Σκίτσα του Charlie Hebdo προβλήθηκαν σε δημόσια κτίρια του Μονπελιέ και της Τουλούζης, σε μια κίνηση αλληλεγγύης, μετά τον αποκεφαλισμό του καθηγητή που σόκαρε τη Γαλλία.

 

Ο 18χρονος Αμπντουλάχ Ανζόροφ αποκεφάλισε τον Σαμιουέλ Πατί, σε προάστιο του Παρισιού, επειδή είχε δείξει σκίτσα του Μωάμεθ σε ένα μάθημα για την ελευθερία της έκφρασης. Ένα σοκαριστικό περιστατικό που ξύπνησε στη Γαλλία τις φρικτές μνήμες από το μακελειό στα γραφεία του Charlie Hebdo, το 2015, μετά τη δημοσίευση σκίτσων του Μωάμεθ.

 

Γαλλία: Σκίτσα του Charlie Hebdo σε δημόσια κτίρια του Μονπελιέ και της Τουλούζης
EPA

 

Γαλλία: Σκίτσα του Charlie Hebdo σε δημόσια κτίρια του Μονπελιέ και της Τουλούζης
EPA

 

Σε μια ένδειξη αλληλεγγύης, οι αρχές της Τουλούζης και του Μονπελιέ αποφάσισαν την προβολή παλιότερων σκίτσων του Charlie Hebdo, με πολιτικό και θρησκευτικό θέμα, σε δημόσια κτίρια, για τέσσερις ώρες το βράδυ της Τετάρτης. Ανάμεσα σε αυτά τα σκίτσα ήταν και εκείνα του Μωάμεθ, ενώ σε κτίρια προβλήθηκε και η φωτογραφία του καθηγητή Σαμιουέλ Πατί.

 


«Δεν πρέπει να υπάρξει καμία αδυναμία απέναντι στους εχθρούς της δημοκρατίας, εκείνους που μετατρέπουν τη θρησκεία σε ένα όπλο», τόνισε η επικεφαλής της περιφέρειας, Καρόλ Ντελγκά, η οποία πήρε την απόφαση για την προβολή των σκίτσων.

 


Την Τετάρτη, ο Εμανουέλ Μακρόν δήλωσε ότι ο Σαμιουέλ Πατί ενσάρκωνε τη Δημοκρατία και δίδασκε την ελευθερία, σε τελετή που έγινε στο προαύλιο του πανεπιστημίου της Σορβόννης. Ο Γάλλος πρόεδρος απένειμε μετά θάνατον στον Πατί το παράσημο της Λεγεώνας της Τιμής.

 

«Θα συνεχίσουμε αυτή τη μάχη για την ελευθερία, της οποίας εκπρόσωπος έγινε ο Σαμιουέλ Πατί», τόνισε ο Μακρόν. «Δεν θα εγκαταλείψουμε τα σκίτσα μας, τα κινούμενα σχέδιά μας, ακόμη κι αν άλλοι οπισθοδρομούν», σημείωσε, χαιρετίζοντας «έναν καθηγητή που δεν θα ξεχάσουμε». Ο Πατί δολοφονήθηκε διότι «οι ισλαμιστές θέλουν να μας κλέψουν το μέλλον μας και γνωρίζουν ότι με τους ήσυχους ήρωες όπως αυτόν, δεν θα το πάρουν ποτέ», συμπλήρωσε.

 

«Θα συνεχίσουμε, καθηγητή. Θα υπερασπιστούμε την ελευθερία την οποία διδάσκατε τόσο καλά και θα φέρουμε την κοσμικότητα», είπε ακόμη ο Γάλλος πρόεδρος.