Από τότε που ανέλαβε τα καθήκοντά του τον Ιανουάριο του 2017, ο Πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ έχει δεχθεί σωρεία από αστικές αγωγές και ποινικές έρευνες για τον ίδιο και τον στενό του κύκλο.

 

Με τον Δημοκρατικό Τζο Μπάιντεν να αναλαμβάνει τα ηνία της επόμενης προεδρία των ΗΠΑ, τα νομικά προβλήματα του Τραμπ είναι πιθανό να εμβαθύνουν καθώς τον Ιανουάριο, οπότε και θα αποχωρήσει από την εξουσία άρα θα χάσει τις προστασίες που του παρέχει το νομικό σύστημα των ΗΠΑ, όπως δηλώνουν πρώην εισαγγελείς.

 

Το Reuters, παραθέτει μερικές μόνο από τις αγωγές και τις ποινικές έρευνες που μπορεί να στοιχειώνουν τον Τραμπ, ως πολίτη πια.

 

Εισαγγελέας του Μανχάταν κατά Τραμπ

 

Ο εισαγγελέας του Μανχάταν, Cyrus Vance, ο οποίος επιβάλλει τους κρατικούς νόμους της Νέας Υόρκης, διεξάγει ποινική έρευνα για τον Τραμπ και τον Όμιλό του για περισσότερα από δύο χρόνια.

 

Ο έλεγχος επικεντρώθηκε αρχικά σε μυστικές πληρωμές του πρώην δικηγόρου του Τραμπ, Michael Cohen, πριν από τις εκλογές του 2016 σε δύο γυναίκες που δήλωσαν ότι είχαν σεξουαλικές συναντήσεις με τον Τραμπ. Ο Πρόεδρος αρνήθηκε τις κατηγορίες.

 

Ο Vance, Δημοκρατικός ο ίδιος, διευρύνει την έρευνά του και αυτή θα μπορούσε τώρα να επικεντρωθεί σε απάτες που αφορούν τράπεζες, φόρους και ασφάλειες καθώς και παραποίηση επιχειρηματικών αρχείων.

 

Ο Ρεπουμπλικανός Τραμπ κάνει λόγο για πολιτικά κίνητρα από πλευράς Vance. Η υπόθεση έχει τραβήξει την προσοχή λόγω των προσπαθειών του Vance να πάρει στα χέρια του τις φορολογικές δηλώσεις του Τραμπ των τελευταίων οκτώ χρόνων.

 

Τον Ιούλιο, το Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ, αρνήθηκε στον Τραμπ να κρατήσει τις επιστροφές υπό ανακεφαλαίωση, καθώς όπως ανέφερε ο πρόεδρος δεν ήταν απαλλαγμένος από κρατικές ποινικές έρευνες ενώ ήταν στην εξουσία, αλλά θα μπορούσε να εγείρει άλλες άμυνες σε ενδεχόμενη κλήτευση του Vance.

 

Νομικοί αναφέρουν ότι είναι πολύ πιθανό ο Vance να πάρει τελικά στα χέρια του τα φορολογικά στοιχεία του Τραμπ.

 

Το Υπουργείο Δικαιοσύνης των ΗΠΑ δήλωσε ότι δεν μπορεί να κατηγορηθεί ένας πρόεδρος. Ο Vance από την πλευρά του δεν δεσμεύεται από αυτήν την πολιτική επειδή δεν είναι ομοσπονδιακός εισαγγελέας. Ωστόσο, ενδεχομένως να ήταν απρόθυμος να κατηγορήσει τον Τραμπ λόγω αβεβαιότητας για το κατά πόσον η υπόθεση ήταν συνταγματική, δήλωσε ο Harry Sandick, πρώην εισαγγελέας στη Νέα Υόρκη.

 

«Αυτές οι ανησυχίες θα εξαφανιστούν όταν ο Τραμπ αποχωρήσει από το Οβάλ γραφείο», πρόσθεσε.

