Πράκτορες με διπλή υπηκόοτητα - Η τροπολογία του Πούτιν για Ρώσους κατασκόπους

Πράκτορες με διπλή υπηκόοτητα - Η τροπολογία του Πούτιν για Ρώσους κατασκόπους Facebook Twitter
EPA
0

Οι πράκτορες των ρωσικών μυστικών υπηρεσιών θα μπορούν να έχουν την υπηκοότητα και άλλης χώρας.

Συγκεκριμένα, οι Ρώσοι πράκτορες που εργάζονται στην FSB (Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Ασφαλείας) και στην SVR (Υπηρεσία Εξωτερικής Κατασκοπείας), μετά τις τροπολογίες που κατέθεσε ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν στις 22 Σεπτεμβρίου στην Κρατική Δούμα και οι οποίες αφορούσαν τους νόμους για την εξωτερική κατασκοπεία και την FSB, θα μπορούν να αποκτούν διπλή υπηκοότητα, όπως αναφέρει σημερινό δημοσίευμα της ρωσικής εφημερίδας Vedomosti.


Στην ερμηνευτική εγκύκλιο της τροπολογίας αναφέρεται ότι το νομοσχέδιο εκτός των άλλων απαγορεύει στους στρατιωτικούς και στους εργαζόμενους στις μυστικές υπηρεσίες να έχουν άδεια παραμονής ή άλλο παρόμοιο έγγραφο σε άλλη χώρα, παρά μόνο «αν αυτό δεν επιβάλλεται από απόφαση σχετική με τα καθήκοντα επιχειρησιακής, υπηρεσιακής και κατασκοπευτικής δραστηριότητας».

Μέχρι σήμερα, όπως γράφει η εφημερίδα Vedomosti, η απαγόρευση να έχει κάποιος άδεια παραμονής σε άλλο κράτος δεν αφορούσε μόνο τους υπαλλήλους της Υπηρεσίας Εξωτερικής Κατασκοπείας στους οποίους απαγορευόταν να έχουν και την υπηκοότητα άλλης χώρας. Παράλληλα η ισχύουσα νομοθεσία απαγόρευε και την δεύτερη υπηκοότητα και την άδεια παραμονής σε άλλη χώρα και σε όλους τους δημόσιους υπαλλήλους.

Επίσης αν κάποιος είχε δεύτερη υπηκοότητα δεν μπορούσε να υπηρετήσει στην FSB, ενώ το να είχε άδεια παραμονής σε άλλη χώρα θα μπορούσε να αποτελέσει λόγο απόλυσης από την FSB. Ο νόμος που ψηφίσθηκε με πρόταση του Πούτιν, αίρει τον τελευταίο κανόνα, δηλαδή η άδεια παραμονής σε άλλη χώρα δεν συνιστά λόγο απόλυσης από την FSB.

Σύμφωνα με τον γενικό κανόνα πάντως, οι Ρώσοι δημόσιοι υπάλληλοι απαγορεύεται να είναι κάτοχοι υπηκοότητας άλλου κράτους καθώς αυτό συνιστά λόγο απόλυσής τους από την υπηρεσία όπως αναφέρει ο σχετικός νόμος. Επίσης σε άτομα που βρίσκονται σε κρατικά και αιρετά αξιώματα απαγορεύεται να έχουν άδεια παραμονής σε άλλη χώρα, ενώ από το 2014 όλοι οι Ρώσοι που έχουν διπλή υπηκοότητα ή άδεια παραμονής σε άλλη χώρα, είναι υποχρεωμένοι να το δηλώνουν στην διεύθυνση μετανάστευσης του υπουργείου Εσωτερικών.

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΙΡΑΝ ΗΠΑ ΠΑΚΙΣΤΑΝ

Διεθνή / Πόλεμος ΗΠΑ-Ιράν: Αναχώρησε ο Ιρανός ΥΠΕΞ από το Πακιστάν - «Δεν θα αποδεχθούμε μαξιμαλιστικές απαιτήσεις»

Ο Αμπάς Αραγτσί βρέθηκε στο Πακιστάν όπου συνομίλησε με τον πρωθυπουργό της χώρας και άλλους ανώτατους αξιωματούχους, χωρίς ωστόσο να συναντηθεί με την αμερικανική αντιπροσωπεία
THE LIFO TEAM
ΛΟΥΛΟΥΔΙΑ ΤΑΞΙΔΙΑ

Διεθνή / Αγαπάτε τα λουλούδια; - Τέσσερα μέρη που πρέπει να επισκεφτείτε

O «τουρισμός των λουλουδιών» γνωρίζει άνθηση, όμως ο υπερτουρισμός και η κλιματική αλλαγή αλλάζουν το τοπίο, στρέφοντας τους ταξιδιώτες σε νέους, λιγότερο προβεβλημένους προορισμούς με εξίσου εντυπωσιακές ανθοφορίες
THE LIFO TEAM
Ουκρανία: Ρωσική επίθεση στην πόλη Ντνίπρο στοίχισε τη ζωή σε τέσσερις ανθρώπους - Τουλάχιστον 30 τραυματίες

Διεθνή / Ουκρανία: Ρωσική επίθεση στην πόλη Ντνίπρο στοίχισε τη ζωή σε επτά ανθρώπους - Τουλάχιστον 30 τραυματίες

Mετά τη ρωσική νυκτερινή επίθεση εναντίον της Ουκρανίας, συντρίμμια drone έπεσαν στη νοτιοανατολική ρουμανική πόλη Γαλάτσι προκαλώντας ζημιές σε πυλώνα ηλεκτροδότησης και σε παράρτημα μιας κατοικίας
THE LIFO TEAM
ΗΝΩΜΕΝΟ ΒΑΣΙΛΕΙΟ ΓΙΑΤΡΟΙ ΝΟΣΗΛΕΥΤΕΣ

Διεθνή / Ηνωμένο Βασίλειο: Νοσηλευτές καλούνται να καλύψουν θέσεις γιατρών

Με τα κενά στο ιατρικό προσωπικό να διευρύνονται, τα νοσοκομεία στο Ηνωμένο Βασίλειο στρέφονται ολοένα και περισσότερο σε έμπειρους νοσηλευτές για να καλύψουν ρόλους γιατρών, προκαλώντας έντονη ανησυχία για την ασφάλεια των ασθενών
THE LIFO TEAM
ΙΡΑΝ ΠΟΛΕΜΟΣ

Διεθνή / BBC: Ποιος παίρνει τελικά τις αποφάσεις στο Ιράν;

Εν μέσω πολέμου και αυξανόμενης πίεσης, η εξουσία στο Ιράν εμφανίζεται κατακερματισμένη, με την απουσία ισχυρής ηγετικής παρουσίας να εντείνει την αβεβαιότητα για το ποιος λαμβάνει τις κρίσιμες αποφάσεις
THE LIFO TEAM