ΑΠΕΡΓΙΑ ΠΡΩΤΟΜΑΓΙΑ

Β. Κορέα: Βασανιστήρια και σεξουαλικές επιθέσεις σε κρατούμενους, σύμφωνα με έκθεση

Β. Κορέα: Βασανιστήρια και σεξουαλικές επιθέσεις σε κρατούμενους, σύμφωνα με έκθεση Facebook Twitter
EPA
0

Οι κρατούμενοι στη Βόρεια Κορέα υποβάλλονται σε βασανιστήρια, σεξουαλικές επιθέσεις και εξευτελισμούς, σύμφωνα με έκθεση του Παρατηρητηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, για τις βάναυσες συνθήκες προφυλάκισης στη χώρα.

Οι άνθρωποι που συλλαμβάνονται και προφυλακίζονται, τοποθετούνται σε κατάμεστα, ανθυγιεινά κελιά, εξαναγκάζονται να ομολογήσουν, ενώ δεν τους παρέχουν σωστό φαγητό και ρουχισμό, αναφέρει μεταξύ άλλων η έκθεση του οργανισμού.

«Οι κρατούμενοι κυριολεκτικά χάνουν τις δυνάμεις τους εξαιτίας της έλλειψης τροφής, εκτός αν μπορούν να δωροδοκήσουν τους φρουρούς, προκειμένου να τους στείλουν τρόφιμα οι οικογένειές τους», δήλωσε ο Φιλ Ρόμπερτσον, υποδιευθυντής του Παρατηρητηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων για την Ασία.

Η έκθεση του οργανισμού βασίζεται σε συνεντεύξεις με 15 άνδρες και γυναίκες, που ήταν υπό κράτηση στη Βόρεια Κορέα, αλλά και με πρώην αξιωματούχους που έχουν γνώση του συστήματος ποινικής δικαιοσύνης της χώρας.

 

Όλοι τους είναι Βορειοκορεάτες που διέφυγαν από τη χώρα μετά το 2011, τη χρονιά που ανέβηκε στην εξουσία ο Κιμ Γιονγκ Ουν. «Οι άνθρωποι έχουν πολύ καλό λόγο να φοβούνται τη σύλληψη και την προφυλάκιση στη Βόρεια Κορέα», δήλωσε ο Ρόμπερτσον. Μόνο οι ύποπτοι με πολιτικές διασυνδέσεις ή χρήματα για να δωροδοκήσουν τους αστυνομικούς, τους σωφρονιστικούς υπαλλήλους και τους εισαγγελείς έχουν μια ελπίδα για έλεος απέναντι στους ίδιους και τις οικογένειές τους, συμπλήρωσε.

Οι περισσότεροι μπορούν να περιμένουν ότι θα υποφέρουν κακοποιήσεις, μεταξύ των οποίων βασανιστήρια, αναγκαστικές ομολογίες και υπερπλήρεις, ανθυγιεινές συνθήκες. Οι γυναίκες κρατούμενες είναι αντιμέτωπες με σεξουαλική παρενόχληση και επίθεση, συμπεριλαμβανομένων των βιασμών.

Η κακοποίηση των κρατουμένων- χτυπήματα με κλομπ ή κλωτσιές- ήταν «ιδιαίτερα σκληρή» στα πρώτα στάδια της προφυλάκισης, σύμφωνα με την έκθεση, η πρώτη που δίνει λεπτομερή αναφορά για την κακοποίηση υπόπτων από το καθεστώς.

«Τους χτυπάς για να πάρεις την ομολογία»

«Οι κανονισμοί αναφέρουν ότι δεν πρέπει να υπάρχουν ξυλοδαρμοί, αλλά χρειαζόμαστε ομολογίες κατά τη διάρκεια της έρευνας και στις πρώτες φάσεις της προκαταρκτικής εξέτασης», παραδέχθηκε πρώην αστυνομικός στο Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και συμπλήρωσε: «Οπότε, πρέπει να τους χτυπάς προκειμένου να πάρεις την ομολογία».

Πρώην κρατούμενοι ανέφεραν ότι τους ανάγκαζαν να κάθονται ακίνητοι στο πάτωμα του κελιού τους, γονατιστοί ή οκλαδόν για έως και 16 ώρες την ημέρα. Σε περίπτωση που μετακινούνταν ελάχιστα, ερχόταν η τιμωρία: είτε τους χτυπούσαν- με τα χέρια κλομπ ή δερμάτινες ζώνες- είτε τους έβαζαν να τρέχουν στην αυλή, κάνοντας τον γύρο έως και 1.000 φορές.