 

Η έρευνα αποτελεί απειλή για τον Τραμπ, δήλωσε ο Corey Brettschneider, καθηγητής πολιτικών επιστημών στο Πανεπιστήμιο Brown.

 

«Το γεγονός ότι έχουν εκδώσει τις κλητεύσεις και έχουν ασκήσει προσφυγή στο Ανώτατο Δικαστήριο δείχνει ότι πρόκειται για μια πολύ σοβαρή ποινική έρευνα απέναντι στον πρόεδρο», πρόσθεσε.

 

Γενικός εισαγγελέας ΗΠΑ κατά Τραμπ

 

Ο Τραμπ θα μπορούσε πιθανώς να αντιμετωπίσει ποινική δίωξη που ασκήθηκε από το Υπουργείο Δικαιοσύνης, με επικεφαλής έναν νέο Γενικό Εισαγγελέα των ΗΠΑ.

 

Ορισμένοι νομικοί εμπειρογνώμονες δήλωσαν ότι ο Τραμπ ενδέχεται να αντιμετωπίσει κατηγορίες φοροδιαφυγής ομοσπονδιακών εισοδημάτων, επικαλούμενοι έκθεση των New York Times ότι ο Τραμπ πλήρωσε 750 δολάρια σε ομοσπονδιακούς φόρους εισοδήματος τόσο το 2016 όσο και το 2017.

 

Τα στοιχεία που βγήκαν από τους New York Times έχουν κάθε είδους ένδειξη φορολογικής απάτης, λέει ο Nick Akerman, δικηγόρος της Dorsey & Whitney και πρώην ομοσπονδιακός εισαγγελέας.

 

Ο Akerman προειδοποίησε ότι δεν είναι δυνατόν να γνωρίζουν ωστόσο με βεβαιότητα, πριν δουν όλα τα στοιχεία.

 

Ο Τραμπ απέρριψε τα ευρήματα από την έκθεση των Times, γράφοντας στο Τwitter ότι είχε πληρώσει πολλά εκατομμύρια δολάρια σε φόρους, αλλά είχε δικαίωμα απόσβεσης και φορολογικών πιστώσεων.

 

Μια τέτοια δίωξη θα ήταν βαθιά αμφιλεγόμενη και το Υπουργείο Δικαιοσύνης θα μπορούσε να αποφασίσει ότι η απαγγελία κατηγοριών κατά του Τραμπ δεν είναι προς το δημόσιο συμφέρον, ακόμη και αν υπάρχουν αποδεικτικά στοιχεία για εγκληματικές παραβάσεις.

 

Ο Μπάιντεν έχει προσεγγίσει αυτό το ερώτημα πολύ προσεκτικά, λέγοντας ότι δεν θα παρεμβαίνει στην απόφαση του Υπουργείου Δικαιοσύνης.

 

Είπε στο National Public Radio τον Αύγουστο ότι η άσκηση ποινικών κατηγοριών εναντίον του προκατόχου του θα ήταν «ένα πολύ, πολύ ασυνήθιστο πράγμα και μάλλον όχι πολύ - πώς μπορώ να το πω; - καλό για τη δημοκρατία». Δικηγόρος του Τραμπ δεν σχολίασε σχετικά.

 

Γενική εισαγγελέας Νέας Υόρκης κατά Τραμπ

 

Η Γενική Εισαγγελέας της Νέας Υόρκης, Letitia James, διενεργεί έρευνα για φορολογική απάτη κατά του Τραμπ και του οικογενειακού Ομίλου του.

 

Η έρευνα της James επίσης Δημοκρατική, ξεκίνησε αφού ο πρώην δικηγόρος του Τραμπ, Cohen, κατέθεσε στο Κογκρέσο ότι ο πρόεδρος διογκώνει αξίες περιουσιακών στοιχείων για να εξοικονομήσει χρήματα σε δάνεια και ασφάλειες και να τα υποτιμήσει στη συνέχεια για να μειώσει τους φόρους ακινήτων.

