Κορωνοϊός- Γαλλία: Νέο ρεκόρ με 58.000 κρούσματα- «Καμπανάκι» για 7.000 στις ΜΕΘ αν συνεχιστεί η διασπορά

Κορωνοϊός- Γαλλία: Νέο ρεκόρ με 58.000 κρούσματα- «Καμπανάκι» για 7.000 στις ΜΕΘ αν συνεχιστεί η διασπορά Facebook Twitter
EPA
0

Νέο ημερήσιο ρεκόρ κρουσμάτων κορωνοϊού κατέγραψε η Γαλλία, ενώ ο υπουργός Υγείας προειδοποίησε ότι οι επόμενες εβδομάδες θα είναι δύσκολες.

Οι υγειονομικές αρχές ανακοίνωσαν χθες, Πέμπτη, 58.046 νέα κρούσματα κορωνοϊού. Πρόκειται για το δεύτερο ημερήσιο ρεκόρ κρουσμάτων που καταγράφει η Γαλλία τις τελευταίες τέσσερις ημέρες. Τις προηγούμενες 24 ώρες έχασαν τη ζωή τους άλλοι 363 άνθρωποι και πλέον οι νεκροί στη Γαλλία ανέρχονται σε 39.037, ενώ τα κρούσματα έφτασαν τα 1.601.367.

Ο υπουργός Υγείας Ολιβιέ Βεράν, προειδοποίησε ότι υπάρχει κίνδυνος το δεύτερο κύμα της πανδημίας να είναι σφοδρότερο από το πρώτο, αν συνεχιστεί η διασπορά του ιού με την ταχύτητα που διασπείρεται τώρα.

Ο αριθμός των ασθενών με κορωνοϊό στις μονάδες εντατικής θεραπείας μπορεί να φτάσει στους 6.000, αν οι πολίτες δεν συμμορφωθούν με το νέο lockdown, ή τους τουλάχιστον 7.000, αν ο ιός συνεχίσει να διασπείρεται όπως τώρα επειδή δεν σέβονται όλοι τα μέτρα, προειδοποίησε ο Βεράν. «Οι επόμενες ημέρες και εβδομάδες θα είναι δύσκολες», τόνισε ο υπουργός Υγείας.

445 θάνατοι στην Ιταλία

Στην Ιταλία, τις προηγούμενες 24 ώρες έχασαν τη ζωή τους άλλοι 445 άνθρωποι από τον κορωνοϊό, ενώ καταγράφηκαν 34.505 νέα κρούσματα.

«Τα νέα στοιχεία δεν αποτελούν θετικό μήνυμα», επεσήμανε ο Τζιάνι Ρέτσα, διευθυντής του τομέα πρόληψης του υπουργείου Υγείας. «Η διαφορά σε σχέση με τον περασμένο Μάρτιο, είναι ότι τώρα καταγράφονται κρούσματα σε όλη την ιταλική επικράτεια», συμπλήρωσε.

Σε όλη την Ιταλία 2.391 ασθενείς νοσηλεύονται σε μονάδες εντατικής θεραπείας, από τους οποίους οι 99 το τελευταίο 24ωρο. Στους νοσοκομειακούς θαλάμους βρίσκονται 23.256 άνθρωποι (1.140 μόνον σε μια ημέρα) και 446.701 έχουν τεθεί σε κατ΄οίκον απομόνωση.

ΠΟΥ: «Έκρηξη» κρουσμάτων στην Ευρώπη

Στην Ευρώπη βιώνει αυτή τη στιγμή μια «έκρηξη» κρουσμάτων κορωνοϊού και δεν πρέπει να χαλαρώσει τις προσπάθειές της για την αντιμετώπιση της πανδημίας, τόνισε ο διευθυντής του ΠΟΥ για την Ευρώπη, αλλά έκανε έκκληση να μην κλείσουν τα σχολεία, παρά μόνο ως ύστατο μέτρο.

«Παρατηρούμε μια έκρηξη μολύνσεων με ένα εκατομμύριο επιπλέον κρούσματα σε μονάχα λίγες ημέρες στην Ευρώπη και βλέπουμε επίσης τη θνητότητα να αυξάνεται σιγά σιγά», δήλωσε ο Χανς Κλούγκε.

«Δεν μπορούμε να χαλαρώσουμε και αυτή θα είναι μια περίοδος λίγο δύσκολη, πρέπει να είμαστε ειλικρινείς σε αυτό», συμπλήρωσε.

Η ζώνη της Ευρώπης του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας- που περιλαμβάνει 53 χώρες μεταξύ αυτών τη Ρωσία- έχει καταγράψει περισσότερα από 11,8 εκατομμύρια κρούσματα και σχεδόν 295.000 θανάτους από την αρχή της πανδημίας. Τις τελευταίες 7 ημέρες, σχεδόν 1,8 εκατομμύρια νέα κρούσματα εντοπίστηκαν και καταγράφηκαν 19.500 θάνατοι.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του ΠΟΥ, «με τη γενικευμένη χρήση της μάσκας και έναν αυστηρό έλεγχο των συναθροίσεων, μπορούμε να σώσουμε περισσότερες από 261.000 ζωές έως τον Φεβρουάριο στην Ευρώπη».

«Η υφιστάμενη κατάσταση δεν αποτελεί επιλογή» και ο ΠΟΥ καλεί τα κράτη να λάβουν «στοχευμένα και αναλογικά» μέτρα για να ανακόψουν την αύξηση των κρουσμάτων και της θνητότητας.

Ωστόσο, κρίνει πως τα σχολεία πρέπει να παραμείνουν ανοικτά «μέχρις εσχάτων» και να μην κλείσουν παρά μόνο ως ύστατο μέτρο. «Δεν υπάρχει λόγος να πούμε πως τα σχολεία είναι ένας από τους βασικούς φορείς διασποράς», είπε ο Χανς Κλούγκε και συμπλήρωσε: «Πρέπει να κρατήσουμε τα σχολεία ανοικτά έως το τέλος, διότι δεν μπορούμε να επιτρέψουμε να υπάρξει μια γενιά χαμένη από την Covid-19».

Με πληροφορίες από ΑΠΕ/ Reuters, AFP

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Γάζα: Νεογνό σώθηκε από τη μήτρα της νεκρής μητέρας του, μετά από ισραηλινή επιδρομή

Διεθνή / Γάζα: Νεογνό σώθηκε από τη μήτρα της νεκρής μητέρας του, μετά από ισραηλινή επιδρομή

Η νεαρή μητέρα υπέκυψε στα τραύματά της λίγο πριν γεννηθεί η κόρη της - «Ακόμα και αν αυτό το παιδί επιβιώσει, γεννήθηκε ορφανό», είπε ο γιατρός της πτέρυγας νεογνών
ΕΥΑ ΠΑΥΛΑΤΟΥ