προσέφερε μια αίσθηση αβεβαιότητας για τι μπορεί να επιφυλάσσει το μέλλον για το βασίλειο.

«Η περιοχή περιμένει ... και προετοιμάζεται ... για το τι θα συμβεί μετά τη νίκη του Μπάιντεν», έγραψε στο πρωτοσέλιδό της.

Το βασίλειο μπορεί να μην χρειάζεται να περιμένει πολύ ωστόσο. Ο Neil Quilliam, συνεργάτης βρετανικού think tank, δήλωσε ότι η κυβέρνηση του Μπάιντεν θα επιδιώξει πιθανώς να δείξει νωρίς τη δυσαρέσκειά της στις εσωτερικές και εξωτερικές πολιτικές της Σαουδικής Αραβίας.

«Η Σαουδική ηγεσία ανησυχεί ότι μια κυβέρνηση Μπάιντεν και ένα εχθρικό Κογκρέσο θα πραγματοποιήσουν πλήρη επισκόπηση των σχέσεων, συμπεριλαμβανομένης της επανεκτίμησης των αμυντικών δεσμών και ως εκ τούτου πιθανότατα θα κάνουν θετικές κινήσεις προς τον τερματισμό της σύγκρουσης στην Υεμένη», είπε.

Η Σαουδική Αραβία ήταν ενθουσιώδης υποστηρικτής της πολιτικής Τραμπ για σκληρές κυρώσεις στο περιφερειακό αντίπαλο του Ιράν.

Ωστόσο, ο Μπάιντεν είπε ότι θα επιστρέψει σε ένα πυρηνικό σύμφωνο του 2015 μεταξύ των παγκόσμιων δυνάμεων και της Τεχεράνης, μια συμφωνία που διαπραγματεύτηκε όταν ήταν αντιπρόεδρος στη διοίκηση του Μπαράκ Ομπάμα.

Πολιτική πηγή της Σαουδικής Αραβίας δήλωσε ότι το βασίλειο είχε τη δυνατότητα να διαπραγματευτεί με οποιονδήποτε πρόεδρο, επειδή οι ΗΠΑ είναι χώρα θεσμών και υπάρχει αρκετή θεσμική συνεργασία μεταξύ των δύο χωρών.

«Οι σχέσεις Σαουδικής Αραβίας - ΗΠΑ είναι βαθιές, βιώσιμες και στρατηγικές και δεν είναι επιρρεπείς σε αλλαγές επειδή αλλάζει ένας πρόεδρος», είπε.

Ο πρίγκιπας από την πλευρά του είχε αρνηθεί ότι διέταξε την δολοφονία Κασόγκι, αλλά το 2019 αναγνώρισε κάποια προσωπική ευθύνη λέγοντας ότι συνέβη ενώ αυτός ήταν στην εξουσία.

Το Ριάντ από την πλευρά του, έχει φυλακίσει οκτώ άτομα για επτά έως 20 χρόνια για την υπόθεση.

Με πληροφορίες του Reuters

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΗΠΑ ΙΡΑΝΟΙ ΠΡΑΣΙΝΗ ΚΑΡΤΑ

Διεθνή / ΗΠΑ: Αλλαγές στην Πράσινη Κάρτα μπορεί να θέσουν σε κίνδυνο τη διαμονή Ιρανών

Οι Ιρανοί τους οποίους αφορούν οι μεταβολές ενδέχεται να χρειαστεί να απομακρυνθούν από τις ΗΠΑ μέχρι να ολοκληρωθεί η διαδικασία, υποστηρίζει η Αμερικανίδα βουλευτής Γιασαμίν Ανσάρι
THE LIFO TEAM
ΝΤΟΝΑΛΝΤ ΤΡΑΜΠ

Διεθνή / CNN: Όλα δείχνουν ότι η δεύτερη θητεία Τραμπ αφορά κυρίως τον ίδιο

Η δεύτερη θητεία του προκαλεί ολοένα και περισσότερες αντιδράσεις, καθώς οι πολιτικές και προσωπικές του πρωτοβουλίες φέρνουν στο προσκήνιο κατηγορίες περί κατάχρησης εξουσίας και εντείνουν τη δυσαρέσκεια ακόμη και στο εσωτερικό των Ρεπουμπλικανών
THE LIFO TEAM
ΑΝΕΜΟΔΑΡΜΕΝΑ ΥΨΗ ΜΑΡΓΚΟΤ ΡΟΜΠΙ

Διεθνή / Ανεμοδαρμένα Ύψη: Η σκηνοθέτης μετάνιωσε που δεν έδειξε τις «εξαιρετικά τριχωτές μασχάλες» της Μάργκοτ Ρόμπι

Η Έμεραλντ Φένελ αποκάλυψε ότι γυρίστηκε μια σκηνή με ιστορική ακρίβεια, που τόνιζε την έλλειψη ξυραφιών της Κάθι, αλλά δεν συμπεριλήφθηκε στο τελικό μοντάζ
THE LIFO TEAM
CNN: Ιρανοί χάκερ στοχοποιούν εταιρείες αεροπορίας, πετρελαίου και φυσικού αερίου σε επιχείρηση κατασκοπείας

Διεθνή / CNN: Ιρανοί χάκερ στοχοποιούν εταιρείες αεροπορίας, πετρελαίου και φυσικού αερίου σε επιχείρηση κατασκοπείας

Η παραβίαση τέτοιων εταιρειών θα μπορούσε να δώσει στο Ιράν τη δυνατότητα να παρακολουθεί πτήσεις προς τη Μέση Ανατολή ή να αποκτά εικόνα για τις κινήσεις και τις στρατηγικές των αμερικανικών ενεργειακών εταιρειών
THE LIFO TEAM
Τραμπ: «Η εκδίκησή μας είναι θέμα χρόνου» - Θαυμαστής του Σουλεϊμανί σχεδίαζε να σκοτώσει την κόρη του

Διεθνή / Τραμπ: «Η εκδίκησή μας είναι θέμα χρόνου» - Θαυμαστής του Σουλεϊμανί σχεδίαζε να σκοτώσει την κόρη του

Ο Μοχάμαντ Μπακέρ Σαάντ Νταούντ Αλ-Σαάντι, ο οποίος εκδόθηκε στις ΗΠΑ για σχέδια εναντίον του Ισραήλ και των ΗΠΑ, ορκίστηκε να εκδικηθεί τον Σουλεϊμανί σκοτώνοντας την Ιβάνκα Τραμπ, προειδοποιώντας ότι η Μυστική Υπηρεσία δεν θα την προστατεύσει
THE LIFO TEAM
ΝΤΟΝΑΛΝΤ ΤΡΑΜΠ ΙΡΑΝ

Διεθνή / Ντόναλντ Τραμπ: «Ο πόλεμος στο Ιράν θα τελειώσει πολύ σύντομα»

Ο Αμερικανός πρόεδρος εμφανίστηκε αισιόδοξος για τον τερματισμό του πολέμου, την ώρα που οι διαπραγματεύσεις μεταξύ ΗΠΑ και Ιράν φαίνεται να καταγράφουν πρόοδο, χωρίς ωστόσο να έχει επιτευχθεί ακόμη οριστική συμφωνία
THE LIFO TEAM