Παρέμβαση Μπορέλ στην ένταση Γαλλίας-Τουρκίας: Απαράδεκτα τα σχόλια του Ερντογάν για τον Μακρόν

Παρέμβαση Μπορέλ στην ένταση Γαλλίας-Τουρκίας: Απαράδεκτα τα σχόλια του Ερντογάν για τον Μακρόν Facebook Twitter
EPA
0

Νέες διαστάσεις παίρνει η κόντρα Γαλλίας - Τουρκίας με φόντο τις πρόσφατες ισλαμιστικές επιθέσεις, μετά την παρέμβαση του επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας, Ζοζέπ Μπορέλ. 

Ο Τούρκος πρόεδρος είχε σχολιάσει πως ο Γάλλςο ομόλογός του χρειάζεται «ψυχοθεραπεία», με αφορμή δηλώσεις του Μακρόν για τον ακραίο ισλαμισμό. 

«Οι δηλώσεις του Τούρκου προέδρου αναφορικά με τον Γάλλο πρόεδρο Μακρόν είναι απαράδεκτες. Ζητάμε από την Τουρκία να σταματήσει αυτή την επικίνδυνη αντιπαράθεση», έγραψε στον επίσημο λογαριασμό του στο Twitter ο Ύπατος Εκπρόσωπος της Ένωσης για θέματα Εξωτερικής Πολιτικής.

 

Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν επιτέθηκε στον Εμανουέλ Μακρόν, ενώ η Γαλλία παίρνει ριζοσπαστικά μέτρα κατά των εξτρεμιστών ισλαμιστών, κλείνοντας ενώσεις και τζαμί και προετοιμάζοντας εκατοντάδες απελάσεις, στον απόηχο του αποκεφαλισμού ενός καθηγητή σχολείου από έναν Τσετσένο. 

Ο 18χρονος δράστης είχε πληρώσει 300 ευρώ μαθητές του σχολείου για να του υποδείξουν τον καθηγητή που είχε δείξει σκίτσα του Μωάμεθ στους μαθητές του, σε μάθημα για την ελευθερία της έκφρασης.  

«Ποιο είναι το πρόβλημα αυτού του ατόμου που λέγεται Μακρόν με τους μουσουλμάνους και το Ισλάμ; Ο Μακρόν χρειάζεται θεραπεία σε ψυχολογικό επίπεδο», είχε τονίσει ο Τούρκος πρόεδρος μιλώντας σε επαρχιακό συνέδριο.

Ανάκληση του Γάλλου πρέσβη στην Άγκυρα 

Χθες η Γαλλία ανακάλεσε τον πρέσβη της στην Άγκυρα, καταγγέλλοντας τις «απαράδεκτες» δηλώσεις του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, που έθεσε υπό αμφισβήτηση την «ψυχική υγεία» του Εμανουέλ Μακρόν.

«Η προκλητικότητα και η αγένεια δεν αποτελούν μέθοδο. Αξιώνουμε από τον Ερντογάν να αλλάξει την πορεία της πολιτικής του, διότι είναι επικίνδυνη από κάθε άποψη. Δεν εισερχόμαστε σε ανώφελες πολεμικές και δεν αποδεχόμαστε τις προσβολές», σχολίασε στο Ελιζέ στο Γαλλικό Πρακτορείο, ανακοινώνοντας ότι το Παρίσι ανακαλεί για διαβουλεύσεις τον πρεσβευτή της Γαλλίας στην Άγκυρα.

Η γαλλική προεδρία σημείωσε την απουσία συλλυπητήριων μηνυμάτων και μηνυμάτων συμπαράστασης εκ μέρους του προέδρου της Τουρκίας μετά τη δολοφονία του Σαμιέλ Πατί, του καθηγητή που αποκεφαλίστηκε πριν από μία εβδομάδα σε μια ισλαμιστική επίθεση, κοντά στο σχολείο του, στα προάστια του Παρισιού.

Το Ελιζέ διαμαρτύρεται επίσης για το κάλεσμα για μποϊκοτάζ στα γαλλικά προϊόντα από την τουρκική πλευρά. 

Διεθνή
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