Γαλλία: Σκίτσα του Charlie Hebdo σε δημόσια κτίρια του Μονπελιέ και της Τουλούζης

Γαλλία: Σκίτσα του Charlie Hebdo σε δημόσια κτίρια του Μονπελιέ και της Τουλούζης Facebook Twitter
EPA
0

Σκίτσα του Charlie Hebdo προβλήθηκαν σε δημόσια κτίρια του Μονπελιέ και της Τουλούζης, σε μια κίνηση αλληλεγγύης, μετά τον αποκεφαλισμό του καθηγητή που σόκαρε τη Γαλλία.

Ο 18χρονος Αμπντουλάχ Ανζόροφ αποκεφάλισε τον Σαμιουέλ Πατί, σε προάστιο του Παρισιού, επειδή είχε δείξει σκίτσα του Μωάμεθ σε ένα μάθημα για την ελευθερία της έκφρασης. Ένα σοκαριστικό περιστατικό που ξύπνησε στη Γαλλία τις φρικτές μνήμες από το μακελειό στα γραφεία του Charlie Hebdo, το 2015, μετά τη δημοσίευση σκίτσων του Μωάμεθ.

Γαλλία: Σκίτσα του Charlie Hebdo σε δημόσια κτίρια του Μονπελιέ και της Τουλούζης Facebook Twitter
EPA
Γαλλία: Σκίτσα του Charlie Hebdo σε δημόσια κτίρια του Μονπελιέ και της Τουλούζης Facebook Twitter
EPA

Σε μια ένδειξη αλληλεγγύης, οι αρχές της Τουλούζης και του Μονπελιέ αποφάσισαν την προβολή παλιότερων σκίτσων του Charlie Hebdo, με πολιτικό και θρησκευτικό θέμα, σε δημόσια κτίρια, για τέσσερις ώρες το βράδυ της Τετάρτης. Ανάμεσα σε αυτά τα σκίτσα ήταν και εκείνα του Μωάμεθ, ενώ σε κτίρια προβλήθηκε και η φωτογραφία του καθηγητή Σαμιουέλ Πατί.


«Δεν πρέπει να υπάρξει καμία αδυναμία απέναντι στους εχθρούς της δημοκρατίας, εκείνους που μετατρέπουν τη θρησκεία σε ένα όπλο», τόνισε η επικεφαλής της περιφέρειας, Καρόλ Ντελγκά, η οποία πήρε την απόφαση για την προβολή των σκίτσων.


Την Τετάρτη, ο Εμανουέλ Μακρόν δήλωσε ότι ο Σαμιουέλ Πατί ενσάρκωνε τη Δημοκρατία και δίδασκε την ελευθερία, σε τελετή που έγινε στο προαύλιο του πανεπιστημίου της Σορβόννης. Ο Γάλλος πρόεδρος απένειμε μετά θάνατον στον Πατί το παράσημο της Λεγεώνας της Τιμής.

«Θα συνεχίσουμε αυτή τη μάχη για την ελευθερία, της οποίας εκπρόσωπος έγινε ο Σαμιουέλ Πατί», τόνισε ο Μακρόν. «Δεν θα εγκαταλείψουμε τα σκίτσα μας, τα κινούμενα σχέδιά μας, ακόμη κι αν άλλοι οπισθοδρομούν», σημείωσε, χαιρετίζοντας «έναν καθηγητή που δεν θα ξεχάσουμε». Ο Πατί δολοφονήθηκε διότι «οι ισλαμιστές θέλουν να μας κλέψουν το μέλλον μας και γνωρίζουν ότι με τους ήσυχους ήρωες όπως αυτόν, δεν θα το πάρουν ποτέ», συμπλήρωσε.

«Θα συνεχίσουμε, καθηγητή. Θα υπερασπιστούμε την ελευθερία την οποία διδάσκατε τόσο καλά και θα φέρουμε την κοσμικότητα», είπε ακόμη ο Γάλλος πρόεδρος.

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Αξιωματούχος ΟΗΕ: «Το Ισραήλ παραβιάζει το διεθνές δίκαιο εμποδίζοντας τη βοήθεια στη Γάζα»

Διεθνή / Αξιωματούχος ΟΗΕ: «Το Ισραήλ παραβιάζει το διεθνές δίκαιο εμποδίζοντας τη βοήθεια στη Γάζα»

«Τα αποθέματά μας θα μπορούσαν να καλύψουν τις ανάγκες ολόκληρου του πληθυσμού για περίπου τρεις μήνες, αλλά παραμένουν εκτός της Γάζας», δήλωσε ανώτερο στέλεχος της υπηρεσίας του ΟΗΕ για τους Παλαιστίνιους πρόσφυγες
LIFO NEWSROOM
Ο Τραμπ «σχεδόν αποφάσισε» για τη Βενεζουέλα – Αεροπλανοφόρο και 15.000 Αμερικανοί στρατιώτες στην περιοχή

Διεθνή / Ο Τραμπ «σχεδόν αποφάσισε» για τη Βενεζουέλα – Αεροπλανοφόρο και 15.000 Αμερικανοί στρατιώτες στην περιοχή

Ο Νικολάς Μαδούρο έχει θέσει τις ένοπλες δυνάμεις της Βενεζουέλας σε ύψιστο συναγερμό, ενώ δυτικοί σύμμαχοι των ΗΠΑ αναφέρουν ότι δεν έχουν ενημερωθεί για τις ακριβείς προθέσεις της Ουάσιγκτον
LIFO NEWSROOM
Joyce Carol Oates: Η κορυφαία Αμερικανίδα συγγραφέας αποδόμησε τον Μασκ χωρίς να τον κατονομάσει

Διεθνή / Joyce Carol Oates: Η κορυφαία Αμερικανίδα συγγραφέας αποδόμησε τον Μασκ χωρίς να τον κατονομάσει

Ο Μασκ αντέδρασε οργισμένα στις αιχμές της Oates, αποκαλώντας τις «ψεύτικες» και τη συγγραφέα «κακεντρεχή», ενώ υποβάθμισε και το έργο της με απαξιωτικούς χαρακτηρισμούς.
LIFO NEWSROOM
ΓΙΑ ΣΚ - «Beast Land»: Ο MrBeast εγκαινίασε θεματικό πάρκο στη Σαουδική Αραβία

Διεθνή / «Beast Land»: Ο MrBeast εγκαινίασε θεματικό πάρκο στη Σαουδική Αραβία

Η κίνηση εντάσσεται στη Vision 2030 του πρίγκιπα διαδόχου Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν, που στοχεύει στη διαφοροποίηση της οικονομίας από το πετρέλαιο και στον πλήρη μετασχηματισμό της σαουδαραβικής κοινωνίας
LIFO NEWSROOM
Πρίγκιπας Άντριου: O πραγματικός λόγος πίσω από την απόφαση να εγκαταλείψει το Royal Lodge

Διεθνή / Πρίγκιπας Άντριου: O πραγματικός λόγος πίσω από την απόφαση να εγκαταλείψει το Royal Lodge

Τι είναι αυτό που πραγματικά τον έπεισε να εγκαταλείψει επιτέλους το Royal Lodge, την ώρα που υπήρχαν πολλαπλές οικογενειακές και πολιτικές πιέσεις και ο ίδιος θεωρούσε ότι μια δημόσια αποχώρηση θα μπορούσε να εκληφθεί ως παραδοχή ενοχής
LIFO NEWSROOM