Κορωνοϊός στη Βρετανία: Έτοιμος για lockdown ο Μπόρις Τζόνσον - Τα έγγραφα που τρομάζουν για όσα έρχονται

Κορωνοϊός στη Βρετανία: Έτοιμος για lockdown ο Μπόρις Τζόνσον - Τα έγγραφα που τρομάζουν για όσα έρχονται Facebook Twitter
Αναπόφευκτο το lockdown στη Bρετανία σύμφωνα με δημοσιεύματα
0

Ο Μπόρις Τζόνσον αναμένεται να ανακοινώσει εθνικό lockdown την επόμενη εβδομάδα αφού οι επιστημονικοί του σύμβουλοι προειδοποίησαν ότι ήταν ο μόνος τρόπος για να σώσει τα Χριστούγεννα, μεταδίδουν με βεβαιότητα αρκετές βρετανικές εφημερίδες.

Η Daily Mail μάλιστα φιλοξενεί την είδηση στο πρωτοσέλιδό της και εμφανίζει την απόφαση ειλημμένη. Κατά το ρεπορτάζ, επιστήμονες από την επιτροπή παρουσίασαν χθες ζοφερά στοιχεία που δείχνουν ότι ο Covid εξαπλώνεται «σημαντικά» γρηγορότερα από την αρχική πρόβλεψη του «χειρότερου σεναρίου».

Mια πηγή του υπουργικού συμβουλίου είπε στη Mail ότι η δραματική απόφαση θα ανακοινωθεί την επόμενη εβδομάδα.

Κορωνοϊός στη Βρετανία: Έτοιμος για lockdown ο Μπόρις Τζόνσον - Τα έγγραφα που τρομάζουν για όσα έρχονται Facebook Twitter

Ο Μπόρις Τζόνσον αναμένεται να κάνει την ανακοίνωση ακόμη και τη Δευτέρα, με τους περιορισμούς να ξεκινούν την Τετάρτη, αναφέρει συγκεκριμένα το ρεπορτάζ και σημειώνει πως το lockdown θα έχει διάρκεια μέχρι την 1η Δεκεμβρίου. Σύμφωνα με τους νέους περιορισμούς, αναμένεται ότι οι παμπ και τα εστιατόρια θα είναι κλειστά για εβδομάδες - προκαλώντας περαιτέρω ζημιά στη βιομηχανία. Τα σχολεία αναμένεται να παραμείνουν ανοιχτά, αλλά μια πηγή ισχυρίστηκε στους The Times ότι τα καταστήματα που δεν θεωρούνται απαραίτητα θα έκλειναν.

Σύμφωνα με την Daily Mail, oι επιστήμονες ζήτησαν ένα μεγαλύτερο εθνικό lockdown - παρόμοιο με αυτό στη Γαλλία - λέγοντας ότι ήταν ο μόνος τρόπος για να σταματήσουν την κρίση στο σύστημα υγείας.

To πώς οδηγείται η Βρετανία σε απόφαση για νέο lockdown εξηγεί το BBC σημειώνοντας πως πριν από λίγο καιρό, ο πρωθυπουργός ορκίζονταν ότι δεν ήταν αναπόφευκτο. Το δεύτερο κύμα της θανατηφόρας νόσου δεν θα έπρεπε, να οδηγήσει σε κλείσιμο καταστημάτων είχε πει ο Τζόνσον, αλλά μέρα με τη μέρα, καθώς ο αριθμός των λοιμώξεων έχει αυξηθεί, αυτό σημαίνει πως η στιγμή πλησιάζει και τώρα φαίνεται σχεδόν σίγουρο, γράφει το BBC.

Τα επίσημα έγγραφα της κυβέρνησης, στα οποία αναφέρεται το BBC, καθιστούν σαφές πως το πρόβλημα είναι μεγάλο καθώς δείχνουν ότι το Ηνωμένο Βασίλειο βρίσκεται στην πορεία για σημαντικά υψηλότερο αριθμό θανάτων από κορωνοϊό από ό, τι κατά το πρώτο κύμα της πανδημίας, εκτός εάν οι υπουργοί εφαρμόσουν περαιτέρω περιορισμούς.

Ένα από τα έγγραφα, που κυκλοφόρησαν μεταξύ των μελών της επιτροπής Sage της κυβέρνησης τις τελευταίες ημέρες και συζητήθηκε από τον Μπόρις Τζόνσον και τον Καγκελάριο Ρίσι Σουνάκ την Παρασκευή, λέει ότι «όλα τα μοντέλα υποδηλώνουν μια σημαντικά υψηλότερη κορύφωση από εκείνη που εκτιμάται σε οποιοδήποτε χειρότερο σενάριο. Το έγγραφο αναφέρει ότι «ο μέσος όρος λοιμώξεων αναμένεται να είναι 50% έως 150% μεγαλύτερος» από αυτόν του πρώτου κύματος.


Έτσι, με τις νέες δυστοπικές προβλέψεις, ο πρωθυπουργός πιστεύεται ότι σκέφτεται την εφαρμογή νέας οδηγίας «παραμονής στο σπίτι» στη χώρα, που ίσως ανακοινώσει τη Δευτέρα, γράφει και το BBC. Η  Ντάουνινγκ Στριτ θεωρείται ότι εξετάζει μια μορφή lockdown διάρκειας ενός μήνα, η οποία θα βάλει φρένο στην εξάπλωση της νόσου, ενώ τα σχέδια για μαζικά τεστ επιταχύνονται, με την ελπίδα ότι οι περιορισμοί θα μπορούσαν να αρθούν πριν από τα Χριστούγεννα.