Οι μαρτυρίες

«Αν εγώ ή άλλοι κουνιούνταν, οι φρουροί διέταζαν εμένα ή όλους τους συγκρατούμενους να απλώσουμε τα χέρια μας έξω από τα κάγκελα του κελιού και τα πατούσαν επανειλημμένα με τις μπότες τους», είπε στο Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων ο Παρκ Τζι- τσεόλ, πρώην κρατούμενος.

«Στους ύποπτους συμπεριφέρονταν σαν να έχουν λιγότερη αξία από τα ζώα και στο τέλος αυτό κατέληγες» είπε από την πλευρά του ο Γιουν Γιουνγκ- τσεόλ. Πρόκειται για πρώην εργαζόμενο στην κυβέρνηση, που συνελήφθη από τη μυστική αστυνομία το 2011. Λέει ότι υπέστη σφοδρό ξυλοδαρμό προτού καν τον ανακρίνουν και μόνο την επόμενη ημέρα του είπαν ότι τον κατηγορούν για κατασκοπεία.

«Με έδερναν επί 30 λεπτά, με κλωτσούσαν με τις μπότες τους, μου έδιναν μπουνιές παντού στο σώμα μου», περιέγραψε. Τελικά, δεν ασκήθηκε δίωξη για κατασκοπεία σε βάρος του, αλλά πέρασε πέντε χρόνια σε στρατόπεδο εργασίας για φερόμενο λαθρεμπόριο.

Κάποιοι μιλούν για ανεξέλεγκτη σεξουαλική βία στους χώρους κράτησης. Η Κιμ Σουν- Γιουνγκ, πρώην έμπορος που διέφυγε από τη χώρα πριν από πέντε χρόνια, δήλωσε ότι τη βίασε ο ανακριτής της σε κέντρο κράτησης, ενώ ένας άλλος αστυνομικός της επιτέθηκε σεξουαλικά κατά τη διάρκεια της ανάκρισης.

Η έκθεση καλεί την κυβέρνηση της Βόρειας Κορέας να αναγνωρίσει δημόσια τις παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων και να βάλει ένα τέλος στα βασανιστήρια, όπως και τη βάναυση, απάνθρωπη και εξευτελιστική αντιμετώπιση κρατουμένων. Επίσης, καλεί τη Νότια Κορέα τις ΗΠΑ και άλλα μέλη του ΟΗΕ να ασκήσουν πιέσεις στη Βόρεια Κορέα, τόσο δημόσια και όσο και ιδιωτικά. Ο ΟΗΕ έχει κατηγορήσει τη Βόρεια Κορέα για συστηματικές, διαδεδομένες και κατάφωρες παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Με πληροφορίες από Guardian/ AFP

Διεθνή
0

ΑΠΕΡΓΙΑ ΠΡΩΤΟΜΑΓΙΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Πρίγκιπας Ουίλιαμ: Ζήτησε συγγνώμη για την απουσία της Κέιτ Μίντλετον σε επίσκεψη σε σχολείο

Διεθνή / Πρίγκιπας Ουίλιαμ: Ζήτησε συγγνώμη για την απουσία της Κέιτ Μίντλετον σε επίσκεψη σε σχολείο

 Είναι η πρώτη φορά, μετά την ανακοίνωση του καρκίνου της συζύγου του, που ο διάδοχος του θρόνου μιλά για την απουσία της Κέιτ Μίντλετον από τα δημόσια καθήκοντα
ΕΥΑ ΠΑΥΛΑΤΟΥ
Κεντζί Ζιράκ: Ο Γάλλος τραγουδιστής προσποιήθηκε αυτοκτονία για να μην τον αφήσει η σύντροφός του

Διεθνή / Κεντζί Ζιράκ: Ο Γάλλος τραγουδιστής προσποιήθηκε αυτοκτονία για να μην τον αφήσει η σύντροφός του

Ο νικητής του γαλλικού «The Voice 2014» βρέθηκε τραυματισμένος από σφαίρα την περασμένη Δευτέρα - Υπό την επήρεια αλκοόλ και ναρκωτικών προσποιήθηκε αυτοκτονία για να μην τον εγκαταλείψει η σύντροφός του
ΕΥΑ ΠΑΥΛΑΤΟΥ