 

Ο Όμιλος Τραμπ έκανε πάλι λόγο για πολιτικά κίνητρα.

 

Πρόκειται για αστική έρευνα, που σημαίνει ότι μπορεί να οδηγήσει σε χρηματικές ποινές, αλλά όχι σε φυλάκιση.

 

Ο γιος του Τραμπ, Έρικ εκτελεστικός αντιπρόεδρος της εταιρείας, απολύθηκε τον Οκτώβριο λόγω αυτού, που ο γενικός εισαγγελέας περιέγραψε ως στενή συμμετοχή του σε μία ή περισσότερες συναλλαγές που βρίσκονται υπό έρευνα.

 

Ε. Jean Carroll κατά Τραμπ 

 

H E. Jean Carroll, πρώην συντάκτρια του Elle, μήνυσε τον Τραμπ για δυσφήμιση το 2019, όταν εκείνος αρνήθηκε τους ισχυρισμούς της περί βιασμού τη δεκαετία του 1990 σε ένα πολυκατάστημα της Νέας Υόρκης και την κατηγόρησε ότι λέει ψέματα για να αυξήσει τις πωλήσεις ενός βιβλίου.

 

Τον Αύγουστο, ένας δικαστής επέτρεψε την υπόθεση να προχωρήσει, πράγμα που σημαίνει ότι οι δικηγόροι της Carroll θα μπορούσαν να ζητήσουν δείγμα DNA από τον Τραμπ για να εξετάσουν οι ειδικοί αν ταιριάζει με το φόρεμα που είπε ότι φορούσε την επίμαχη μέρα στο κατάστημα.

 

Την ίδια ώρα ομοσπονδιακός δικαστής στο Μανχάταν απέρριψε την προσφορά του Υπουργείου Δικαιοσύνης των ΗΠΑ να αντικαταστήσει την ομοσπονδιακή κυβέρνηση με τον Τραμπ ως κατηγορούμενο στην υπόθεση. Ο Επαρχιακός δικαστής Lewis Kaplan στο Μανχάταν υποστήριξε ότι οι δηλώσεις Τραμπ κατά της Carroll δεν έγιναν υπό το πρίσμα του πρέδρου.

 

Η Barbara McQuade, καθηγήτρια νομικής στο Πανεπιστήμιο του Μίσιγκαν, δήλωσε ότι αναμένει από το Τμήμα Δικαιοσύνης του Μπάιντεν να εγκαταλείψει την προσπάθεια να προστατέψει τον Τραμπ στην υπόθεση.

 

Summer Zervos κατά Τραμπ

 

Ο Τραμπ αντιμετωπίζει επίσης αγωγή από τη Summer Zervos, μία διαγωνιζόμενη του 2005 στο τηλεοπτικό ριάλιτι του Τραμπ «The Αpprentice».

 

Ισχυρίζεται ότι ο Τραμπ τη φίλησε παρά τη θέλησής της, σε μια συνάντηση μαζί του το 2007 και αργότερα την «άρπαξε και την άγγιξε» σε ένα ξενοδοχείο.

 

Ο Τραμπ τη χαρακτήρισε ψεύτρα και εκείνη τον μήνυσε για δυσφήμιση. Ο Τραμπ δε, υποστήριξε ότι είναι απρόσβλητος από την αγωγή επειδή είναι πρόεδρος.

 

Η υπόθεση αυτή έχει τεθεί σε αναμονή. Κρατικό εφετείο της Νέας Υόρκης εξέτασε την απόφαση του Μαρτίου του 2019 ότι ο Τραμπ έπρεπε να αντιμετωπίσει την υπόθεση ενώ βρίσκεται στην εξουσία.

 

Το επιχείρημα ωστόσο, περί ασυλίας του Τραμπ δεν θα ισχύει από τον Ιανουάριο, οπότε και θα βρεθεί εκτός Οβάλ Γραφείου.

 

Με πληροφορίες του Reuters

 

Ακολουθήστε το LiFO.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο LiFO.gr