Τα έγγραφα που αποτελούν μέρος μιας παρουσίασης από την ομάδα επιστημόνων της κυβέρνησης, παρουσιάζουν πολλές διαφορετικές προβλέψεις για την πιθανή πορεία της νόσου. Όλα όμως τα μοντέλα προβλέπουν έναν πολύ υψηλότερο αριθμό λοιμώξεων και θανάτων από ό, τι κατά την άνοιξη, όταν οι θάνατοι έφθασαν να είναι πάνω από 1000 την ημέρα και πολύ υψηλότερο από το τρέχον χειρότερο σενάριο της κυβέρνησης.

Ένα από τα μοντέλα που περιλαμβάνονται στο έγγραφο υποδηλώνει ότι οι θάνατοι θα μπορούσαν να είναι πάνω από 4.000 την ημέρα, εάν δεν εφαρμοστούν πολιτικές για την επιβράδυνση της εξάπλωσης της νόσου. Όλα τα μοντέλα προβλέπουν ότι οι νοσηλείες είναι πιθανό να κορυφωθούν στα μέσα Δεκεμβρίου, με τους θανάτους να συνεχίζουν να αυξάνονται μέχρι τουλάχιστον τα τέλη Δεκεμβρίου, πριν μειωθούν στις αρχές Ιανουαρίου.

Και ένα ξεχωριστό έγγραφο που κυκλοφορεί στην κυβέρνηση, βάσει του μοντέλου NHS England από τις 28 Οκτωβρίου, προειδοποιεί ότι η υπηρεσία υγείας δεν θα είναι σε θέση να δεχτεί πλέον ασθενείς μέχρι τα Χριστούγεννα. Το έγγραφο προειδοποιεί ότι η νοτιοδυτική Αγγλία και κάποιες άλλες κεντρικές περιοχές θα εξαντληθούν, ενδεχομένως εντός δύο εβδομάδων.

Το έγγραφο προειδοποιεί  ότι εάν δεν ληφθούν μέτρα για τον έλεγχο του αριθμού των μολύνσεων, ενδέχεται να χρειαστούν άλλες μορφές επείγουσας περίθαλψης. Μια κυβερνητική πηγή είπε ότι η χώρα βρίσκεται σε «κρίσιμο σημείο». Δεν έχουν ληφθεί ακόμη τελικές αποφάσεις και δεν έχει ακόμη ζητηθεί η γνώμη όλων των μελών του υπουργικού συμβουλίου για τα επόμενα βήματα. Αλλά, φαίνεται ότι ο Τζόνσον είναι πιθανό να αναλάβει ο ίδιος την ευθύνη για το lockdown που πριν λίγο καιρό ορκίζονταν πως θα απέφευγε πάση θυσία.

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Πρίγκιπας Ουίλιαμ: Ζήτησε συγγνώμη για την απουσία της Κέιτ Μίντλετον σε επίσκεψη σε σχολείο

Διεθνή / Πρίγκιπας Ουίλιαμ: Ζήτησε συγγνώμη για την απουσία της Κέιτ Μίντλετον σε επίσκεψη σε σχολείο

 Είναι η πρώτη φορά, μετά την ανακοίνωση του καρκίνου της συζύγου του, που ο διάδοχος του θρόνου μιλά για την απουσία της Κέιτ Μίντλετον από τα δημόσια καθήκοντα
ΕΥΑ ΠΑΥΛΑΤΟΥ
Κεντζί Ζιράκ: Ο Γάλλος τραγουδιστής προσποιήθηκε αυτοκτονία για να μην τον αφήσει η σύντροφός του

Διεθνή / Κεντζί Ζιράκ: Ο Γάλλος τραγουδιστής προσποιήθηκε αυτοκτονία για να μην τον αφήσει η σύντροφός του

Ο νικητής του γαλλικού «The Voice 2014» βρέθηκε τραυματισμένος από σφαίρα την περασμένη Δευτέρα - Υπό την επήρεια αλκοόλ και ναρκωτικών προσποιήθηκε αυτοκτονία για να μην τον εγκαταλείψει η σύντροφός του
ΕΥΑ ΠΑΥΛΑΤΟΥ
Ερυθρά Θάλασσα: Το βρετανικό ναυτικό ανακοίνωσε πως κατέρριψε πύραυλο των Χούτι

Διεθνή / Ερυθρά Θάλασσα: Το βρετανικό ναυτικό ανακοίνωσε πως κατέρριψε πύραυλο των Χούτι

«Το Ηνωμένο Βασίλειο συνεχίζει να βρίσκεται στην πρώτη γραμμή της διεθνούς απόκρισης στις επικίνδυνες επιθέσεις των υποστηριζόμενων από το Ιράν Χούτι», τόνισε ο Βρετανός υπουργός Άμυνας
NEWSROOM
Βενετία: Συγκρούσεις κατοίκων με την αστυνομία στην πρώτη μέρα εφαρμογής του εισιτηρίου των 5 ευρώ

Διεθνή / Βενετία: Συγκρούσεις κατοίκων με την αστυνομία στην πρώτη μέρα εφαρμογής του εισιτηρίου των 5 ευρώ

Ορισμένοι κάτοικοι της Βενετίας λένε ότι η χρέωση 5 ευρώ που αποσκοπεί στον περιορισμό του αριθμού των τουριστών αντιβαίνει στην αρχή της ελεύθερης κυκλοφορίας
NEWSROOM