Παρέμβαση Μπορέλ στην ένταση Γαλλίας-Τουρκίας: Απαράδεκτα τα σχόλια του Ερντογάν για τον Μακρόν

Παρέμβαση Μπορέλ στην ένταση Γαλλίας-Τουρκίας: Απαράδεκτα τα σχόλια του Ερντογάν για τον Μακρόν Facebook Twitter
EPA
0

Νέες διαστάσεις παίρνει η κόντρα Γαλλίας - Τουρκίας με φόντο τις πρόσφατες ισλαμιστικές επιθέσεις, μετά την παρέμβαση του επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας, Ζοζέπ Μπορέλ. 

Ο Τούρκος πρόεδρος είχε σχολιάσει πως ο Γάλλςο ομόλογός του χρειάζεται «ψυχοθεραπεία», με αφορμή δηλώσεις του Μακρόν για τον ακραίο ισλαμισμό. 

«Οι δηλώσεις του Τούρκου προέδρου αναφορικά με τον Γάλλο πρόεδρο Μακρόν είναι απαράδεκτες. Ζητάμε από την Τουρκία να σταματήσει αυτή την επικίνδυνη αντιπαράθεση», έγραψε στον επίσημο λογαριασμό του στο Twitter ο Ύπατος Εκπρόσωπος της Ένωσης για θέματα Εξωτερικής Πολιτικής.

 

Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν επιτέθηκε στον Εμανουέλ Μακρόν, ενώ η Γαλλία παίρνει ριζοσπαστικά μέτρα κατά των εξτρεμιστών ισλαμιστών, κλείνοντας ενώσεις και τζαμί και προετοιμάζοντας εκατοντάδες απελάσεις, στον απόηχο του αποκεφαλισμού ενός καθηγητή σχολείου από έναν Τσετσένο. 

Ο 18χρονος δράστης είχε πληρώσει 300 ευρώ μαθητές του σχολείου για να του υποδείξουν τον καθηγητή που είχε δείξει σκίτσα του Μωάμεθ στους μαθητές του, σε μάθημα για την ελευθερία της έκφρασης.  

«Ποιο είναι το πρόβλημα αυτού του ατόμου που λέγεται Μακρόν με τους μουσουλμάνους και το Ισλάμ; Ο Μακρόν χρειάζεται θεραπεία σε ψυχολογικό επίπεδο», είχε τονίσει ο Τούρκος πρόεδρος μιλώντας σε επαρχιακό συνέδριο.

Ανάκληση του Γάλλου πρέσβη στην Άγκυρα 

Χθες η Γαλλία ανακάλεσε τον πρέσβη της στην Άγκυρα, καταγγέλλοντας τις «απαράδεκτες» δηλώσεις του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, που έθεσε υπό αμφισβήτηση την «ψυχική υγεία» του Εμανουέλ Μακρόν.

«Η προκλητικότητα και η αγένεια δεν αποτελούν μέθοδο. Αξιώνουμε από τον Ερντογάν να αλλάξει την πορεία της πολιτικής του, διότι είναι επικίνδυνη από κάθε άποψη. Δεν εισερχόμαστε σε ανώφελες πολεμικές και δεν αποδεχόμαστε τις προσβολές», σχολίασε στο Ελιζέ στο Γαλλικό Πρακτορείο, ανακοινώνοντας ότι το Παρίσι ανακαλεί για διαβουλεύσεις τον πρεσβευτή της Γαλλίας στην Άγκυρα.

Η γαλλική προεδρία σημείωσε την απουσία συλλυπητήριων μηνυμάτων και μηνυμάτων συμπαράστασης εκ μέρους του προέδρου της Τουρκίας μετά τη δολοφονία του Σαμιέλ Πατί, του καθηγητή που αποκεφαλίστηκε πριν από μία εβδομάδα σε μια ισλαμιστική επίθεση, κοντά στο σχολείο του, στα προάστια του Παρισιού.

Το Ελιζέ διαμαρτύρεται επίσης για το κάλεσμα για μποϊκοτάζ στα γαλλικά προϊόντα από την τουρκική πλευρά. 

Διεθνή
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΣΑΜ ΑΛΤΜΑΝ ΕΛΟΝ ΜΑΣΚ OPENAI

Διεθνή / Μασκ vs. OpenAI: «Ένιωσα ότι μας είχε εγκαταλείψει, ότι δεν τήρησε τις υποσχέσεις του», κατέθεσε ο Άλτμαν

Ο διευθύνων σύμβουλος της OpenAI κατέθεσε ότι αισθάνθηκε πως ο Έλον Μασκ «εγκατέλειψε» την εταιρεία του και την έφερε «σε πολύ δύσκολη θέση», καθώς οι δύο πλευρές διεκδικούσαν τον έλεγχο
THE LIFO TEAM
ΝΤΟΝΑΛΝΤ ΤΡΑΜΠ ΣΙ ΤΖΙΝΠΙΝΓΚ ΚΙΝΑ ΗΠΑ

Διεθνή / Η ατζέντα της συνόδου Τραμπ - Σι: Δασμοί, τεχνολογία και Ιράν στο επίκεντρο των διαπραγματεύσεων 

Τον Αμερικανό πρόεδρο συνοδεύουν κορυφαίοι εκπρόσωποι αμερικανικών επιχειρηματικών ομίλων και τεχνολογικών εταιρειών, μεταξύ αυτών ο Έλον Μασκ και ο Τιμ Κουκ της Apple
THE LIFO TEAM
ΙΣΡΑΗΛ ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΙΟΙ ΣΕΞΟΥΑΛΙΚΗ ΚΑΚΟΠΟΙΗΣΗ ΒΙΑΣΜΟΣ

Διεθνή / «Κανείς δεν γλίτωνε από τις σεξουαλικές επιθέσεις»: Οι καταγγελίες Παλαιστινίων για κακοποίηση από ισραηλινούς δεσμοφύλακες

Το αποκαλυπτικό ρεπορτάζ του γνωστού δημοσιογράφου των ΝΥΤ που καταγράφει μαρτυρίες ανδρών, γυναικών και ανηλίκων που υποστηρίζουν ότι υπέστησαν σεξουαλική κακοποίηση κατά την κράτησή τους μετά την 7η Οκτωβρίου
THE LIFO TEAM
ΚΕΙΤ ΜΙΝΤΛΕΤΟΝ

Διεθνή / Ιταλία: «Ciao Kate» - Το πλήθος αποθέωσε την Κέιτ Μίντλετον στο πρώτο της διεθνές ταξίδι μετά τον καρκίνο

Η Κέιτ Μίντλετον παραμένει ιδιαίτερα δημοφιλής στην Ιταλία, με πολλούς να τη συγκρίνουν με την πριγκίπισσα Νταϊάνα, βλέποντας στοιχεία της στο δημόσιο προφίλ της
THE LIFO TEAM
ΝΤΟΝΑΛΝΤ ΤΡΑΜΠ ΠΕΚΙΝΟ

Διεθνή / Politico: Γιατί η σύνοδος Τραμπ - Σι έχασε τη δυναμική της

Οι φιλοδοξίες του προέδρου των ΗΠΑ για τη σύνοδο με τον Κινέζο ηγέτη φαίνεται πως περιορίστηκαν σημαντικά, καθώς από την επιδίωξη μιας «μεγάλης συμφωνίας» κατέληξαν σε έκκληση για βοήθεια με στόχο το άνοιγμα των Στενών του Ορμούζ
THE LIFO TEAM