Ιταλία: Γιατροί ζητούν αυστηρότερα μέτρα για τον κορωνοϊό, φοβούνται «τσουνάμι» στα νοσοκομεία

Ιταλία: Γιατροί ζητούν αυστηρότερα μέτρα για τον κορωνοϊό, φοβούνται «τσουνάμι» στα νοσοκομεία Facebook Twitter
EPA
0

Γιατροί στην Ιταλία καλούν την κυβέρνηση να επιβάλλει πιο «επιθετικά» μέτρα, για να τεθεί υπό έλεγχο η αύξηση των κρουσμάτων κορωνοϊού, εκφράζοντας φόβους για ένα «τσουνάμι» στα νοσοκομεία.

Σήμερα, η Ιταλία ανακοίνωσε 353 θανάτους που σχετίζονται με τον κορωνοϊό, αριθμός που αποτελεί τον υψηλότερο από τις 6 Μαΐου, σύμφωνα με το Reuters. Τις τελευταίες 24 ώρες καταγράφηκαν 28.244 νέα κρούσματα.

Η κυβέρνηση επεξεργάζεται ένα «light» lockdown, προκειμένου να μην παραλύσει η χώρα, δήλωσε η υφυπουργός Υγείας, Σάντρα Ζάμπα, πριν από τη συνάντηση με τους προέδρους των περιφερειών με στόχο μια συμφωνία για «λουκέτο» στις περιοχές υψηλού κινδύνου.

Άλλα μέτρα, που αναμένεται να οριστικοποιηθούν απόψε, περιλαμβάνουν απαγόρευση νυχτερινής κυκλοφορίας από τις 21:00 σε εθνικό επίπεδο, απαγόρευση μετακινήσεων προς τις περιοχές υψηλού κινδύνου, κλείσιμο εμπορικών κέντρων τα σαββατοκύριακα και κλείσιμο μουσείων.

Όμως, εδώ και εβδομάδες γιατροί και επιστήμονες- ανάμεσά τους και εκείνοι που συμβουλεύουν το υπουργείο Υγείας- καλούν την κυβέρνηση να ενεργοποιήσει αυστηρότερα μέτρα, καθώς αυξάνονται τα κρούσματα και τα νοσοκομεία δέχονται πίεση.

«Η ανησυχία μας είναι ότι αυτό το δεύτερο κύμα δεν θα είναι μια παράκτια καταιγίδα, αλλά ένα τσουνάμι που μπορεί να πλημμυρίσει το εθνικό σύστημα υγείας», ανέφερε χαρακτηριστικά σε σημερινή ανάρτησή του στο Facebook ο Φίλιπο Ανέλι, πρόεδρος της ιατρικής ομοσπονδίας. «Για αυτό ζητάμε από την κυβέρνηση πιο επιθετικά μέτρα», ανέφερε ακόμη.

Τα κρεβάτια των νοσοκομείων γεμίζουν με κρούσματα κορωνοϊού, κάτι που μειώνει την ικανότητα των νοσοκομείων να εγγυηθούν την περίθαλψη άλλων ασθενών, επεσήμανε. «Αν συνεχίσουμε έτσι, η κατάσταση θα βγει εκτός ελέγχου», προειδοποίησε.

Ο αριθμός των ασθενών στις μονάδες εντατικής θεραπείας ξεπέρασε τους 2.000. Τον περασμένο μήνα τα ιταλικά ΜΜΕ ανέφεραν πως η κυβέρνηση θα εξετάσει το ενδεχόμενο ενός νέου lockdown σε εθνικό επίπεδο, αν ξεπεραστεί το «όριο» των 2.300 ασθενών στις ΜΕΘ.

Πάντως, η Ζάμπα ανέφερε ότι τα νέα μέτρα θα είναι εξειδικευμένα για κάθε περιοχή. Οι περιορισμοί θα καθορίζονται από τον ρυθμό μετάδοσης, τον αριθμό κρουσμάτων και των συμπτωματικών, όπως και τη διαθεσιμότητα κλινών στα νοσοκομεία. «δεν θα είναι ένα αυστηρό lockdown, αλλά παρόμοιο με το γερμανικό μοντέλο, light», δήλωσε η υφυπουργός Υγείας.

Ήδη στην Ιταλία από την προηγούμενη εβδομάδα τα μπαρ και τα εστιατόρια κλείνουν από τις 6 μ.μ., ενώ λουκέτο μπήκε σε γυμναστήρια, κινηματογράφους και θέατρα. Απαγόρευση νυχτερινής κυκλοφορίας έχει επίσης επιβληθεί σε αρκετές περιοχές. Μέχρι στιγμής, ο Κόντε αποφεύγει την επιβολή lockdown σε εθνικό επίπεδο, αφήνοντας στους περιφερειάρχες την απόφαση για τοπικά τέτοια μέτρα.

Ο Βάλτερ Ρικιάρντι, επιστημονικός σύμβουλος του υπουργείου Υγείας, κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι χάνει χρόνο. «Όπως και σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες, οι πολιτικοί δεν είχαν το θάρρος να πάρουν γρήγορα αποφάσεις στον σωστό χρόνο. Τώρα, κάθε ώρα που περνά, κινούμαστε ολοένα και πιο κοντά σε ένα εθνικό lockdown», προειδοποίησε.

Με πληροφορίες από Guardian

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ερυθρά Θάλασσα: Το βρετανικό ναυτικό ανακοίνωσε πως κατέρριψε πύραυλο των Χούτι

Διεθνή / Ερυθρά Θάλασσα: Το βρετανικό ναυτικό ανακοίνωσε πως κατέρριψε πύραυλο των Χούτι

«Το Ηνωμένο Βασίλειο συνεχίζει να βρίσκεται στην πρώτη γραμμή της διεθνούς απόκρισης στις επικίνδυνες επιθέσεις των υποστηριζόμενων από το Ιράν Χούτι», τόνισε ο Βρετανός υπουργός Άμυνας
NEWSROOM
Βενετία: Συγκρούσεις κατοίκων με την αστυνομία στην πρώτη μέρα εφαρμογής του εισιτηρίου των 5 ευρώ

Διεθνή / Βενετία: Συγκρούσεις κατοίκων με την αστυνομία στην πρώτη μέρα εφαρμογής του εισιτηρίου των 5 ευρώ

Ορισμένοι κάτοικοι της Βενετίας λένε ότι η χρέωση 5 ευρώ που αποσκοπεί στον περιορισμό του αριθμού των τουριστών αντιβαίνει στην αρχή της ελεύθερης κυκλοφορίας
NEWSROOM
Ο βασιλικός «πόλεμος της μαρμελάδας»: Τα ανάκτορα του Μπάκιγχαμ και η Μέγκαν Μαρκλ διαφημίζουν το ίδιο προϊόν

Διεθνή / Ο βασιλικός «πόλεμος της μαρμελάδας»: Τα ανάκτορα του Μπάκιγχαμ και η Μέγκαν Μαρκλ διαφημίζουν το ίδιο προϊόν

Την περασμένη εβδομάδα η Μέγκαν Μαρκλ έστειλε στους φίλους της τα πρώτα βάζα μαρμελάδας του νέου της brand «American Riviera Orchard» - Την Τετάρτη το παλάτι διαφήμισε την δική του μαρμελάδα φράουλα.
ΕΥΑ ΠΑΥΛΑΤΟΥ